Omslag woningmarkt: lichte prijsdaling op landelijk niveau

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

In augustus daalden de huizenprijzen met 0,18% ten opzichte van juli. Bijna de helft van alle gemeenten vertoonde een negatieve prijsontwikkeling op kwartaalbasis en ook de mate waarin wordt overboden neemt fors af.

Bekijk de Maandalert Woningmarkt inclusief interactieve kaarten

Prijsontwikkeling op maandbasis onder nulpunt
De prijsontwikkeling op maandbasis liep de afgelopen maanden terug van 0,7% in mei naar zo’n 0,25% in juni en juli. In augustus daalde de prijsontwikkeling op maandbasis met -0,18% zelfs tot onder het nulpunt: een duidelijke voortzetting van de trend op de woningmarkt waar we al een aantal maanden over berichten.

Ook prijsontwikkeling op jaarbasis verder gedaald
De prijsontwikkeling op jaarbasis is wederom sterk afgenomen. Waar de stijging in de periode mei 2021-mei 2022 nog 17,5% bedroeg, was hiervan in de periode augustus 2021-augustus 2022 nog slechts 11,2% over.

Bij helft gemeenten prijsdaling op kwartaalbasis
In 164 gemeenten daalden de huizenprijzen in augustus ten opzichte van de maand ervoor. In vergelijking met 3 maanden eerder daalden de huizenprijzen in 121 gemeenten: bijna de helft. Op de onderstaande kaart zijn de gemeenten met een afnemende prijsontwikkeling in blauw weergegeven, de gemeenten die stegen zijn rood gekleurd.

Detailkaart met prijsontwikkeling per gemeente: daling in blauw en stijging in rood

Overbiedingen: trend nu echt gekeerd
De grafiek hieronder toont het gemiddelde percentage overbiedingen van de afgelopen zeven jaar in heel Nederland. Vanaf 2015 is er voor alle woningtypen in grote lijnen sprake van een stijgende trend. Die trend lijkt nu gekeerd: de afgelopen maanden zijn er voor alle woningtypen minder overbiedingen. Er wordt nog steeds overboden, maar bij alle woningtypen neemt de mate waarin fors af.

Grafiek maandalert okt22

5% minder transacties dan vorig jaar
Hoewel het aantal woningtransacties in augustus met 16.000 vergelijkbaar is met het aantal van de maand ervoor, komt dit op jaarbasis neer op een daling van ongeveer 5%. In augustus 2021 werden er nog bijna 17.000 verkochte woningen geregistreerd.

Bekijk de Maandalert Woningmarkt met interactieve kaarten
De Maandalert Woningmarkt bevat interactieve kaarten voor de prijsontwikkeling per provincie en per gemeente, het aantal transacties per prijsklasse en het aantal transacties per woningtype.

Bekijk de Maandalert Woningmarkt inclusief interactieve kaarten

Bron: Ortec Finance, Foto: Ortec Finance