Opnieuw kentering woningmarkt: overbieden niet langer de norm

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Het was een jaar geleden nog ondenkbaar, maar inmiddels een feit: er wordt gemiddeld niet langer overboden op Nederlandse woningen. Hoe staat het met de rest van de woningmarkt? We onderzochten dit uitgebreid voor de Maandalert Woningmarkt van april.

Bekijk de Maandalert Woningmarkt inclusief interactieve kaarten

Overbiedingen van 10% naar 0%
Op het hoogtepunt werd voor appartementen, tussenwoningen en hoekwoningen gemiddeld meer dan 10% boven de vraagprijs geboden. Vanaf juni 2022 zagen we de overbiedingen afnemen. Inmiddels is het omslagpunt bereikt: voor alle woningtypen staan de vraag- en de transactieprijs weer op dezelfde lijn. In de onderstaande grafiek zie je deze ontwikkeling duidelijk terug. 

 

Nu ook daling op jaarbasis
De laatste maanden zagen we een geringe maar constante daling van de gemiddelde Nederlandse huizenprijzen. Ook in februari bleek dit het geval met een negatieve prijsontwikkeling van 0,62%, precies twee keer zoveel als in januari. Daarnaast daalden deze maand de prijzen niet alleen op maandniveau, maar voor het eerst ook op jaarbasis. Zo waren de huizenprijzen in februari 2023 2,03% lager dan in 2022.

Afname overbiedingen en huizenprijzen: een blijvende trend?
In februari registreerden we 12.000 woningtransacties, 10% minder dan in januari en zelfs 16% minder dan in februari 2022. Dit kwamen we nog niet tegen sinds we in 2019 begonnen met de maandelijkse analyse van de woningmarkt. Hoewel een lager aantal transacties in februari een typisch seizoenseffect is, lag het dit jaar opmerkelijk laag. Of deze lijn zich voortzet, houden we bij Ortec Finance de komende maanden nauwlettend in de gaten.

Bekijk de Maandalert Woningmarkt met interactieve kaarten
De Maandalert Woningmarkt bevat interactieve kaarten voor de prijsontwikkeling per provincie en per gemeente, het aantal transacties per prijsklasse en het aantal transacties per woningtype.

Bekijk de Maandalert Woningmarkt inclusief interactieve kaarten

Bron: Ortec Finance, Foto: Ortec Finance