Risicomanagement ‘in leven’ houden is een uitdaging op zich. En toch is het belangrijk. Dat ziet u bijvoorbeeld ook aan de AVG waarin de DPIA (Data Protection Impact Assessment) nadrukkelijk terugkomt. Maar, hoe start je nu? Begin klein en start met het inrichten van risicomanagement in de projecten. Hieronder een praktische handleiding hoe de corporatie dat vorm kan geven.
Organiseer voor elk nieuw project risicosessies. Zorg ervoor dat (project)managers bij het opstarten van een project contact met de risicomanager opnemen. De risicomanager kan de projectleider helpen bij de volgende drie stappen. Is er geen formele risicomanager? Vraag bijvoorbeeld de controller of manager bedrijfsvoering om (tijdelijk) die rol te vervullen.
Stap 1: Voorbereiden van de risicosessie
Voorafgaand aan een sessie moeten de doelen en scope vastgesteld worden.
Stap 2: Organiseren van de eerste risicosessie
Na een zorgvuldige voorbereiding is het tijd voor de sessie. Bespreek onder andere de volgende onderwerpen:
Stap 3: Organiseren van een tweede risicosessie
Binnen twee weken organiseert u nog een risicosessie, waarin u de volgende onderwerpen bespreekt.
Na uitvoering van de risicosessies zijn risico’s goed bekend bij de projectleden én kan de risico-inventarisatie verbeterd worden. Heeft u ondersteuning nodig? Audittrail kan ondersteunen als externe projectleider. Wenst u meer handvatten? Lees dan het uitgebreide artikel op Audittrail.nl.
Bron: CorporatieGids 2018 | Foto: Audittrail
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.