De uitdagingen voor woningcorporaties rondom duurzaamheid, de energietransitie en het terugbrengen van CO2-uitstoot zijn groot. Om die uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, zijn inzicht, doelstelling en handelingsperspectief onmisbaar. Dat zegt Dennis Dekker, kartrekker van de circulaire bouweconomie bij BCI Gebouw. Het bedrijf vertelt hier op 12 september meer over tijdens CorporatiePlein en wij lichten met hem alvast een tipje van de sluier op.
Wat staat centraal op jullie stand tijdens CorporatiePlein 2024?
Het ‘to-do lijstje’ van corporaties wordt steeds groter: op het gebied van duurzaamheid dient er, na de energietransitie, rekening te worden gehouden met materiaalgebonden CO2-uitstoot en de routekaart naar een circulair 2030, conform het NPCE. Ondertussen blijft woningvraag onverminderd groeien.
Om dit proces te stroomlijnen zijn er drie kernbehoeften noodzakelijk: inzicht, doelstelling en handelingsperspectief. Waar staat de woningportefeuille nu? Welke materialen hebben de meeste impact op CO2 en circulariteit om mijn doelen voor 2030 (en verder) te realiseren. Wat betekent dit voor mijn uitvraag voor zowel nieuwbouw als mijn vervangings- en renovatievraagstuk? En hoe blijf ik up-to-date? Circulariteit is immers geen eenmalige ingreep, maar een continue afweging.
Voor welke informatie kunnen bezoekers bij jullie terecht?
Corporaties kunnen bij BCI Gebouw terecht als zij willen weten over: Wat is de materiaalgebonden CO2-, circulariteit- en milieuprestatie van mijn woningen? Hoe bereik ik mijn circulariteitsdoelstelling in 2030 (en verder)? Welke materialen hebben hierop de meeste impact? Welke alternatieven zijn er voor handen? Wat betekent dit voor mijn huidige routekaart bij zowel nieuwbouw als onderhoud en renovatie? Welke impact heeft circulariteit op mijn financiële huishouding, als meerprijs, CO2-beprijzing en restwaarde? En kan ik zelf sturen op circulariteit en CO2 prestatie, of moet ik hier externe partijen voor inhuren?
Op welk vlak kunnen jullie corporaties écht verder helpen?
BCI Gebouw maakt sturen op circulariteit en CO2-impact mogelijk. We geven corporaties inzicht in de CO2-, circulariteit- en milieuprestatie van hun vastgoedportefeuille. Niet alleen bij nieuwbouwaanvragen, maar ook zeker in het geval van de bestaande woningportefeuille.
Wij helpen corporaties met het bepalen van de nulmeting (waar sta ik nu?), de doelstelling (bijvoorbeeld 50 procent circulair in 2030 conform het NPCE) en het bereiken van die doelstelling (de routekaart).
BCI Gebouw biedt daarnaast handelingsperspectief over materiaalkeuze. Om dit gemakkelijk te maken heeft BCI Gebouw, samen met Alba Concepts en Aedes, een menukaart gemaakt: een gemakkelijk overzicht van alternatieve materialen met een betere CO2, verantwoorde herkomst of losmaakbaarheidsprestatie. Uiteraard houden wij dit bij, want wat vandaag innovatief is, is morgen achterhaald.
BCI Gebouw zorgt voor een immer actueel overzicht van de materialisatie, hoeveelheden en detaillering van de woningen van de corporatie, de prestatie op CO2 en circulariteit die hiermee gepaard gaat en de mogelijkheid om materialen bij demontage te hergebruiken of verhandelen door de inzicht in losmaakbaarheid.
BCI Gebouw is op CorporatiePlein te vinden op stand 16.
Aanmelden voor CorporatiePlein kan via deze link.
Bron: CorporatieMedia, Foto: BCI Gebouw
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.