Jarenlang stegen de huizenprijzen en op het hoogtepunt werd er gemiddeld 10% of meer overboden op appartementen, tussenwoningen en hoekhuizen. Die trend is gekeerd: de gemiddelde huizenprijs daalt sinds augustus vorig jaar en afgelopen februari werd gemiddeld op geen enkel woningtype nog overboden. Hoe ontwikkelen de overbiedingen zich? Is overbieden in de huidige woningmarkt verleden tijd? Dat onderzoeken we in deze maandalert. En zoals elke maand zie je op onze interactieve kaarten in een oogopslag hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen in jouw regio.
Landelijke daling in maart kleiner dan in februari
De daling van de gemiddelde huizenprijs op de Nederlandse woningmarkt vlakte deze maand enigszins af: van -0,62% in februari naar -0,26% in maart. Daarmee is de daling ook kleiner dan in januari, toen de gemiddelde huizenprijs 0,31% daalde. Deze prijsontwikkeling is duidelijk zichtbaar in de grafiek van het indexcijfer hieronder. Daaraan zie je ook dat de gemiddelde huizenprijs in maart alweer lager lag dan een jaar geleden, en zelfs iets onder het niveau van december 2021 uitkwam.
Prijsdaling op jaarbasis neemt verder toe
De prijsontwikkeling op jaarbasis is de gemiddelde stijging of daling ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In de vorige Maandalert constateerden we dat de prijsontwikkeling op jaarbasis in januari op 0% was uitgekomen. In februari was er zelfs sprake van een daling van 2,03%. De prijsdaling nam in maart alleen maar meer toe en kwam uit op -3,38%.
Omslag in overbiedingen
Vanaf 2015 werd er voor alle woningtypen steeds minder onder de vraagprijs geboden. De periode van overbieden begon in april 2018, toen voor appartementen gemiddeld meer dan de vraagprijs betaald werd. De andere woningtypen volgden en in december 2021 bereikten de overbiedingen hun top.
Die trend is nu volledig gekeerd en afgelopen februari werd gemiddeld gezien op geen enkel woningtype meer overboden. De omslag is goed zichtbaar in de grafiek met het gemiddelde percentage overbiedingen hieronder: een duidelijke knik, gevolgd door een steile lijn naar beneden. Onder de grafiek lees je hoe de overbiedingen zich sindsdien hebben ontwikkeld.
Onderhandelingsruimte neemt toe
De kentering is razendsnel gegaan. In een paar maanden tijd bereikte de gemiddelde overbieding op landelijk niveau bij alle woningtypen het nulpunt. In maart werd bij twee-onder-een-kapwoningen én vrijstaande woningen gemiddeld zelfs onder de vraagprijs geboden. De onderhandelingsruimte voor het aanschaffen van een huis lijkt dus weer aan te trekken. Als deze trend doorzet, is overbieden in de huidige woningmarkt inderdaad verleden tijd.
Prijsontwikkeling per provincie
Deze kaart toont per provincie de prijsstijging of -daling van de meest recente cijfers. Hoe groener de kleur, hoe groter de stijging. Hoe blauwer, hoe groter de daling. Klik op de kaart om te zien hoe de prijzen daalden per provincie en per woningtype.
Prijsontwikkeling per gemeente
Deze kaart toont per gemeente de prijsstijging of -daling van de meest recente cijfers. Hoe groener de kleur, hoe groter de stijging. Hoe blauwer, hoe groter de daling. Klik op de kaart om te zien hoe de prijzen stegen of daalden per gemeente, provincie en landelijk.
Aantal transacties is gestegen
In februari werd het laagste aantal woningtransacties in drie jaar tijd geregistreerd: minder dan 12.000. Deels is dit een seizoenseffect: in februari worden altijd minder huizen verkocht. Dat is goed zichtbaar in de onderstaande grafiek met het aantal woningtransacties per maand in Nederland van de afgelopen drie jaar.
Maart compenseerde het historisch lage aantal van februari met meer dan 15.000 geregistreerde woningtransacties. Dat is een forse stijging: ruim 31%! Daarmee is het aantal woningtransacties vergelijkbaar met maart 2022.
Aantal transacties per gemeente
Deze kaart toont voor iedere gemeente het aantal transacties van de meest recente cijfers. Hoe hoger de mediaan van de transactieprijs, hoe roder de gemeente is gekleurd. Hoe lager deze is, hoe blauwer de gemeente is gekleurd. Klik op de kaart en bekijk de details.
Maandalert Nederlandse Woningmarkt
Met de Maandalert Woningmarkt bieden wij elke maand een uitgebreide analyse van de woningmarkt in Nederland op basis van ons Automated Valuation Model (AVM). Dit model berekent de trends op de woningmarkt aan de hand van de verkopen die door het Kadaster geregistreerd en geleverd worden.
Ortec Finance AVM wordt erkend door toezichthouders en gebruikt door woningcorporaties, hypotheekverstrekkers, taxateurs en accountants voor het modelmatig bepalen van de marktwaarde (leegwaarde) en markthuur van woningen.
Bron: Ortec Finance, Foto: Ortec Finance
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.