De drie valkuilen van beleidswaarde – maak jij deze fouten?

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Voor veel woningcorporaties is beleidswaarde hét instrument om grip te houden op de financiële situatie en strategische beslissingen goed te onderbouwen. Toch merken we dat veel organisaties tegen dezelfde uitdagingen aanlopen.

De vraag is: hoe betrouwbaar is de beleidswaarde binnen jouw corporatie?

Steeds vaker zien we dat organisaties hun beleidswaarde berekenen op basis van verschillende interpretaties, handmatige correcties of onvolledige datasets. Dit maakt het moeilijk om cijfers goed te vergelijken en leidt tot onzekerheid bij financiële managers, assetmanagers en controllers.

Veelvoorkomende valkuilen in de beleidswaarde-berekening

Valkuil 1: Interpretatieverschillen
Beleidswaarde hoort consistent en volgens een vaste methodiek te worden berekend. In de praktijk zien we echter dat verschillende corporaties hun eigen manier rekenen en redeneren erop na houden. Denk aan verschillende periodes van gemiddelden hanteren. Dit komt onderlinge vergelijkbaarheid niet ten goede.

Valkuil 2: Onderhoud wel 60 jaar, de rest niet
Iedereen kent het probleem: een beleidswaarde-berekening die ‘af’ is waar vervolgens wordt geconstateerd dat de pensioenen en sociale lasten maar 50 jaar in de rekensom zitten. Het gaat dan mis bij de indirecte toerekening naar onderhoud. Een goed Beleidsscenario wordt gemaakt op een goed gebouwde en gevulde begroting.

Valkuil 3: Onrealistische onderhoudsplanningen
Veel corporaties nemen een standaard onderhoudsbegroting op in hun beleidswaarde, maar klopt deze in de praktijk wel? We zien wel eens voorkomen dat onderhoudskosten buitensporig hoog worden ingerekend, met name in latere jaren. De vraag is hoe realistisch deze zijn

Hoe voorkom je deze fouten?

  • Hanteer hoe dan ook 60 jaar, eventueel aangevuld met gemiddelden.
  • Vermijd onnodige handmatige correcties; hanteer een eenduidige fool-proof werkwijze.
  • Stem onderhoudsbegrotingen af op realistische cijfers en scenario’s.

Bron: Qonsío, Foto: Qonsío