Zig Websoftware over waarom Scrum wél werkt

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De grootste misvatting van Scrum is dat het direct alle problemen in ontwikkelteams oplost. Helaas. Scrum is geen toverdrank die ervoor zorgt dat de deadlines in projecten op magische wijze opeens wel allemaal worden behaald. Maar Scrum kan - mits goed ingezet - zeker wel helpen om efficiënter te gaan werken. Waarom juist Scrum dan een slimme methode is? Daniëlle Krabshuis (Scrummaster bij Zig) legt uit:

Wat is Scrum?
Scrum is kort gezegd een manier van werken en een toewijzing van rollen, waarbij een team in een periode (Sprint) van 2 tot 4 weken iets werkbaars oplevert. Scrum op zichzelf lost je problemen niet op, het geeft je alleen een nieuw ritme en terugkerende meetings. Levert je team altijd te laat, dan zal je project nu ook te laat worden opgeleverd, maar met scrum wordt dit binnen 2 tot 4 weken al duidelijk.

Hoe werkt Scrum?
Om de toegevoegde waarde van scrum te ontdekken, kijken we naar de drie waarden van scrum: Transparantie, Inspectie en Aanpassing (of Adaptatie). De daily stand-up is een goed voorbeeld om deze waarden te illustreren.

  1. Transparantie: Iedere dag komt het ontwikkelteam in de daily stand-up samen en bekijkt het werk wat er voor deze sprint moet worden opgeleverd (staat opgeslagen in een zogenaamde backlog). Deze meeting biedt transparantie: welk werk hebben we gedaan? Welk werk ligt er nog? Het is zelfs mogelijk om dit in beeld weer te geven met een burndown chart: een grafiek die live laat zien hoeveel werk er nog te doen is deze sprint.
  2. Inspectie: Vervolgens brengt de daily stand-up een moment voor inspectie: gaan we de sprint nog halen? Zijn er problemen waar we tegenaan lopen? Missen we informatie of hebben we hulp nodig van buiten het team?
  3. Adaptatie: Tot slot biedt de daily stand-up een mogelijkheid tot adaptatie: wat kunnen we anders doen om de sprint toch te behalen? Hoe lossen we de problemen op die onze voortgang tegenhouden? Wie kan bijspringen bij deze moeilijke taak?

Waarom is Scrum effectief?
Scrum is effectief omdat de drie genoemde waarden ervoor zorgen dat er dankzij de continue transparantie en het vaste moment van inspectie, snel kan worden bijgestuurd om het beoogde resultaat te behalen. Scrum zorgt er dus voor dat knelpunten direct en tussentijds – in plaats van pas aan het eind - worden opgelost. Veel efficiënter!

Meer weten?
Wil je meer weten over onze Scrum-methodiek en hoe wij samenwerken met onze klanten? Bekijk dan deze video waarin Rian Rommens van Klik voor Wonen meer vertelt over hoe Scrum de Brabantse corporaties heeft geholpen of neem contact met ons op voor meer informatie!

Bron: Zig Websoftware

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Zig Websoftware in de CorporatieGids 2016 te bekijken