CorporatiePlein 2023: Het jaarlijkse ‘Oud en Nieuw’ van de corporatiesector

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Heb jij je net als meer dan 450 collega’s al aangemeld voor een bezoek aan CorporatiePlein op 14 september in Expo Houten? Dan kun je je gaan opmaken voor een zeer informatieve dag die om 09.15 uur wordt afgetrapt met een kick-off sessie van RTL techjournalist Daniël Verlaan. Op de gevarieerde beursvloer ontmoet je bekende en nieuwe exposanten en kun je desgewenst af en toe een presentatie van een collegacorporatie in het theaterprogramma bijwonen. Nog niet aangemeld? Gelijk even doen dan op corporatieplein.nl.

Ook deze dertiende editie van CorporatiePlein, Bedrijfsvoering & ICT-Innovatiebeurs voor woningcorporaties, is in velerlei opzichten als een soort ‘Oud en Nieuw’ van de corporatiesector. Of eigenlijk beter gezegd, Bekend en Nieuw, want of je nu exposant of bezoeker bent, je komt altijd bekende en nieuwe gezichten tegen. Wist u dat één van onze exposanten bijvoorbeeld al vijftig jaar actief is in de sector? En dat veel andere exposanten met hun softwareoplossingen of dienstverlening nog maar vrij recent het speelveld hebben betreden? 

Allemaal op één plein
Het leuke aan CorporatiePlein is dat ze gewoon allemaal op hetzelfde plein staan en dat ze op één moment in het jaar spreekwoordelijk hun vuurwerk ontsteken, in het bijzijn van honderden corporatiemedewerkers van het merendeel van alle Nederlandse corporaties. Leuk detail: ook onder de bezoekers ieder jaar veel nieuwe corporatiemedewerkers die CorporatiePlein voor de eerste keer bezoeken. Ontzettend handig natuurlijk om kennis te maken met leveranciers, adviseurs en collega’s van andere corporaties.

Theaterprogramma
Naast een rijkelijk gevulde beursvloer met vertrouwde en nieuwe exposanten dit jaar ook weer een bescheiden theaterprogramma. De dag wordt om 09:15 uur afgetrapt met een kick-off sessie van Daniël Verlaan, techjournalist bij RTL Nieuws. Voor de eerste 200 bezoekers ligt zijn boek ‘Ik weet je wachtwoord’ klaar, dus kom op tijd! Ben je corporatiemedewerker? Meld je dan gratis aan op corporatieplein.nl voor een bezoek. De beurs is geopend van 09:15 tot 16:00 uur.

Ontbijtservice
Wil je lekker vroeg uit de veren om zoveel als mogelijk voor eventuele files naar Houten te komen en met zekerheid de kick-off sessie van Daniël Verlaan meepakken? Geen probleem! Voor de vroege vogels serveren we een eenvoudig maar voedzaam ontbijt. Niet alleen je honger naar informatie wordt op CorporatiePlein gestild, ook de inwendige mens.

Aanmelden
We hopen dat je (weer) net zo enthousiast bent over CorporatiePlein als wij. Het organiseren van dit evenement is ieder jaar een grote klus, maar we doen het graag. We zien uit naar je komst. Dus heb je je nog niet aangemeld? Doe dat dan nu gelijk even op corporatieplein.nl. We houden je vervolgens uiteraard op de hoogte.

Wat mag u 14 september van ons verwachten:
Een greep uit het aanbod van het theaterprogramma

Op CorporatiePlein vind je inspiratie om keuzes voor jouw corporatie te kunnen maken. Op de beursvloer, op de stands van exposanten en via het theaterprogramma delen we kennis en ervaring van corporaties, belangenbehartigers, leveranciers en adviseurs waarmee corporaties zelf de bedrijfsvoering van de toekomst kunnen vormgeven. Een greep uit het aanbod van het theaterprogramma:

Data, het nieuwe goud voor betaalbaar wonen?
In alle bedrijfsprocessen van woningcorporaties spelen data een grote rol. Reden genoeg om ‘het nieuwe goud’ goed op orde te hebben. Maar wat heeft een huurder aan dat nieuwe goud? Merkt de huurder het data-enthousiasme ook in zijn of haar portemonnee? Bij Woonbron gebruiken ze data op een innovatieve wijze om betaalbaarheid te waarborgen. Hoe zij dat doen legt Richard van Westenbrugge, Procescoördinator Incasso uit in deze kennissessie.

Als kwaadwillenden gehackt van je data maken
Corporaties huisvesten in hun gekoppelde SaaS-systemen miljarden nullen en enen aan privacygevoelige data van woningzoekenden, huurders, stakeholders, partners en meer. Broodnodig voor de bedrijfsvoering, maar ook brood op de plank voor kwaadwillenden. Wendy du Prie en Jacoline Teeuwen van QuaWonen, één van de door een hack in 2021 getroffen corporaties, blikken terug en delen wijze lessen. Een sessie over informatiebeveiliging in de corporatiepraktijk.

Datastandaarden: nu dan toch echt?
Corporaties wilden lange tijd juist allesbehalve wat als ‘standaard’ zou kunnen worden bestempeld. Geen standaard woningen uit catalogi, maar architectonisch uniek vastgoed. Ook in de bedrijfsvoering ontstonden zoveel unieke smaken aan corporatieprocessen, werkwijzen en IT-systemen dat je er een beursvloer mee zou kunnen vullen. Het tij lijkt echter gekeerd. Corporaties kiezen voor standaard prefab woningen uit de fabriek en ook op het gebied van data bewegen ze zich steeds meer richting standaarden. Als je dan toch allemaal hetzelfde doet, is het wel zo handig om dezelfde taal te spreken. In deze Aedes kennissessie alles over datastandaarden en de voordelen voor corporaties.

De datagestuurde corporatie – wens of werkelijkheid?
Nu steeds meer corporaties data op orde lijken te hebben, wordt ook steeds vaker gesproken over sturen op data. Wat betekent dat in de praktijk? Hoe word je een datagestuurde corporatie en hoe pas je datasturing concreet toe op de domeinen duurzaamheid, betaalbaarheid en toegankelijkheid? Wonen Zuid zit naar eigen zeggen in fase twee van vier op weg naar een datagestuurde corporatie. In deze kennissessie delen Sander Zee en Albert van Heugten hun ervaringen en geven ze antwoorden en voorbeelden van wat datasturing betekent en wat het de corporatie – en de huurder – oplevert.

Conversational chat, gadget of volwaardig communicatiekanaal?
CorporatiePlein is een voedingsbodem voor corporaties die hongerig op zoek zijn naar innovatie in de bedrijfsvoering. Gelukkig zijn er altijd corporaties bereid om in het diepe te duiken en het onbekende te ontginnen. Zo heeft de Alliantie al veel ervaring met de inzet van chatbots, ook wel conversational chat genoemd. Is deze vorm van communicatie nice to have of een volwaardig communicatiekanaal? Esther van Sloten deelt de ervaringen in deze sessie.

Robotisering van corporatieprocessen: science fiction of werkelijkheid?
Met robotisering kunnen handmatige processtappen worden uitgevoerd door een robot. Is dit science fiction of kan zo daadwerkelijk veel tijd worden bespaard én fouten in processen worden voorkomen? Woningcorporatie Woonforte past robotisering toe in verschillende processen. Fijn dus dat Roger Welters en Leen Spaans hun tips en ervaringen komen delen in deze kennissessie.

Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: CorporatieMedia