In een wereld waarin privacy en vertrouwelijkheid van gegevens steeds belangrijker worden, is het blurren van documenten een belangrijk hulpmiddel geworden voor organisaties die gevoelige informatie willen beschermen.
Of het nu gaat om financiële rapporten, medische dossiers of juridische documenten, het blurren van informatie kan voorkomen dat onbevoegde personen toegang krijgen tot vertrouwelijke informatie en het voorkomt bij een datalek dat gegevens op straat liggen.
Vervagen of onleesbaar maken:
Het blurren van documenten is een proces waarbij bepaalde delen van een afbeelding of document worden vervaagd of onleesbaar gemaakt. Dit wordt gedaan om specifieke informatie te verbergen of te maskeren, terwijl de rest van het document intact blijft. Het kan worden toegepast op zowel digitale als fysieke documenten, en er zijn verschillende manieren om dit te doen.
Handmatig met een markeerstift kan foutgevoelig zijn:
Een van oudsher vaak gebruikte methode is het gebruik van speciale markeerstiften die de tekst bedekken met een ondoorzichtige laag of door het aanbrengen van stickers of labels op bepaalde delen van het document. Dit is een veelgebruikte methode in de medische sector, waarbij medische dossiers worden geblurred om de privacy van patiënten te beschermen.
Hoewel het op deze manier blurren van documenten een effectieve manier kan zijn om vertrouwelijke informatie te beschermen, zijn er ook enkele nadelen aan verbonden.
Eén van de grootste nadelen is dat het fysiek blurren van documenten erg foutgevoelig is, als medewerker moet je namelijk handmatig gevoelige gegevens herkennen en ‘blurren’. Een fout is hierbij zo gemaakt.
Geautomatiseerd blurren
Een ander nadeel is dat het handmatig blurren van documenten niet altijd even effectief is. Als het document bijvoorbeeld wordt afgedrukt en vervolgens gescand, kan de blurring worden omzeild en kan de vertrouwelijke informatie alsnog worden gelezen.
Daarom werd er binnen veel organisaties al geruime tijd gezocht naar manieren om geautomatiseerd te kunnen blurren waarbij de geblurde tekst weggehaald werd en dus niet simpelweg ‘overschreven’ met een balkje.
Slimme software en betrouwbaarheid:
Hiervoor is slimme software nodig die op basis van hoogwaardige algoritmes gevoelige gegevens herkent en verwijderd. Op deze manier worden automatisch specifieke delen van een afbeelding, document of dossier geselecteerd en vervolgens vervangen door een zwarte balk.
Deze manier van ‘blurren’ is veel betrouwbaarder en veel veiliger dan handmatig blurren. Bovendien scheelt het enorm veel tijd en verkleint het de foutkans enorm.
Alle reden dus om als organisatie te stoppen met handmatig ‘blurren’ en dit op een moderne manier te gaan doen.
Conclusie:
Het blurren van documenten is een belangrijke tool geworden voor organisaties die gevoelige informatie willen beschermen. Of het nu gaat om digitale of fysieke documenten, er zijn verschillende methoden beschikbaar om informatie te verbergen of te maskeren.
Waarbij het geautomatiseerd blurren van documenten de meest effectieve manier blijkt te zijn om de privacy en vertrouwelijkheid van gegevens te beschermen.
Bron: EntrD, Foto: EntrD
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine September 2024 - Digitale Transformatie Inhoud Madeleine Hamburg (Pré Wonen): De digitale transformatie is bij uitstek…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.