‘Beschikbare capaciteit en materiaal optimaal benutten met Artificiële Intelligentie’

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

“We bevinden ons aan het begin van de derde digitale revolutie,” zegt Jurgen Reimert van PCA. Deze derde revolutie houdt onder andere de transitie in van ‘mobile-first’ naar ‘AI-first’. PCA is op 27 september één van de exposanten tijdens CorporatiePlein, en wij spraken alvast met hen over de mogelijkheden en kansen van Artificiële Intelligentie bij woningcorporaties.

“Momenteel zijn mens en machine al complementair in het bieden van toegevoegde waarde aan huurders,” begint Jurgen. “Dat zal de komende jaren niet veranderen. De rol van machines en software zal prominenter worden, geïnitieerd en gecontroleerd door de mens. De derde digitale revolutie biedt corporaties en ketenpartners ongekende mogelijkheden, waarbij de huurder verrast kan worden met servicelevels waar vroeger slechts van gedroomd werd.”

Marlin AI
Onder de noemer ‘Marlin Artificiële Intelligentie’ wil PCA corporaties gaan helpen bij het gebruik van AI. “Om te beginnen zullen een toenemend aantal scenario’s door Marlin AI zelfstandig kunnen worden afgehandeld. Op dit moment kent PCA de module Routeoptimalisatie al. Aanvullend wordt met AI  de planning van vaklieden automatisch geanalyseerd bij iedere update uit het veld. Nadat duidelijk is geworden dat een taak eerder klaar is dan verwacht, schuiven alle taken automatisch op en worden deze geoptimaliseerd. Hiermee wordt de volledige capaciteit beschikbaar gesteld en optimaal benut. Nieuwe taken worden doorlopend voorzien van een passende planning en huurders krijgen de actueel beschikbare capaciteit gepresenteerd als bijvoorbeeld een reparatieverzoek wordt aangeboden.”

Een ander voorbeeld noemt Jurgen de verwerking van een ziekmelding door een van de geplande vakmensen. “Marlin AI zal herkennen dat er planningen staan bij deze vakman en deze afspraken vervolgens automatisch opnieuw inplannen. Als blijkt dat er onvoldoende capaciteit is om de geplande werkzaamheden uit te voeren, zal de planner hiervan op de hoogte worden gesteld. Oftewel: de mens wordt ingezet door de machine.”

Slimmer, beter en sneller
“Het bovenstaande is slechts een greep uit de mogelijkheden met AI,” volgens Jurgen. “Het uiteindelijke doel is een volledig op kunstmatige intelligentie gedreven plansysteem. Het proces gaat zichzelf sturen, op basis van data en algoritmen. Daarmee kunnen beschikbare capaciteit en materieel optimaal benut worden. De mens wordt slechts geïnformeerd wanneer er sprake is van een substantiële afwijking in het proces.”

“Bij het inrichten en verder ontwikkelen van Marlin AI spelen diverse vraagstukken een rol. Wat mag Marlin AI wel en niet? Hoe komt een woningcorporatie tot optimale huurderstevredenheid? Samen met corporaties zoekt PCA de antwoorden op deze vragen en voeden hiermee het PCA platform. Het resultaat: slimmer, beter en sneller kunnen acteren! Op CorporatiePlein vertelt PCA hier graag meer over.”

Bron: CorporatieMedia | Foto: PCA

Aanmelden voor CorporatiePlein 2018 kan hier. Een plattegrond met alle deelnemende exposanten vind je hier.

PCA is op CorporatiePlein te vinden op stand 8