Leontine van Kampen (ROCKWOOL Prefab Building Systems): Circulair bouwen zal steeds vaker de standaard worden

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Woningcorporaties hebben een enorme opgave als het gaat om het oplossen van het woningtekort. Maar al die honderdduizenden woningen moeten tegelijkertijd duurzaam en toekomstbestendig worden gerealiseerd. Welke rol is daarbij weggelegd voor circulair bouwen? CorporatieGids.nl sprak erover met Leontine Kampen, Creativity & Growth Manager bij ROCKWOOL Prefab Building Systems.

Woningcorporaties staan voor een grote uitdaging om hun woningvoorraad te verduurzamen en tegelijkertijd de woningnood aan te pakken, begint Leontine het gesprek: “Een van de grootste uitdagingen daarbij is het realiseren van energie-efficiënte woningen die voldoen aan de huidige en toekomstige milieunormen. Daarnaast is het cruciaal om deze duurzame woningen snel en kostenefficiënt te bouwen, zodat de groeiende vraag naar betaalbare huisvesting wordt beantwoord.”

Milieu-impact verminderen
Vooral het bouwen met circulaire materialen biedt woningcorporaties de kans om de milieu-impact van bouwprojecten te verminderen en grondstoffen efficiënter te gebruiken, gaat Leontine verder: “Bouwen met circulaire materialen biedt woningcorporaties de kans om de milieu-impact te verminderen en grondstoffen efficiënter te gebruiken," zegt Leontine. "Ons geprefabriceerde bouwsysteem ‘Rockzero®' is hier een goed voorbeeld van. Rockzero combineert de functie van bouwen en direct isoleren, terwijl bij traditionele bouw isolatie pas in een later stadium wordt aangebracht. Het bouwsysteem bestaat grotendeels uit ROCKWOOL steenwol, een materiaal dat oneindig recyclebaar is zonder kwaliteitsverlies. Bovendien produceert de aarde jaarlijks 38.000 keer meer basalt dan nodig is voor onze steenwolproductie en vereist het eindproduct relatief weinig grondstof, wat bijdraagt aan een duurzamere bouwsector. Daarnaast kan de losmaakbaarheid van ons systeem oplopen tot wel 85 procent, wat hergebruik vergemakkelijkt en afval minimaliseert.”

“Met Rockzero kunnen we snel en efficiënt comfortabele, energiezuinige woningen worden gerealiseerd, omdat het grotendeels uit ROCKWOOL steenwol bestaat. Dankzij de hoge isolatiewaarden blijft het binnenklimaat beter in balans: koel in de zomer, warm in de winter. Dit verlaagt energiekosten, er zijn minder zware installaties nodig voor verwarming en koeling én biedt besparingen in de total cost of ownership.

Nauwe samenwerking
Op de vraag wat circulair bouwen vraagt van je keten, zegt Leontine: “Het vraagt om nauwe samenwerking tussen leveranciers, bouwers en corporaties. Prefab bouwsystemen maken het eenvoudiger om circulaire principes toe te passen, omdat ze ontworpen zijn voor eenvoudige montage en demontage. Dit maakt hergebruik en recycling makkelijker, waardoor de materialenstroom optimaal wordt benut.”

Paris-proof
Een voorbeeld van zo’n duurzaam project waar ROCKWOOL Prefab Building Systems aan heeft meegewerkt, is de realisatie van zes Paris-proof woningen in Enschede. “Dankzij het gebruik het Rockzero bouwsysteem konden woningen snel worden gebouwd, met uitstekende isolatiewaarden en een sterke focus op herbruikbaarheid. Dit project bewijst dat circulair bouwen met ROCKWOOL steenwol niet alleen haalbaar is, maar ook efficiënt en toekomstbestendig. Het beeld dat soms heerst dat circulair bouwen complex en duur zou zijn, klopt dus niet. 
Corporaties die dit zelf van dichtbij willen ervaren, zijn van harte welkom in ons Prefab Innovation Centre in Vianen.

Ecologische voetafdruk verkleinen
“Naast circulariteit zijn we ook bezig met het verbeteren van de milieuprestatie van onze eigen producten, door ons productieproces verder te verduurzamen,” gaat Leontine verder. “ROCKWOOL Roermond werkt bijvoorbeeld aan het elektrificeren van het smeltproces tussen 2025 en 2027, waardoor we de CO2-uitstoot met maar liefst 80 procent kunnen reduceren. Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar onze wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen voor CO2-reductie tegen 2034 en ons streven naar 'netto nul uitstoot' in 2050.”

Standaard
Die ambitie sluit aan bij de verwachting van Leontine dat circulair bouwen de komende jaren een steeds grotere rol zal spelen in de sector: “Innovatieve bouwsystemen maken het mogelijk om op een duurzame en efficiënte manier woningen te realiseren. Het hergebruik van materialen, lagere energiekosten en een verminderde milieu-impact zorgen ervoor dat circulaire bouwmethoden steeds vaker de standaard zullen worden.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: ROCKWOOL Prefab Building Systems