Cloudadoptie door woningcorporaties loopt achter

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Uit het onderzoek van Claranet onder Nederlandse woningcorporaties blijkt er een structurele achterstand te ontstaan in het gebruik van cloud ten opzichte van andere sectoren. Belangrijkste reden hiervoor lijkt de achterstand die de belangrijke applicatieleveranciers hebben opgelopen in het beschikbaar krijgen van hun diensten vanuit een cloudmodel.

Waar de meeste branches in Nederland in meer of mindere mate de weg naar de cloud weten te vinden, is er een serieuze achterstand in de adoptie van cloud diensten bij woningcorporaties. Waar een huidige verdeling van ongeveer 1/3 public cloud, 1/3 private cloud en 1/3 gebruik van een lokaal IT-platform verwacht wordt, is dit patroon niet terug te herkennen bij woningcorporaties. Met een adoptie van nog geen 40% van verschillende cloud diensten staat het overgrote deel van de IT bij woningcorporaties nog lokaal op een eigen IT-platform of in een datacenter van een IT-leverancier.

Onvolwassenheid van de IT
Als we inzoomen op de redenen van de behoudende strategie op dit gebied, geeft dit een beeld van afhankelijkheid van de branche specifieke applicaties. Waar andere branches stukken verder zijn en het grootste deel van hun applicaties in een Software-asa-Service aanbieden (bijvoorbeeld CRM-pakketten of e-commerce-platformen), zijn dit bij het gros van de grote(re) softwareleveranciers nog steeds plannen die in de koelkast staan, of in het beste geval op de roadmap staan voor de komende 12 tot 24 maanden. Met de onbekendheid van de introductieplanning voor deze softwarepakketten voor woningcorporaties (b)lijkt de stap naar de cloud te groot
te zijn momenteel en wordt de spreekwoordelijke kat vooralsnog uit de boom gekeken.

Online applicaties
Waar de grote omslag nog moet plaats vinden voor de branchespecifieke applicaties zijn een aantal woningcorporaties wel inmiddels met een aantal kleinere applicaties overgestapt. Dit is al of niet gedwongen vanuit de secundaire of facilitaire leveranciers (zo zijn er HRM-applicaties die al niet anders meer dan volledig online te benaderen zijn) maar ook worden wel degelijk de voordelen van Office 365 of Skype for Business erkend en ingezet om vast een eerste begin te maken met de inrichting van de moderne werkplek om medewerkers op locatie ook (deels) te ondersteunen.

Overige tegenwerpingen
Gevraagd naar overige tegenwerpingen voor de stap naar de cloud wordt voornamelijk databeveiliging, de onbekendheid van de nieuwe regelgeving rondom de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) per 25 mei 2018 en een gebrek aan compliancy genoemd. Deze drie redenen lijken veel op elkaar en de onbekendheid van de regelgeving, zowel intern als extern, lijkt een verlammende werking te hebben op de planning en uitvoering van een innovatieve cloudstrategie.

Verwachtingen
Op korte termijn zijn er weinig veranderingen te verwachten en is het vooral een kwestie van de keuze maken op het juiste moment. De stap naar de cloud is niet te stoppen maar de vertraging lijkt de woningcorporaties momenteel nog niet te storen waardoor de verwachting is dat de behoudende tactiek nog wel een tijd zal  aanhouden.

Henk Liebeek, Product Manager bij Claranet:
“We herkennen deze twijfel in overstap naar de cloud wel bij woningcorporaties. Het is een beweging die we eerder hebben gezien bij de meer traditionele branches. Veel van de organisaties bestaan al langere tijd of zijn ontstaan uit een fusie of samengaan van verschillende oudere organisaties in een markt waarbij er weinig nieuwe toetreders zijn. Juist die nieuwe toetreders zorgen voor een disruptie in de markt waardoor de gevestigde orde niet kan achterblijven en mee moet gaan in een innovatiewedloop. Zo zie je in de financiële markt dat de nieuwe FinTechbedrijven er momenteel voor zorgen dat er een kentering plaatsvindt in de klantgerichtheid tegen een lager prijspeil. De relatief beperkte concurrentie onder woningcorporaties zorgt ervoor dat die disruptie achterwege blijft en er langer over wordt gedaan om een nieuwe weg in te slaan. Een dergelijke verandering zal uiteindelijk eerder vanuit een generieke kostenbesparing dan vanuit een innovatieve aanpassing van de core-business zijn beslag gaan krijgen.”

“En vergis je niet; het is niet zo dat er niet wordt geïnnoveerd door woningcorporaties, het gebeurt gewoon op ander gebied. Woningcorporaties hebben nog niet de urgentie om de onderliggende IT aan te pakken en zetten in op innovatiemogelijkheden als bijvoorbeeld Augumented Reality waarbij nieuwe huurders al in een virtuele versie van hun nieuwe woning kunnen bewegen om een keuze te maken hoe de indeling gaat plaatsvinden en welke deuren of raamkozijnen moeten worden gebruikt.”

“Waar de keuze op gaat vallen? Wij denken dat er uiteindelijk een mix gevonden gaat worden van verschillende cloud diensten. Niet alleen private cloud of alleen public cloud maar een mix van verschillende applicaties die gezamenlijk moeten zorgen voor een ideale afstemming voor iedere gebruiker. Het is nog niet te zeggen waar het zwaartepunt gaat liggen maar het is zeker dat de IT volledig faciliterend moet gaan worden aan de gebruiker.”

Bron: CorporatieGids 2018 | Foto: Claranet