Maandalert woningmarkt september 2020:

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

In deze Maandalert Woningmarkt analyseren we de maand juli 2020. Vanaf heden breiden we ons maandrapport uit met analyses van vraagprijzen. Dit geeft een extra dimensie; doorlooptijden en de verhoudingen tussen vraag- en verkoopprijzen meten samen de verhitting van de woningmarkt. In combinatie met de prijsontwikkeling, die ook deze maand blijft stijgen, ontstaat een beeld van een woningmarkt die nog weinig te lijden heeft van de COVID-19 pandemie.

Verhitting woningmarkt neemt zelfs toe; vraagprijzen worden structureel overboden, doorlooptijden nemen af

In juli blijven de woningprijzen in Nederland, als geheel, gestaag verder stijgen. Op jaarbasis is de stijging in Nederland ongeveer 8,5%. Vergeleken met vorige maand stegen de prijzen in juli met 0,5%. Er werden meer dan 25 duizend woningen verkocht, dat is 27% meer dan in juni. Vergeleken met vorig jaar juli is dit een stijging van zo'n 2.500 verkochte woningen.

Woningprijzen stijgen onverstoord door

Vraag versus koop
We zien de afgelopen 5 jaar een duidelijke afname in het aantal dagen dat een woning gemiddeld te koop staat. We splitsen de data voor de verschillende woningtypes en berekenden de gemiddelde doorlooptijden. De afname is fors; de doorlooptijd neemt sinds 2015 af van 120 naar 21 dagen.

Kopers slaan steeds sneller hun slag en betalen daarbij vaak meer dan de vraagprijs! Dit beeld wordt sinds begin 2019 steeds overtuigender. De afgelopen 5 jaar zien we duidelijk dat de gemiddelde verhouding tussen de vraagprijs en de koopsom toeneemt. Sinds begin 2020 wordt er landelijk bij vrijwel alle woningtypen, vrijstaand uitgezonderd, overboden op de vraagprijs.

Meer informatie via deze link.

Bron: Ortec Finance, Foto: Ortec Finance