Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Zig Websoftware organiseerde het softwarebedrijf uit Huizen een hackathon. Onder het motto ‘Hack de toekomst van woningcorporaties’ bogen teams van programmeurs uit binnen- en buitenland zich een etmaal lang over cases van twee woningcorporaties en een wrv-samenwerkingsverband. Was het een leuke opluistering van het jubileumfeest of waren de resultaten na 24 uur non-stop programmeren daadwerkelijk bruikbaar of levensvatbaar? We vroegen het de case-eigenaren Jan Theunissen van de Alliantie, Jolanda van Loon van de Vereniging Sociale Verhuurders Haaglanden (SVH) en Jan Abels van Rochdale.
Download hier het originele artikel uit CorporatieGids Magazine editie SBI september 2017
Overlastradar
De case voor de Alliantie was het maken van een overlastradar, met als doel overlast te voorspellen en te voorkomen. Op de vraag wat hij van het 24-uurs resultaat vond, zegt Jan Theunissen, adviseur Marketing bij de Alliantie: “Ik ben positief verrast dat het mogelijk is om binnen een etmaal een redelijk betrouwbaar algoritme te schrijven dat de kans weergeeft op overlast in een buurt. Het team dat voor ons de slag ging heeft dat gedaan door interne en externe data te koppelen en het resultaat als een soort buurtscore op een kaart te plotten. Hierdoor begrijpt iedereen, zowel intern als extern, direct de onderzoeksresultaten. Deze buurtscore kan de Alliantie gebruiken om beleid per buurt te ontwikkelen, de inzet van mensen en middelen per wijk af te stemmen of het gesprek met andere partijen zoals de gemeente aan te gaan.”
De Alliantie wil op basis van algoritmes en big data analyses haar producten en diensten beter laten aansluiten bij de klantwens. “De hackathon was een testcase hiervoor,” licht Jan toe. “Komend jaar gaan we vergelijkbare kansvoorspellingsmodellen bouwen voor bijvoorbeeld de verhuiskans, kans op het accepteren van duurzaamheidsmaatregelen, kans op betalingsachterstanden, kans op autobezit, kans op participeren en kans op hoge betrokkenheid woonomgeving. Dit klantinzicht helpt de Alliantie om beter onderbouwde beslissingen te nemen. We praten dan niet meer over gevoel maar over feiten.”
Visual recognition woningstatus
De vraag die SVH twee hackathonteams voorlegde luidde: ‘Zorg ervoor dat woningzoekenden foto’s van de binnenzijde van de woning kunnen aanleveren voor plaatsing bij de woningadvertentie op de website. Analyseer fotomateriaal op onderdelen zodat waardevolle zaken of onregelmatigheden opvallen en daarop actie genomen kan worden’.
Ook Jolanda van Loon, directeur SVH, is blij dat ze door Zig Websoftware is gevraagd om een case aan te leveren. “Een hackathon is een leuke snelle denktank waar je - meer dan ik vooraf dacht - interessante ideeën uit voort krijgt. Dat was bij één team zeker het geval. Samen met dit team en Zig gaan we proberen of we woningzoekenden de mogelijkheid kunnen geven eenvoudig foto’s te uploaden. Deze zouden vervolgens aan een woningcomplex in onze voorraadbestanden moeten worden gehangen zodat we ze bij woningadvertenties kunnen gebruiken. Het is vooralsnog niet de verwachting dat deze foto’s de inspectie volledig zullen kunnen vervangen. Misschien dat dit in de toekomst wel het geval kan zijn.”
Sensoren om klachten te voorkomen
De case van Rochdale daagde de programmeurs uit de haalbaarheid aan te tonen om door gebruik van sensoren negatief klantcontact te voorkomen. De snelheid waarmee binnen 24 uur ‘out-of-the corporatie-box’ resultaten is geboekt, vindt Jan Abels, ICT-manager bij de Amsterdamse corporatie, helemaal geweldig. “Een team combineerde op een vernieuwende manier communities en social media in een app. Een ander team koos voor de inzet van beeld en geluid in een app, intuïtief en eenvoudig te bedienen. Een hackathon doorbreekt de bestaande manier van werken en levert snel een nieuwe oplossing. De voorbeelden hebben een denkproces gestart en we onderzoeken nu hoe we deze ontwikkeling in de organisatie krijgen. We willen kunnen versnellen en daar willen we ons op aanpassen. De opgedane ervaring tijdens de hackathon blijft nog wel even actueel voor ons.”
Zig Websoftware heeft al vaker hackathons georganiseerd en is zeker van plan ermee door te gaan. “De resultaten die het oplevert en de energie die erbij vrijkomt sporen ons daartoe als vanzelfsprekend aan”, aldus Menno Ouweneel, senior innovation manager bij het softwarebedrijf. “We blijven dus zoeken naar nieuwe cases en mogelijkheden om in de toekomst weer een hackathon te organiseren.’’
Bron: CorporatieGids Magazine
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine September 2024 - Digitale Transformatie Inhoud Madeleine Hamburg (Pré Wonen): De digitale transformatie is bij uitstek…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.