Maakt daling huizenprijzen wonen beter betaalbaar?

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Sinds augustus vorig jaar dalen de huizenprijzen. Goed nieuws voor wie een woning wil kopen. Toch? Dat hangt ervan af. We onderzochten de gevolgen van de prijsdaling en de stijgende hypotheekrente voor de koper van een gemiddelde woning in een gemiddelde woonplaats.

Bekijk de Maandalert Woningmarkt inclusief interactieve kaarten

Het onderzoek
Als vertrekpunt van ons onderzoek namen we een rijtjeshuis uit 1986 in de Ambachtsbuurt in Alphen aan den Rijn. Dit is het meest voorkomende woningtype volgens het CBS in de meest gemiddelde woonplaats volgens onderzoeksbureau Whooz. Dit voorbeeldhuis had in januari 2022 een koopsom van € 355.000. Dat bedrag nam in eerste instantie toe, om vervolgens weer te dalen naar € 355.000 in december. In die periode steeg de hypotheekrente flink. Wat betekent dit voor de koper van onze voorbeeldwoning?

‘Slechts’ 21% hogere maandlasten
Voor het beantwoorden van deze vraag namen we een annuïteitenhypotheek met een ltv (loan-to-value) van <100% van de ING als uitgangspunt. Tussen januari en december nam de rente van deze hypotheek toe met 3,09 procentpunt. Hierdoor steeg het benodigde jaarinkomen met 10 procent. Het bruto maandbedrag nam met ongeveer de helft toe, terwijl het rentebedrag verdrievoudigde. Gelukkig is er nog de hypotheekrenteaftrek, waardoor de netto maandlasten voor onze voorbeeldwoning met ‘slechts’ 21% toenamen. In de onderstaande tabel zie je de bedragen op drie peilmomenten:

 

Koopsom rente

Overige ontwikkelingen
Ons onderzoek laat zien dat wonen – ondanks de dalende huizenprijzen – minder betaalbaar is geworden. Verder gaan we in de Maandalert Woningmarkt in op de andere ontwikkelingen op de woningmarkt. In het kort: afgelopen december waren de huizenprijzen gemiddeld 0,03% lager dan in november en er werden iets minder dan 20.000 woningtransacties geregistreerd. Dat is 35% meer dan in november, een gebruikelijke toename aan het eind van het jaar.

Bekijk de Maandalert Woningmarkt met interactieve kaarten
De Maandalert Woningmarkt bevat interactieve kaarten voor de prijsontwikkeling per provincie en per gemeente, het aantal transacties per prijsklasse en het aantal transacties per woningtype.

Bekijk de Maandalert Woningmarkt inclusief interactieve kaarten

Bron: Ortec Finance, Foto: Ortec Finance