Minder administratie voor woningcorporaties, gegevens die zeker weten kloppen, en minder werk en meer privacy voor woningzoekenden. Dat is het resultaat van de nieuwe samenwerking tussen WoningNet regio Midden-Holland en Qii, die 16 september van start ging.
Dankzij deze samenwerking halen woningzoekenden gegevens zoals inkomen en inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie via de applicatie van Qii direct op bij bijvoorbeeld MijnOverheid, MijnBelastingdienst en MijnUWV. Vervolgens delen woningzoekenden die gegevens makkelijk en veilig met de deelnemende woningcorporaties (Woonpartners Midden-Holland, Mozaïek Wonen en Woningbouwvereniging Reeuwijk) in WoningNet regio Midden-Holland. ,,Qii verbetert de dienstverlening voor woningzoekenden én de interne processen. Dat gaat zowel om efficiëntie als datakwaliteit: kloppen gegevens?”, zegt Ger van Doorn, medewerker informatie en assetmanagement bij Woonpartners Midden-Holland, één van de allereerste sociale woningcorporaties die gebruik maakt van Qii.
Betrouwbare informatie, minder administratie
,,Woningzoekenden leverden tot nu toe documenten aan via allerlei verschillende kanalen: de balie, e-mail, enzovoorts”, zegt Ger. Het gevolg: veel administratie. ,,Bovendien is een corporatiemedewerker vaak een soort van detective.” Die moet namelijk controleren of alles klopt en er, bijvoorbeeld, geen sprake is van fraude. En dat is behoorlijk lastig, zegt Ger. ,,Zegt een woningzoekende bijvoorbeeld dat deze geen eigen woning heeft, dan is het zaak dat je als corporatie onderzoek doet: is dat werkelijk zo?”
Met Qii zijn corporaties verzekerd van betrouwbare informatie. Die gegevens worden namelijk direct opgehaald bij de bron – bijvoorbeeld bij de Belastingdienst, het UWV en overheden. Bovendien is de woningzoekende óók minder tijd kwijt, legt Hester Koopen, commercieel manager WoningNet, uit. ,,Via de site van WoningNet kunnen zij reageren op alle woningen van een aangesloten corporatie. Willen zij hun gegevens daar invullen, dan moesten zij tot nu toe meerdere formulieren aanleveren, bijvoorbeeld van de belastingdienst. Dat is veel werk.” De applicatie van Qii maakt dat overbodig. ”
Meer privacy voor de woningzoekende
Ook de privacy van woningzoekenden is dankzij Qii beter gewaarborgd. ,,Via Qii maak je een kluis aan met je gegevens, en geef je WoningNet de sleutel”, zegt Bas Koerhuis, innovatiemanager bij WoningNet. Data uit die kluis worden gebruikt voor het WoningNet-profiel. De corporatiemedewerker ziet alleen de benodigde informatie, en enkel op het juiste moment. Ger: ,,Een medewerker kan bijvoorbeeld het inkomen van een woningzoekende niet inzien zonder dat daar een noodzaak voor is. Dat zorgt ervoor dat een woningzoekende weet dat zijn of haar gegevens veilig zijn.”
En, niet onbelangrijk: een woningzoekende weet ook zeker dat alle gegevens kloppen. ,,Soms is een woningzoekende helemaal in de gloria dat hij of zij na lang zoeken een woning aangeboden krijgt”, vertelt Ger. ,,Vervolgens levert de woningzoekende persoonsgegevens aan, en moet de corporatiemedewerker zeggen: helaas, uw inkomen past niet bij de woning. Dat zijn de meest pijnlijke gesprekken die je kunt voeren als corporatiemedewerker. Via Qii kun je dergelijke teleurstellingen voorkomen.”
De toekomst: regisseren in plaats van administreren
Qii is inmiddels een maand geleden geïmplementeerd. Tot dusver zijn de ervaringen goed, zegt Ger. ,,We hebben weinig vragen gehad van woningzoekenden. Dat is positief: waarschijnlijk is het heel duidelijk.” Ger hoopt in de toekomst nóg meer tijd te kunnen besparen via Qii, bijvoorbeeld door het wegvallen van de verplichte controle op toewijzingen. ,,Er wordt nu met accountants gekeken of die controle bij het gebruik van Qii overboord kan. Het idee is: bij een toewijzing van Qii weten we dat er geen ruimte is voor fouten. Daardoor kunnen we er met een Qii vanuit gaan dat alles klopt en besparen we kosten in de bedrijfsvoering.”
Binnen WoningNet zijn er bovendien plannen om de informatie van Qii nog breder in te zetten, zeggen Hester en Bas. Dat gaat dan niet alleen over de selectieregels – mág iemand reageren, maar ook om de sorteerregels – wie heeft voorrang? ,,Neem bijvoorbeeld de gezinsgrootte”, licht Bas toe. ,,Soms maakt een gezin van vijf personen meer kans op een vierkamerwoning, dan een gezin van vier personen.” Via Qii kan data over de gezinssamenstelling direct bij de bron worden opgehaald, en gekoppeld worden aan de sorteerregels. Ook zaken als maatschappelijke binding (hoe lang woont iemand in de betreffende gemeente) en het aantal werkgevers kunnen in de toekomst via Qii aangeleverd worden. De corporatiemedewerker hoeft dus niet de complete woongeschiedenis te bekijken om te weten of iemand maatschappelijke binding heeft: deze ziet alleen óf dit het geval is.
Dat betekent: betrouwbare informatie, meer privacy voor de woningzoekende, en meer efficiëntie voor de woningcorporatie. Ger: ,,Ik denk dat we naar een situatie gaan waarin we de minder bezig zijn met administratie, en meer met overzicht, met regisseren. De samenwerking met Qii maakt duidelijk wat daarin mogelijk is.”
Voor meer informatie over Qii kunt u contact opnemen met WoningNet door een e-mail te versturen naar sales@woningnet.nl.
Bron: WoningNet, Foto: WoningNet
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.