Help! Mijn medewerkers willen hun eigen apparatuur gebruiken…en nu?

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Nemen uw collega’s hun eigen notebook mee? Hoeveel vrijheid geeft u uw medewerkers bij het kiezen van een nieuwe werkplek? Hoe aantrekkelijk wilt u zijn als werkgever? Vragen die u wellicht niet vreemd in de oren klinken. Het is goed om hier eens verder bij stil te staan en op voorbereid te zijn.

BYOD.png

Op dit moment is er een ontwikkeling gaande dat steeds meer medewerkers zelf willen bepalen met welk apparaat zij werken. Ook fabrikanten spelen hier handig op in. Termen die in dit kader vaak gebezigd worden zijn:

  • Buy Your Own Device of Bring Your Own Device (BYOD): het meenemen van en werken met je eigen (privé) werkplekapparatuur.
  • Choose Your Own Device (CYOD): het kiezen van een werkplekapparaat uit een aantal modellen, die door de werkgever worden aangeboden en die het beste bij jouw rol en functie binnen de onderneming passen.
  • Tegenwoordig horen we ook de term Corporate Owned, PersonallyEnabled (COPE). Eigenlijk is deze vorm in onze ogen gelijk aan CYOD en zal ik derhalve niet nader belichten.

De belangrijkste zakelijke verschillen zitten vooral in regie en beheer:

  • BYOD à ‘geen grip’ vanuit de organisatie, slecht te beheren door de IT-beheerder
  • CYOD en COPE à veel grip vanuit de organisatie, goed te beheren door de IT-beheerder

Oorzaak, gevolg
Het werken met een eigen apparaat of het kiezen van een apparaat, dat wordt aangeboden door de werkgever, is een logisch gevolg van de technische ontwikkelingen die het mogelijk maken werknemers altijd en overal te laten werken.

Daarnaast speelt het milieubewustzijn een steeds grotere rol in onze samenleving en is het zaak om hierbij een passende levensstijl, maar ook zeker een passende ‘werkstijl’ aan te nemen.

Ook is er steeds meer sprake van arbeidsovereenkomsten op projectbasis, waarbij het vaak niet nodig is om werkplekapparatuur beschikbaar te stellen. Bovendien zijn flexibele arbeidsovereenkomsten steeds meer in opkomst, waarbij het werken op een eigen apparaat vaak een wens is van de werknemer. Tot slot zijn ‘vrijheid’ en ‘eigen keuzes’ tegenwoordig kernbegrippen in de maatschappij en zijn het waarden geworden waar menig werknemer aan vast wil houden.

Stel dat u de vraag vanuit uw (aankomende) werknemer krijgt, dan is het goed om voorbereid te zijn en is het meer dan nodig om een standpunt in te nemen als werkgever. Vanuit Aspect | ICT helpen wij u daar graag bij.

Geen trend, maar blijvend!

Wij adviseren u om vooral te gaan voor de laatste variant. Het grappige is ook dat dit eigenlijk niet eens een nieuwe vorm is, maar eentje van alle tijden. Geen trend, maar blijvend! U stelt (samen) met uw medewerkers een assortiment samen van werkplekapparaten per rol/functie. Op basis daarvan geeft u uw medewerkers de mogelijkheid te kiezen welke werkplek optimaal bij hun wensen aansluit. U bent er zeker van dat u (of uw IT-beheerder) ze optimaal kunnen beheren en daardoor grip hebben op continuïteit. Uw medewerkers zijn ook tevreden en zijn optimaal productief voor u.

Zo blijft u een aantrekkelijke werkgever, doet u mee aan de ontwikkelingen en kunt u vooral bezig zijn met waar uw organisatie goed in is!

Door: Hanno den Ottelander, Aspect | ICT