In één keer goed dankzij de juiste toepassingen

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Huurders worden blij wanneer ze een reparatie eenvoudig kunnen melden, vriendelijk te woord worden gestaan, er kundige vaklieden op de stoep staan en reparaties in één keer goed worden uitgevoerd. Dat laatste, de first time fix, is waarmee corporaties het verschil kunnen maken wanneer het gaat om huurderstevredenheid.

Het klinkt allemaal zo eenvoudig, maar er zijn talloze factoren die het bereiken van een first time fix tot een uitdaging maken. Het draait om de juiste resources – materiaal en expertise – begrijpen wat de opdracht is, een optimale planning, duidelijke en correcte communicatie met huurders.

Afspraak is afspraak
Hoewel een grote meerderheid tevreden is over zijn corporatie, geeft één op de vijf huurders een cijfer lager dan een 7 op onderdelen van het primaire verhuurproces. Er is absoluut ruimte voor verbetering, zo blijkt uit de meest recente Aedes Benchmarkrapportage. Waarin zit dat en welke verbeteringen leiden tot een hogere score? Volgens het onderzoek beoordelen huurders hun corporatie doorgaans met een hoog cijfer (9 en 10) wanneer afspraken worden nagekomen en verzoeken in één keer afgehandeld. Verder zorgen het in een vroeg stadium informeren van de huurder én een flexibele en begripvolle houding voor hoge scores.

Andersom leidt het niet nakomen van afspraken of niet reageren op verzoeken tot ontevredenheid. Het blijkt in deze gevallen dat huurders gemiddeld 1,7 keer moesten bellen voor één reparatie. Wanneer op verschillende momenten verschillende informatie wordt verstrekt of vaklieden met de verkeerde expertise worden ingezet voor een specifiek reparatieverzoek maakt de corporatie een slechte beurt. Aspecten die grotendeels kunnen worden afgevangen door nauwkeurig en efficiënt te plannen, voortgangsbewaking en continue optimalisatie.

First time fix bij uitbesteden
Corporaties die hun dagelijks onderhoud in eigen beheer regelen, lopen tegen menig uitdaging aan bij het streven naar een first time fix. Des te meer bemoeilijkt de samenwerking met co-makers het behalen van deze doelstelling. Een groeiend aantal corporaties gaat terug naar de eigen kerntaak en besteedt het dagelijks onderhoudsproces uit aan onderaannemers. Ketensamenwerking gaat dan een prominente rol spelen en het principe ‘afspraak is afspraak’ krijgt een andere invulling.

Next level ketensamenwerking
Met de KOVRA standaardberichten-uitwisseling van Ketenstandaard Bouw & Installatie worden reparatieverzoeken snel en effectief afgehandeld. Nu al zorgen het opdracht-, factuur- en statusbericht voor een sterke reductie in het aantal handelingen en vermindering van de kans op fouten. De volgende stap in verbetering van de ketensamenwerking is het kunnen plannen van opdrachten die door een co-maker uitgevoerd gaan worden. Hiervoor is sinds kort het KOVRA planningsbericht beschikbaar.

Met dit bericht wordt het mogelijk om op gestandaardiseerde wijze één of meerdere momenten voor uitvoering van een opdracht op te vragen bij comakers. Productmanager Marcel Bierens: “Aangezien ViaData als fieldservice specialist deze functionaliteit al lange tijd beschikbaar heeft in de Connect-It software, hebben we een belangrijke rol kunnen spelen bij de realisatie van het planningsbericht.

Deze stelt corporaties in staat ketensamenwerking naar een hoger niveau te tillen door het behouden van de controle op processen rondom dagelijks onderhoud. Zelfs wanneer opdrachten worden uitbesteed aan soms wel tientallen co-makers”.

Mogelijkheden
Benieuwd wat de slimme fieldservice oplossingen van ViaData Mobile Solutions voor uw dagelijks onderhoud kunnen betekenen? En hoe dit leidt tot betere ketensamenwerking? Neem contact met ons op via info@viadata.nl of telefonisch via 0513 - 619 350.

Bron: CorporatieGids 2018 | Foto: ViaData