Bij elke organisatie zijn er wel collega’s die vaak reageren met een ‘ja, maar’. Ze lijken altijd wel een tegenargument of een kritische noot te hebben. Hoe ga je nu het beste om met deze ‘ja, maar’-collega’s? Belangrijk is om waardevrij naar deze mensen te kijken. In dit blog bespreken we hoe je dat kunt doen én waarom het juist nuttig is om deze kritische geluiden te waarderen.
Van ‘ja, maar’ naar ‘ja, en’
De vraag is hoe je met deze collega’s omgaat. Het doel is om hun kritische houding om te buigen van ‘ja, maar’ naar ‘ja, en’. Het is belangrijk om te beseffen dat hun kritische opmerkingen niet altijd negatief zijn. Vaak vertegenwoordigen zij een stem in de organisatie die gehoord moet worden. Dus goed luisteren naar wat ze te zeggen hebben en het vinden van een manier om deze input constructief te benutten, kan helpen om je projecten en werkomgeving te verbeteren.
Waarde van kritische collega’s
‘Ja, maar’-collega’s spelen bovendien een onmisbare rol, juist doordat ze kritisch blijven en niet zomaar ‘ja’ knikken. Hun zorgen en opmerkingen kunnen helpen bij het identificeren van risico’s en het verbeteren van ideeën. Het is dus van belang om hen serieus te nemen en hun feedback te waarderen. Deze kritische houding kan namelijk zorgen voor betere besluitvorming en een robuuster (organisatie)plan.
Drie tips om goed om te gaan met ‘ja, maar’
Weerstand of andere mening?
Het labelen van kritiek als weerstand kan contraproductief zijn. Zie het daarom vooral als een andere mening die aandacht verdient. Door deze open houding komen er vaak waardevolle inzichten naar boven die de organisatie verder helpen. Kortom, neem de tijd. Daarna moet er ook een moment zijn van duidelijkheid: ‘ik heb je gehoord, dank voor je reflectie’.
Er zijn?ook momenten waarop leidinggevenden duidelijk moeten zijn over de richting van de organisatie. Kritische collega’s verdienen eveneens deze duidelijkheid en transparantie over beslissingen. Ook als dit niet in hun straatje past. Een heldere communicatie over doelen en verwachtingen helpt om hen mee te nemen in de verandering.
Conclusie: waardevrij luisteren
Het omgaan met ‘ja, maar’-collega’s vraagt om een waardevrije en open benadering. Door aandacht te geven aan hun zorgen en kritiek, kun je hun betrokkenheid en waarde voor de organisatie vergroten. Het is een uitdaging om deze balans te vinden, maar door te luisteren en open te staan voor hun feedback, zorg je voor een inclusieve en kritische werkomgeving.
Wil je meer weten over hoe je effectief kunt omgaan met kritische collega’s en hun waarde kunt benutten? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij het versterken van eigenaarschap en betrokkenheid binnen jouw team.
Bron: Andersom, Foto: Andersom
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.