Romy Mans en Charlotte Hazewinkel (Aedes Datastandaarden): Data beschikbaar maken die nodig zijn voor invulling maatschappelijke opgave

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Door digitalisering beschikt de sector over enorme hoeveelheden data. Intern, opgeslagen in de eigen organisatie, maar ook extern in systemen van bijvoorbeeld de overheid en ketenpartners. Deze systemen communiceren echter niet altijd even goed met elkaar. Aedes Datastandaarden pakt daarom de handschoen op en maakt zich hard voor vijf datastandaarden. Eén daarvan – de DIV-it-standaard – ging in april live. Wat houdt deze standaard in, hoe helpt het woningcorporaties en hoe ziet de verdere roadmap eruit voor Aedes Datastandaarden? CorporatieGids Magazine sprak erover met Adviseurs Datastandaarden Romy Mans en Charlotte Hazewinkel.

Corporaties laten beschikken over de data die ze nodig hebben om de maatschappelijke opgaven rond betaalbaarheid, beschikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid aan te pakken. “Met die doelstelling is Aedes Datastandaarden in het leven geroepen,” begint Romy het gesprek. “Deze data zijn echter vaak niet beschikbaar wanneer ze nodig zijn. Daarbij herkennen we drie uitdagingen die we alleen als sector gezamenlijk kunnen oplossen: de overheid beheert de toegang tot data die nodig is voor het uitvoeren van maatschappelijke taken, data over eigen vastgoed ligt vaak bij ketenpartners en als data bij een corporatie liggen, zijn deze vaak niet toegankelijk voor andere doeleinden. Met Aedes Datastandaarden willen we deze uitdagingen aanpakken.”

Vijf standaarden
 Om alle systemen goed met elkaar te laten praten is coördinatie nodig. Romy: “Digitalisering is een belangrijke, maar ook een vage opgave. Het roept de vraag op ‘waar begin ik’? Afgelopen april hebben wij bij de presentatie van onze roadmap dit concreet gemaakt middels vijf standaarden waar we samen met corporaties en ketenpartners aan werken.”

Digitale inkomensverklaring
Een nieuwe standaard die ook in april werd gepubliceerd is de DIV-it-standaard. “Dit is de standaard voor zorgvuldige implementatie van de digitale inkomensverklaring,” legt Charlotte uit. “Woningcorporaties toetsen verplicht of woningzoekenden een sociale huurwoning mogen huren op basis van het inkomen. Met de digitale inkomensverklaring kunnen woningzoekenden en medebewoners gegevens digitaal delen vanuit overheidsbronnen en kan de woningcorporatie deze gegevens valideren. Dit is een mooi voorbeeld waarbij corporaties toegang krijgen tot overheidsdata om hun maatschappelijke opgave efficiënter en op een veiligere manier uit te voeren. Door als sector met één stem te spreken, kunnen we een dergelijke samenwerking met de overheid mogelijk maken. Wij helpen corporaties met de implementatie van de digitale inkomensverklaring door middel van de standaard, webinars en direct contact.”

Makkelijker, sneller en veiliger
Om een dergelijk project voor elkaar te krijgen, heb je volgens Charlotte elkaar allemaal nodig. “Dankzij prettige samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is de benodigde wetswijziging tot stand gekomen. Daarnaast hebben de pilotregio’s Rotterdam, Haaglanden en Utrecht samen met hun softwareleveranciers een erg belangrijke rol gespeeld. Zij hebben getest of en hoe het nieuwe systeem werkt, en zij hebben kunnen ondervinden dat de digitale inkomensverklaring het proces ook voor woningzoekenden makkelijker, sneller en veiliger maakt. In de pilot bleek zo’n 75 procent van de woningzoekenden hier al gebruik van te maken.”

Samenwerking en kennisuitwisseling
“Wanneer je een traject zoals dat van de digitale inkomensverklaring vanuit het oogpunt van standaarden doet, zorg je voor een uniforme aanpak die gemakkelijk over te nemen is,” gaat Romy verder. “Corporaties die na de pilot aansluiten hoeven zo niet het wiel opnieuw uit te vinden en kunnen simpelweg de standaard volgen. De kern is dat sectorstandaarden samenwerking bevorderen en kennisuitwisseling stimuleren. We bouwen communities rondom de standaarden en kunnen daardoor hogere kwaliteit leveren, elkaar helpen én vertrouwen opbouwen.”

Flinke opgave
Op de vraag wat corporaties nog meer kunnen verwachten van Aedes Datastandaarden, vertelt Romy: “Er zijn duidelijke keuzes gemaakt en er staan vijf standaarden op onze roadmap. Dit geeft focus, maar is ook een flinke opgave voor de sector. Zo kunnen corporaties later dit jaar een nieuwe versie van de ILS-woco verwachten. Dit helpt corporaties te duiden welke data zij nodig hebben van ketenpartners om hun vastgoed – zowel nieuw als bestaand – te kunnen digitaliseren.”

“Begin volgend jaar volgen de RGS-woco en DICO-woco standaarden. Beide zijn bestaande standaarden die worden toegespitst voor de sector, de eerste voor efficiënte en foutloze financiële verantwoording en de ander om de samenwerking tussen corporaties en aannemers te stimuleren. Tenslotte komt medio 2025 de 5.0-versie van de VERA-standaard, de bron van gegevensdefinities en -uitwisseling in de sector.”

Aansluiten bij de community
Corporaties die mee willen werken aan de ontwikkeling van deze standaarden kunnen zich aansluiten bij de community of adviesgroep van de standaard. Charlotte: “Volkshuisvesting vraagt om data maar die zijn nu niet altijd toegankelijk. Alleen samen kunnen we dat oplossen. Door met de hele sector een standaard te gebruiken, komen corporaties weer aan het stuur bij de toegang tot data.”

Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: Jan van der Ploeg