Fariel Ethard (KleurrijkWonen): Structureer het testen van software zoveel mogelijk

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Het applicatielandschap bij woningcorporaties wordt steeds complexer. Tientallen expertsystemen staan met elkaar én een ERP-systeem in verbinding en updates en nieuwe releases volgen elkaar soms in razendsnel tempo op. Het goed testen van al deze software is essentieel om je bedrijfsvoering efficiënt en foutloos te laten plaatsvinden. Wat is daarvoor nodig als corporatie en hoe regel je dit in? CorporatieGids sprak erover met Fariel Ethard, Functioneel Applicatiebeheerder bij KleurrijkWonen.

De logistieke en organisatorische kant van het testen is voor de corporatie uit Tiel de grootste uitdaging, begint Fariel het gesprek: “Denk aan vragen als ‘zijn er voldoende testers’ en ‘hebben we voldoende tijd voor het uitvoeren van de test’. Elke maand moet beoordeeld worden wat er getest moet worden. Dit moet elke maand opnieuw in onze testsoftware worden gezet. De testers hebben daarnaast ook hun reguliere werk met deadlines, dus soms is het passen en meten om alles op tijd getest te hebben.”

Problemen op tijd vinden
Hoewel het soms lastig is om alles organisatorisch te regelen, onderstreept Fariel het grote belang van testen voor KleurrijkWonen: “Denk aan het oplossen van issues in een nieuwe release. Zo zijn we bij het testen een keer er tegenaan gelopen dat ons DMS niet meer werkte. Dit gebeurde niet omdat we die wijziging aan het testen waren, maar een heel andere aanpassing in hetzelfde systeem. Door te testen kom je op tijd achter deze problemen en kunnen issues voor de productie al worden opgelost. De organisatie ondervindt hierdoor geen hinder.”

Kritieke processen en koppelingen
“Bij KleurrijkWonen kijken we bij het testen vooral naar kritieke processen en koppelingen met applicaties die niet bij Cegeka horen, de leverancier van ons ERP-systeem,” vertelt Fariel op de vraag wat de testvisie van de corporatie is. “We maken bijvoorbeeld geen gebruik van een klantportaal van Cegeka, dus testen we of het aanmaken van reparatieverzoeken via ons klantportaal na een update nog goed doorkomt naar het primaire systeem. Daarnaast testen we bij elke release de koppeling naar WoningNet om er zeker van te zijn dat we daar niet tegen problemen aanlopen.”

Weten wat je kunt verwachten
Het grote voordeel van testen is dat je weet wat je kunt verwachten, vat Fariel samen. “Je kunt alvast kennismaken met de nieuwe functionaliteiten en het team of de organisatie hierover vooraf informeren. Ook kun je door te testen issues achterhalen én oplossen voordat de nieuwe versie in productie gaat. De rol die testen inneemt is in onze organisatie de laatste jaren wel veranderd. Voorheen hadden we geen maandelijkse releases en testten de functioneel beheerders zonder vaste testscripts. Nu leggen we het testen vooral in de organisatie neer. De functioneel beheerders doen de technische tests, maar de organisatie test functioneel. Zij moeten er uiteindelijk goed mee kunnen werken en kunnen het beste beoordelen of het systeem werkbaar is.”

Testschema
Aan het begin van ieder jaar maakt KleurrijkWonen voor dat jaar een testschema. “Zo zijn vooraf de testdagen bekend en de data waarop de release naar productie plaatsvindt. De releasenotes worden meteen na het plaatsen doorgenomen en gecategoriseerd op niet van toepassing, ter info en te testen. Dit wordt gedeeld met de teamleiders die kunnen aangeven of ook andere zaken getest moeten worden. Al deze onderdelen plaatsen we in onze testsoftware van TestMonitor. De testen die elke maand terugkomen, staan al in TestMonitor. Hier worden de nieuwe testen aan toegevoegd en gekoppeld aan de testers in onze organisatie. TestMonitor geeft ons de mogelijkheid om de testen te structureren en om de voortgang te zien. Ook kunnen we het aantal en soort issues hierin makkelijk monitoren en bijhouden.”

Structureer zoveel mogelijk
KleurrijkWonen is nu zo’n jaar bezig met het structureel testen van software. Op de vraag wat tot dusver de geleerde lessen zijn, sluit Fariel af: “Structureer zoveel mogelijk. In TestMonitor kun je gemakkelijk testscripts en andere zaken vooraf instellen en kopiëren naar volgende runs, mijlpalen of projecten. Ook buiten TestMonitor is het belangrijk een goede basis te hebben. Zorg ervoor dat testers ruim van tevoren weten wanneer de testdagen zijn en neem ze mee in de releasenotes. Als laatste is het essentieel de organisatie te laten meedenken en meebeslissen. Zij werken immers dagelijks hiermee.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: KleurrijkWonen