8 redenen waarom je moet digitaliseren in de bouw

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

In het werkveld hoor je misschien veel over digitalisering en hoe iedereen efficiënter gaat werken dankzij die digitalisering. Maar als je al jaren dezelfde systemen en processen gebruikt, dan kan het lastig zijn deze overstap te maken. Toch heeft het aardig wat voordelen en is het de investering, zeker op de lange termijn, absoluut waard.

1 Eenvoudig in het gebruik
Digitalisering in de bouw heeft alleen nut als het voor alle partijen makkelijk te hanteren is. In veel gevallen zul je als aannemer huiverig zijn om te digitaliseren, omdat je hiermee speelruimte kwijtraakt qua tijd en je vakmensen extra handelingen moeten uitvoeren. Daarom is het belangrijk dat iedereen met gemak de digitale omgeving kan gebruiken en dat deze toegankelijk is voor iedereen vanaf een smartphone of tablet. Hierop kan iedereen vervolgens precies zien welke taken er gedaan moeten worden, wat daarvoor nodig is én kan het afgevinkt worden wanneer de taak volbracht is.

2 Vermindert foutmarges
Als alle handelingen vooraf zijn vastgelegd in een overzichtelijke omgeving, vermindert dit de foutmarges aanzienlijk. Dit voordeel ligt voornamelijk in de brug die een digitale omgeving slaat tussen opdrachtgever en aannemer. Terwijl de opdrachtgever misschien overkoepelende termen gebruikt als ‘muurtje stucen’, wordt in de digitale omgeving precies duidelijk op welke manier deze muur gestuukt moet worden, welke materialen hiervoor nodig zijn, wat de kosten zijn en wanneer het af dient te zijn. De opdrachtverstrekking is vanaf het eerste ogenblik duidelijk voor beide partijen waardoor dubbel werk door miscommunicatie drastisch wordt verminderd.

3 Duidelijke afspraken
Digitalisering helpt dus bij het maken van duidelijke afspraken tussen opdrachtgever en aannemer voordat de werkzaamheden zijn gestart.

4 Helder overzicht in de kosten voor opdrachtgever én aannemer
Maar niet alleen de afspraken en de opdrachtverstrekking wordt duidelijk dankzij digitalisering. Ook de kosten voor zowel de opdrachtgever als de aannemer zijn direct overzichtelijk. De opdrachtgever kan direct zien wat de opdracht in totaliteit gaat kosten en de aannemer weet precies welk budget hij moet vrijmaken voor materialen en werkkracht.

5 Kostenanalyse mogelijk na voltooid werk
Bovenstaand voordeel biedt tevens direct de mogelijkheid om na het voltooien van een opdracht een kostenanalyse te maken. Met wisselende materiaalprijzen en stijgende lonen kan het zijn dat een vast afgesproken opdrachtprijs niet langer voldoet. Een kostenanalyse van een opdracht biedt duidelijke inzichten voor een aannemer.

6 Fundering om in gesprek te gaan over prijsafspraken
Deze kostenanalyse kan daardoor als fundering worden gebruikt bij een gesprek over prijsafspraken. Tenslotte zijn dit feitelijke cijfers die aantonen of een opdracht voltooid kan worden voor de afgesproken prijs én tijd of dat deze twee factoren naar boven of beneden aangepast moeten worden. Zo houden beide partijen het gevoel dat de opdracht altijd onder eerlijke voorwaarden wordt verstrekt.

7 Herkenbare opdrachtverstrekking en minder verrassingen
Alle bovengenoemde factoren dragen bij aan een herkenbare opdrachtverstrekking. Alle parameters zijn vooraf bepaald. Hierdoor weet de opdrachtgever direct dat de opdracht is voltooid volgens de afspraken.

8 Snellere facturatie
Door de herkenbare opdrachtverstrekking gaat het facturatieproces ook een stuk sneller. De factuur kan direct na de afronding van een opdracht de deur uit. Als aannemer zijnde ontvang je dus direct het verschuldigde bedrag en als opdrachtgever hoef je een opdracht achteraf niet meer zo uitvoerig te controleren.

Ook profiteren van deze voordelen van digitalisering met Casix? Vraag dan een gratis demo aan en ervaar het gemak van heldere opdrachtverstrekking.

Bron: Casix, Foto: Casix