In een wereld waarin cyberdreigingen dagelijks toenemen, is de digitale bescherming van jouw organisatie belangrijker dan ooit. Maar waar begin je? Dat is een uitstekende vraag die een minstens evengoed antwoord verdient. En dat is er gelukkig ook nog.
Effectieve cybersecurity hoeft namelijk helemaal niet ingewikkeld te zijn. In deze blog deel ik 10 ‘quick wins’ met je. Die kun je als IT-verantwoordelijke direct (laten) implementeren om jouw organisatie veiliger te maken.
1. Sterke wachtwoorden als fundament
Wachtwoorden zijn vaak het eerste doelwit voor hackers. Een sterk wachtwoord is dus de eerste verdedigingslinie tegen cybercriminelen. Zorg voor wachtwoorden van minimaal 12 tekens met een mix van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Het beste is om voor elk account een uniek wachtwoord te gebruiken. Jouw medewerkers kunnen ook een wachtzin gebruiken, die ze makkelijk kunnen onthouden, zoals “MijnKatEet3xPerDagVis!“. Verder kun je een password manager voor jouw organisatie overwegen.
2. MFA: de digitale bodyguard
Het inschakelen van MultiFactor Authenticatie (MFA) is een van de meest effectieve manieren om de beveiliging van accounts te verbeteren. MFA voorkomt 99,9% van de geautomatiseerde cyberaanvallen. Het principe is simpel: naast een wachtwoord heb je bij het inloggen een tweede verificatiemethode nodig, zoals een code via een authenticator–app. Zelfs als een hacker in het bezit is van het wachtwoord, verhindert MFA de toegang zonder de tweede vorm van verificatie. Het is een essentiële maatregel om de toegang tot gevoelige gegevens en systemen te beschermen. Als IT-beheerder kun je dit eenvoudig instellen in de Microsoft 365-beheerconsole en het vereist weinig technische inspanning om MFA te activeren.
3. Toegangsbeperking: need-to-know basis
Niet iedereen hoeft toegang te hebben tot alle informatie. Geef medewerkers alleen toegang tot systemen en data die ze nodig hebben voor hun werk. Daardoor verklein je het risico van ongeautoriseerde toegang of datalekken. Maak een simpele indeling van wie wat nodig heeft en review dit regelmatig. Vergeet niet om toegangsrechten direct aan te passen wanneer iemand van functie verandert of uit dienst gaat.
4. Blokkeer oude en onveilige inlogmethoden
Oude inlogmethoden zijn kwetsbaar voor aanvallen. Schakel daarom verouderde authenticatiemethoden uit en stap over op moderne, veiligere alternatieven. Zo zorg je ervoor dat jouw medewerkers beter beschermd zijn tegen cyberdreigingen. Gebruik waar mogelijk Single Sign-On (SSO) voor een betere gebruikerservaring én meer veiligheid. Houd in de gaten wie wanneer inlogt en onderzoek verdachte pogingen.
5. Selfservice wachtwoordherstel: praktisch én veilig
Mensen vergeten weleens hun wachtwoord. Met een zelfbedieningssysteem voor wachtwoordherstel kunnen jouw medewerkers dit zelf snel en veilig oplossen, zonder dat de IT-afdeling ingeschakeld hoeft te worden. Zorg er dus voor dat zij zelf hun wachtwoord kunnen resetten als ze het vergeten zijn. Dat bespaart tijd en vermindert de werkdruk op de IT-afdeling. Zorg wel voor een veilig resetproces met bijvoorbeeld verificatie via een authenticator-app. Communiceer duidelijk naar medewerkers hoe ze dit kunnen gebruiken.
6. E-mailbeveiliging: beveilig de digitale brievenbus
E-mail is nog steeds een populaire manier voor cybercriminelen om ergens binnen te komen. Door e-mailinstellingen te beveiligen, kun je voorkomen dat schadelijke bijlagen in jouw organisatie terechtkomen. Zorg voor goede spamfilters en scan bijlagen op malware. Train jouw medewerkers in het herkennen van phishing mails en verdachte bijlagen. Denk eventueel aan het blokkeren van risicovolle bestandstypen en het implementeren van lijsten met toegestane afzenders (SPF) en digitale handtekeningen (DKIM).
7. Veilige communicatiekanalen: praten zonder zorgen
Veel bedrijven gebruiken nu online communicatieplatforms voor samenwerking, zoals e-mail, Teams en SharePoint. Het is belangrijk om deze platforms te beveiligen om te voorkomen dat gevoelige informatie per ongeluk (of opzettelijk) gedeeld wordt met de verkeerde personen. Stel duidelijke regels op voor het delen van bestanden en gevoelige informatie. Zorg dat jouw medewerkers weten welke informatie ze wel en niet mogen delen via welk kanaal. Gebruik waar mogelijk versleuteling voor gevoelige communicatie.
8. Beheeraccounts: extra bescherming voor extra Rechten
Beheeraccounts zijn extra aantrekkelijk voor hackers. Beheerders hebben namelijk vaak toegang tot ‘alles’ in een netwerk. Dat maakt het absoluut noodzakelijk dat alleen de juiste personen met de juiste beveiliging die ruime toegang hebben. Gebruik daarom sterke beveiliging voor deze accounts, zoals verplichte MFA en regelmatige wachtwoordwissels. Beperk het aantal beheeraccounts tot het minimum en monitor hun activiteiten. Gebruik voor dagelijkse taken een normaal account en alleen voor beheertaken een beheeraccount.
9. Back-ups: het digitale vangnet
Als vitale gegevens verloren gaan door bijvoorbeeld een cyberaanval of een technische storing, wil je snel weer in bedrijf zijn. Regelmatige back-ups zijn essentieel om snel te kunnen herstellen na zo’n incident. Zorg voor automatische back-ups van belangrijke data en test regelmatig of je deze ook echt kunt terugzetten. Bewaar tenminste één kopie offline of op een andere locatie; dat beschermt je tegen ransomware. En let op: Microsoft 365 maakt standaard geen volledige back-ups, dus regel dat apart.
10. Up-to-date systemen: jouw digitale gezondheidscheck
Software-updates bevatten vaak belangrijke beveiligingsverbeteringen. Updaten is dus een van de simpelste manieren om je systemen te beschermen. Zet waar mogelijk automatische updates aan en zorg dat alle systemen regelmatig worden bijgewerkt. Plan vaste momenten voor updates die handmatig moeten gebeuren. Verouderde software is een risico dat je heel eenvoudig kunt vermijden.
Aan de slag!
Cybersecurity hoeft niet complex of overweldigend te zijn. Begin met deze 10 quick wins en jouw organisatie is al een flink eind op weg naar een veiligere digitale werkomgeving. Het belangrijkste is dat je daadwerkelijk aan de slag gaat om jouw IT-omgeving zo goed mogelijk te beschermen. Elke stap richting betere beveiliging telt!
Bron: Avantage, Foto: Avantage
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.