SKARP werkt met Autoriteit woningcorporaties aan nieuwe definities dVi en dPi

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

SKARP, stuur- en verantwoordingsinformatiespecialist voor woningcorporaties gaat in opdracht van ILT/Autoriteit woningcorporaties werken aan de definiëring van de gegevensopvraag voor dVi en dPi 2016. ‘’Betere definities leiden tot meer duidelijkheid en efficiëntie en daarmee tot verlaging van de administratieve lasten’’, zegt SKARP-directeur Richard van der Zee.

De Autoriteit woningcorporaties (Aw) vraagt via CorpoData jaarlijks informatie op bij de woningcorporaties. In het voorjaar verantwoordingsinformatie over het afgelopen boekjaar (dVi), in het najaar prognose informatie over het volgende boekjaar en de vijf volgende jaren (dPi).

‘’In de corporatiesector bestaat al langer de behoefte aan betere definities voor deze informatie. Die behoefte is er zowel bij de informatievragers zoals de overheid, bij de aanbieders van de informatie (corporaties), als ook bij andere betrokkenen zoals accountants en ICT-leveranciers’’, licht Van der Zee toe. Met de samenwerking tussen SKARP en ILT/Aw wordt hieraan gehoor gegeven.

Van der Zee vervolgt: ‘’Voor de toezichthouders leiden betere definities tot kwalitatief hoogwaardiger, transparantere en beter vergelijkbare informatie. Voor corporaties en andere partijen leiden betere definities tot meer duidelijkheid en efficiëntie en daarmee tot verlaging van de administratieve lasten. Bovendien gebruiken veel corporaties de indicatoren van de overheid in toenemende mate voor hun interne sturing en het interne toezicht. Het belang van heldere definities neemt dus alleen maar toe. Dit wordt nog eens onderstreept door de brief van minister Blok aan de tweede kamer van 7 juli 2015.’’

Vanuit die behoefte is de Aw het project Gegevensdefinities gestart. Hierbij wordt de kennis en ervaring van SKARP van stuur- en verantwoordingsinformatie voor woningcorporaties ingezet bij het methodisch uitwerken van de definities. Om de definities te maken wordt gebruik gemaakt van het Sector Intelligence Platform van SKARP. Via CORA/VERA wordt de sector betrokken bij de review van de definities. Het Sector Intelligence Platform wordt daarbij gebruikt voor het online uitwisselen van informatie en commentaar. Corporaties kunnen zich op het platform registreren om feedback te geven.

‘’Door aan te sluiten op het Sector Intelligence Platform worden (VERA) gegevens uit de bronsystemen opgehaald en door SKARP verwerkt. De gegevens blijven natuurlijk van de corporatie en worden door SKARP in historisch perspectief opgeslagen. Op basis van de centraal beheerde sectordefinities kan vrij eenvoudig stuurinformatie worden gegenereerd in de vorm van rapportages en dashboards. Ook verantwoordings-informatie (dVi, dPi, Jaarrekening) wordt op basis van deze centraal opgeslagen definities automatisch gegenereerd. Verder behoort het integreren van bedrijfsgegevens met OpenData zoals BAG via het Sector Intelligence Platform tot de dienstverlening van SKARP’’, licht Van der Zee nader toe.

‘’Wij zijn als SKARP natuurlijk enorm trots dat wij deze opdracht gegund hebben gekregen’’, vervolgt Van der Zee. ‘’Onze kennis van de sectorinformatie en de mogelijkheden van ons centrale platform zijn voor de Aw doorslaggevend geweest. Op basis van de nieuwe sectordefinities in het (voor corporaties) vrij toegankelijke platform gaan wij meehelpen met het automatiseren van de jaarlijkse aanlevering aan de overheid op basis van SBR. De gehanteerde methodiek van definities vastleggen is prima toe te passen op corporatie-specifieke indicatoren. Met een dergelijke mix van intern- en externe indicatoren komt betrouwbare managementinformatie voor iedere corporatie binnen bereik.’’

Bron: SKARP

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van SKARP in de CorporatieGids 2015 te bekijken.