‘Eenvoudig anonimiseren van gegevens in test-, analyse- en opleidingsomgevingen’

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Sinds 25 mei is de AVG van kracht voor woningcorporaties. Eén van de consequenties is dat testen met gegevens van huurders niet meer mag. Om te zorgen voor representatieve gegevens in test-, analyse- en opleidingsomgevingen is het anonimiseren van data essentieel. EntrD vertelt hier op 27 september meer over tijdens CorporatiePlein, en wij gingen daar alvast over in gesprek met Wilma Borgers.

“De eisen die aan software gesteld worden, zijn steeds hoger,” begint Wilma het gesprek. “Testen of de gebruikte ERP-pakketten doen wat ze moeten doen was altijd al belangrijk, maar is nu helemaal cruciaal. Tegelijkertijd staan budgetten onder druk en wordt de privacywetgeving steeds strenger waardoor gegevens van echte huurders niet meer gebruikt mogen worden om mee te testen. Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat corporaties in de nabije toekomst massaal op zoek moeten naar betaalbare en betrouwbare alternatieven voor het gebruik van echte huurdergegevens in een testomgeving.”

Anonimiseren van gegevens
EntrD speelt daarop in met de Datafactory. Wilma: “Met deze geautomatiseerde oplossing worden de gegevens van huurders onherleidbaar gemaakt én representatief gehouden. De Datafactory werkt in combinatie met elke database en elke applicatie, en is in staat om gegevens over de hele keten consistent te maskeren.”

“Door een geautomatiseerd en onderhoudsarm proces in te richten waarmee je huurdergegevens anonimiseert, zorg je dat je kunt blijven testen zonder dat de privacy van de huurders in het gedrang komt. De Datafactory kan daarbij zichzelf aanpassen als er nieuwe privacygevoelige gegevens bijkomen, en zo extra werk uit de handen van medewerkers wegnemen. Deze oplossing testen wij momenteel bij Eigen Haard en Portaal, en is in staat huurdergegevens die over de hele keten gebruikt worden te vinden en te maskeren. Medewerkers hoeven zich dan niet druk te maken over waar de data staan en hoe je deze anonimiseert. Daarbij zorgt dit voor minder beheerskosten en heb je als corporatie altijd beschikking over betrouwbare, betaalbare en compliant gegevens voor testen, analyses of trainingen.”

Koppeling met ERP
Tijdens CorporatiePlein vertelt EntrD meer over de plug-and-play varianten van de Datafactory. “Wij hebben varianten voor alle veelgebruikte ERP-pakketten beschikbaar, waaronder Dynamics Empire met wie wij dit jaar een koppeling hebben gerealiseerd. We zijn in de afrondende fase met de standaard configuratie voor Tobias AX. Hoe dit werkt in combinatie met het ERP-pakket van de CorporatiePlein-bezoeker, laten wij graag zien in een korte demo van tien minuten. De aanvangstijden voor deze sessies zijn als volgt:”

Dynamics Empire (cegeka-dsa) – 10.45 en 13.45 uur

Tobias AX (Aareon) – 10.15 en 13.35 uur

Key2Wocas (Centric) – 11.05 en 14.05 uur

Bron: CorporatieMedia | Foto: EntrD

Aanmelden voor CorporatiePlein 2018 kan hier. Een plattegrond met alle deelnemende exposanten vind je hier.

EntrD is op CorporatiePlein te vinden op stand 17