Werkgeluk ervaren we het liefst elke dag. Wie gaat niet graag met een glimlach de deur uit naar kantoor? Als leidinggevende kun je – in bepaalde mate – het werkplezier van je team verhogen. Hoe pak je dit aan?
Zelf verantwoordelijk
Laten we voorop stellen dat medewerkers in de eerste plaats zélf verantwoordelijk zijn voor het creëren van een positieve mindset. Het is te makkelijk om dit bij een leidinggevende neer te leggen. Je mag van je collega’s verwachten dat zij aan de bel trekken als er issues spelen en dit zelf bespreekbaar maken. Als leidinggevende heb je hierin een faciliterende rol. Dit begint bij aandacht en voorbeeldgedrag.
Benen op tafel sessies
Besteed jij wel eens aandacht aan het fenomeen werkplezier? Vaak is hier geen ruimte voor in de hectiek van de dag. Toch is het goed om werkgeluk en werkdruk – en hoe deze zich tot elkaar verhouden – te benoemen en met elkaar te bespreken.
Wij houden bij Andersom wel eens ‘benen op tafel sessies’ waarin we het thema rust en ruimte bespreken. Waarom? Andersommers hebben bij uitstek een beroep dat in potentie veel werkdruk kan opleveren maar tegelijkertijd ook juist veel plezier kan geven. Dit zit ‘m in de afwisseling van diverse werkomgevingen en opdrachten.
Aandacht geven aan werkplezier begint dus bij het met elkaar in gesprek gaan. Probeer in de belevingswereld van de ander te stappen. Investeer in het ontmoeten van de ander. De volgende vragen kunnen je hierbij helpen:
Focus in het gesprek op werkgeluk in plaats van werkdruk en nodig elkaar uit om te denken in opties. Zo activeer je het creatieve proces en de ruimte in je hoofd om te reflecteren en ergens iets van te vinden. De één vindt dat in lezen en de ander in sport, het theater of het maken van een wandeling. Bij Andersom maken we het expliciet dat onze collega’s die ruimte mogen of zelfs moeten nemen.
Oprechte aandacht voor elkaar
Werkplezier afdwingen? Dat is een no go. Als leidinggevende moet je niet heel directief zijn in het willen beïnvloeden van het werkgeluk van je collega’s. Je kunt het wel faciliteren. Als je een uitje organiseert dan hoop je natuurlijk dat je medewerkers dat waarderen. Het zorgt voor een piek in ontspanning maar is geen structurele oplossing. Maak werkplezier en werkdruk daarentegen op regelmatige basis bespreekbaar. Heb oprechte aandacht voor je medewerkers en luister. Doe dat zonder direct met een oplossing klaar te staan.
Stimuleer medewerkers bovendien om met elkaar erover in gesprek te gaan. Bij Andersom doen we dat wekelijks. We maken één keer in de week een wandeling met een collega of gaan samen lunchen. Waar we de tijd vandaan halen? Dat is een keuze!
Rondje hardlopen op dinsdag
Doe jij wel eens iets voor jezelf onder werktijd? Veel mensen vinden dit maar gek. Maar het kan gewoon, helemaal in de hybride tijd waar we nu in leven. Als leidinggevende kun je hierin het goede voorbeeld geven. Ga bijvoorbeeld op dinsdagochtend een rondje hardlopen of fietsen. Bij Andersom zijn we Arthur wel eens kwijt. Dan is hij even ‘zijn hoofd leeg maken’ op de fiets of op de golfbaan, vaak met een collega of een relatie. Niet om te lanterfanteren, maar om een gezonde balans te ervaren tussen werk en ontspanning.
Natuurlijk is deze vrijheid niet voor iedereen weggelegd en zeker afhankelijk van het werk dat je hebt. Maar ook dan kun je als teamlid zoeken naar ruimte! En als werkgever kun je proberen om samen rust en ruimte te creëren in je team.
Benieuwd hoe jij aandacht kunt geven aan werkgeluk binnen jouw team? De coaches van Andersom helpen je hier graag bij. Neem contact met ons op!
Bron: Andersom, Foto: Andersom
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.