Claranet over dé ideale werkplek

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Het jaar 2020 is net begonnen of Claranet kondigt WorkSmart365 aan, de hybride werkplek die ervoor zorgt dat dit voor veel gebruikers de laatste online werkplek is die zij gaan gebruiken. We interviewden Product Manager Henk Liebeek over deze nieuwe dienst en de weg er naar toe. Vandaag deel 1 van het interview.

Hoe ziet die weg er eigenlijk uit, naar deze nieuwe werkplek WorkSmart365?
“Werkplekken, of eigenlijk online werkplekken, doet Claranet  echt al heel lang. Wij zijn van oudsher een hosting- en netwerkprovider en zijn meegegaan in de vraagstelling en behoeften van onze klanten. Al ruim 10 jaar geleden waren we aan de slag met het hosten en managen van bedrijfskritische applicaties en de online werkplek zelf maakt al bijna net zo’n lange tijd onderdeel uit van ons portfolio. Nu is die werkplek heus wel aangepast in de loop van de tijd. Was het origineel vooral een werkplek op kantoor die vormgegeven was rond een exchange-server met wat extra applicaties en data-opslag, inmiddels is er behoefte aan een volledige plug & play-werkplek die je overal en altijd kunt gebruiken, op elk device, met een integratie met je persoonlijke applicaties en het hoogste beveiligingsniveau.”

Wat zijn precies die wensen van de gebruikers?
“In de gesprekken met onze klanten, partners en prospects horen we vaak dezelfde punten terug komen die nodig zijn voor de minimale invulling van dé ideale werkplek. Deze kwamen ook overeen met een onderzoek als de Accountancy Monitor 2019 waarin de onderstaande 5 wensen naar voren komen:

  • Handige tools voor online samenwerken
  • Direct doorloggen naar alle online applicaties
  • Mobiliteit en locatie onafhankelijk werken
  • Sterke beveiliging en versleuteling
  • Apparaat onafhankelijk werken

Deze punten zijn de basis geweest voor het initiële ontwerp van onze nieuwe dienst. We wilden echter meer, echt het verschil kunnen maken met de vele versies van de online werkplekken die er op de markt zijn en verschijnen.”
Waar zit dan het verschil tussen WorkSmart365 en ‘de rest’?

“We merkten in de gesprekken vooral dat organisaties niet het gevoel hadden dat ze zelf de regie hadden over hun IT-strategie. Er zijn verschillende gradaties maar de boodschap was veelal hetzelfde; ‘we zouden wel willen, maar we maken gebruik van software die er nog niet klaar voor is’. Veel organisaties zijn bezig met de eerste kleine stapjes en stappen over van hun exchange-server naar een Office365-vervanger. Maar op het moment dat ze in gesprek gaan met de leverancier van hun belangrijke, meestal branche-specifieke, applicaties komen ze van een koude kermis thuis. De software-leverancier is wel bezig met het naar de cloud brengen van de software, meestal “verSaaSen” van de applicatie, maar het duurt nog wel een tijdje voor het klaar is, laat staan dat het getest is en er een stabiele versie in productie is. Omdat het zo’n belangrijk onderdeel is van de dagelijkse werkzaamheden, blijft de organisatie in wachtstand tot de applicatie er klaar voor is… en dat kan nog jaren duren in de praktijk. Verloren tijd omdat niet alleen de kosten van het huidige platform gewoon doorlopen (wellicht is zelfs een nieuwe investering nodig omdat het platform al op zijn laatste benen loopt) en de productiviteit achterblijft in vergelijking met de organisaties die wel de stap kunnen maken.

Deze uitdaging kunnen we nu aanpakken doordat we in WorkSmart365 alle applicaties kunnen opnemen. Dus ongeacht of ze als echte SaaS-applicatie beschikbaar zijn, of nog op server draaien, on-premise of in een datacenter. Wij schuiven alle nieuwe en oude applicaties zonder problemen bij elkaar en maken een overzichtelijk portaal op basis van tegels waarbij de applicatie, of een onderliggende taak, direct opgeroepen kan worden met een enkele klik.”

En is dit veilig?
Absoluut! Je maakt zelfs een aantal verbeterslagen op het gebied van databeveiliging en compliancy. Als eerste ga je het bestaande platform virtualiseren waardoor je geen omkijken meer hebt naar updates voor de Operating Systems. Ook worden back-ups makkelijker in te stellen en zijn er minder afhankelijkheden in het lokale landschap. Aangezien je geen gevoelige data op je apparaat hebt en je toegang via Multi Factor Authenticatie kunt instellen, wordt de kans op ongenode gasten in je omgeving verkleind. Ook WorkSmart365 valt volledig onder onze ISO-certificering voor kwaliteit (ISO 9001) en databeveiliging (ISO 27001) waarmee we direct aantonen dat we veiligheid hoog in het vaandel hebben staan.  

Bron: Claranet, Foto: Claranet