Corporaties rode lantaarndrager cloudadoptie

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Woningcorporaties hebben een structurele achterstand in het gebruik van public clouddiensten vergeleken met andere sectoren. Dat concludeerde IT-infrastructuurexpert Claranet eind vorig jaar na onderzoek onder woningcorporaties. Nog geen veertig procent van de corporaties blijkt daadwerkelijk gebruik te maken van public cloud. Waarom blijven corporaties zo stellig vasthouden aan hun lokaal gehoste IT-applicaties?

Download hier het originele artikel uit CorporatieGids Magazine editie SBI Maart 2018

De tegenstellingen met andere sectoren zijn volgens Prospect Specialist Twan Willems en Product Manager Henk Liebeek groot. Waar de standaard momenteel een eerlijke verdeling laat zien tussen de public cloud, private cloud en een lokaal IT-platform – met elk taartpunt rond de 33 procent – hebben bij corporaties de lokale servers nog steeds verreweg het grootste aandeel. Maar liefst 62 procent kiest ervoor om de IT in huis te houden. Van het overige deel zet 11 procent zijn applicaties in de public cloud, en 27 procent in de private cloud.

Traditioneel
“Woningcorporaties zijn vrij traditioneel, zo geven ze zelf ook aan,” beargumenteert Twan de conclusie van het onderzoek. “En dat blijkt ook uit ons onderzoek. Wellicht vloeit dit nog voort uit de recent toegenomen bemoeienis van de overheid. Dat hoeft op zich niet zorgelijk te zijn omdat er weinig concurrentie is voor corporaties. Andere branches lijken om die reden eerder een nieuwe techniek te adopteren. Indien er in de corporatiesector een nieuwe speler op de markt zou komen die met een nieuw businessmodel concurreert, zou het een veel groter probleem zijn dan nu. De keerzijde van een langzame adoptie van public cloud is wel dat er minder effectief gewerkt wordt dan mogelijk is.”

Zorgen over databeveiliging
De drie belangrijkste redenen dat het gebruik van public cloud achterblijft, zijn zorgen over de databeveiliging, nog geen goede koppeling met public cloud-oplossingen zoals Google Cloud, Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure en gebrek aan compliancy. “Grofweg wil de helft van de corporaties nog niet met de public cloud werken vanwege vragen omtrent de veiligheid. Dit percentage is in lijn met ons jaarlijks Research Rapport onder Europese IT-managers, waarbij databeveiliging in 44 procent van de gevallen als hoogste prioriteit wordt aangegeven.”

Volgens Henk is veiligheid juist één van de aspecten waarom corporaties er goed aan zouden doen om de cloud te adopteren. “Wij zien in de praktijk dat veel organisaties – niet alleen corporaties – achter de feiten aanlopen. Met de komst van de AVG hebben de (public) cloud leveranciers dit soort zaken juist goed op orde, want zij kunnen zich geen enkele fout op dat gebied permitteren.”

Diverse uitdagingen
Kennisgebrek binnen het team en te weinig resources bij corporaties zorgen voor een remmende werking van innovatie, zegt Twan. “De uitdagingen onder IT-managers bij corporaties zijn divers. Waar de meeste IT-leveranciers beveiligingsspecialisten hebben die dag in, dag uit bezig zijn met de laatste kwetsbaarheden en bedreigingen, is het voor een lokale IT-afdeling van een corporatie iets wat er vaak bij wordt gedaan. In de regel mag je verwachten dat je zoiets fundamenteels als de beveiliging van de bedrijfskritische data juist over moet laten aan experts.”

Public cloud-diensten
Dat ERP-leveranciers nog niet goed aangehaakt zijn met public cloud-diensten zoals Microsoft Azure, AWS of Google Cloud, lijkt een andere reden te zijn dat de stap naar public cloud achterblijft. Twan: “Waarom ERP-leveranciers nog niet goed aansluiten op deze clouddiensten is niet meegenomen in dit onderzoek, maar de antwoorden van corporaties geven aan dat ERP-leveranciers nog geen verregaande plannen lijken te hebben om op korte termijn de koppeling met public cloud te maken. Wellicht dat zij eerst kiezen om een SaaS-oplossing aan te bieden en deze te optimaliseren. Vervolgens wordt de koppeling met de public cloud gerealiseerd.”

Het aanbieden van een ERP-systeem als SaaS is volgens Henk niet hetzelfde als een systeem in de cloud. “SaaS richt zich specifiek op het beschikbaar stellen van de software, terwijl Cloud Computing zich naast software ook richt op het online beschikbaar stellen van het platform: de hosting van applicaties en opslag van data. Of simpeler gezegd: het op een flexibele en schaalbare manier via internet beschikbaar stellen van ICT-gerelateerde capaciteit.”

Remmende werking
Henk stelt dat het organisch gegroeide IT-landschap van woningcorporaties ook een remmende werking heeft op vernieuwing. “Wij zien dat een versnipperd IT-landschap een obstakel vormt om wijzigingen snel door te voeren. Grote softwareleveranciers zoeken vaak manieren om zoveel mogelijk werkzaamheden in hun software te integreren. Tachtig procent van werkzaamheden binnen woningcorporaties zijn standaard maar zijn niet ondergebracht bij één enkele leverancier. Dat zou de adoptie van (public) cloud versnellen, iets wat je wel ziet bij andere branches. De grote leveranciers lijken er voor te kiezen om die stap nog niet te maken, of omdat de behoefte in hun ogen nog niet aanwezig is, of omdat de concurrentie het ook niet doet. De traditionele instelling van corporaties heeft zeker invloed op de snelheid van adoptie, evenals het feit dat corporaties hun primaire softwareleverancier vaak trouw blijven volgen en er weinig nieuwe toetreders zijn. Daarbij komt dat een groot systeem met veel mogelijkheden zich ook eenmaal minder snel naar public cloud laat brengen.” 

Kostenefficiënt en flexibel
Volgens Twan is de wens om kostenefficiënter en flexibeler te werken de komende jaren de grootste aanjager van het gebruik van (public) cloud. “Corporaties wachten graag eerst af tot de ‘kinderziektes’ zijn verdwenen en het concept zich duidelijk heeft bewezen. Kijkend naar woningcorporaties zal er de komende jaren meer gebruik worden gemaakt van een hybride IT-landschap. Dit is een mix van diverse soorten cloud oplossingen waarbij centraal gehoste ERP-modules, SaaS-applicaties en lokaal gehoste applicaties door elkaar gebruikt kunnen worden. Het is onze missie om corporaties te laten zien welke IT-oplossing – private cloud, public cloud, hybrid cloud of toch op locatie – op dat moment de beste is om in te zetten.”

Bron: CorporatieGids Magazine | Foto: Claranet