Zig Websoftware over maximale efficiëntie met big data

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De ontwikkeling van nieuwe technologieën heeft voor een echte data-explosie gezorgd. Elke dag worden er online triljoenen bytes aan data geproduceerd. Social media, mobiele apps, het internet of things (apparaten die ‘communiceren’ met objecten/personen) – mensen en producten slaan meer informatie op dan ooit tevoren. Geen wonder dus dat data-driven marketing en Big Data HOT zijn. En daar kunnen woningcorporaties hun voordeel mee doen: beter onderbouwde beslissingen én efficiëntere processen.

Big Data. De term zegt het al. Want BIG is deze data. Wereldwijd worden er per dag 60 miljard berichten via Facebook Messenger en Whatsapp verstuurd. Wordt er per minuut 300 uur aan videomateriaal geüpload op YouTube. Worden er 6000 tweets per seconde verstuurd. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Deze informatie gecombineerd (plus meer) is een vorm van Big Data. Een befaamd begrip, maar wat het nu eigenlijk inhoudt? Met dit ezelsbruggetje van Gartner wordt het je allemaal duidelijk:

  1. Volume – Big Data kan niet in een normaal databasesysteem of een Excelsheet onderhouden worden. Het is zelfs zo groot dat, wanneer je een complex probleem op wilt lossen, de Big Data eerst over verschillende datasets verdeeld moet worden. Vervolgens communiceren meerdere computers binnen een netwerk met elkaar om tot een oplossing te komen. Bij traditionele data kan dit allemaal gedaan worden door 1 computer;
  2. Vliegensvlug – Big Data wordt met een hogere snelheid verwerkt en opgevraagd (vaak realtime) dan traditionele data;  
  3. Variatie – Big Data levert een grote diversiteit aan ongestructureerde informatie op. Traditionele data is gestructureerd: het is georganiseerd in rijen en kolommen en kan makkelijk geordend worden.

Het gevolg van deze eigenschappen van Big Data is dat mensen het vermogen verliezen om met de data om te gaan. Big Data is afkomstig van zoveel verschillende bronnen en kan op zoveel manieren aan elkaar gelinkt worden dat mensen het simpelweg niet meer kunnen interpreteren. 

Big data en woningcorporaties
Big Data kan op het gebied van efficiëntie een belangrijke bijdrage leveren voor woningcorporaties. En dit is nu juist een belangrijke trend binnen de corporatiebranche. Op het Management Event 2016 gaven veel corporaties aan dat zij vooral willen werken aan kostenbeheersing. Zo helpt Big Data je hierbij:  

1.  Efficiëntie door beter onderbouwde beslissingen
Het zit in onze aard om op een onderbuikgevoel te handelen. Hoewel dit gevoel lang niet altijd fout is, zijn wij bij Zig ervan overtuigd dat meten = weten. Als je Big Data op de juiste manier weet te transformeren tot relevante informatie kan dit beter onderbouwde beslissingen opleveren! Netflixpast dit concept succesvol toe. De streamservice kocht de exclusieve rechten van de serie ‘House of Cards’ voor maar liefst 100 miljoen! Waarom? Omdat de kijkersdata aantoonde dat de serie best wel eens succesvol zou kunnen worden. En ja hoor. ‘House of Cards’ is één van de grootste Netflix hits! Dus moet jouw corporatie een beslissing maken over een mogelijke investering? Data is the answer. 
2.   Efficiëntie door betere processen 
Big Data kan niet alleen gebruikt worden om betere keuzes te maken, maar ook om jouw corporaties’ interne processen te verbeteren. Bij Zig werken we met Process Mining: een gestructureerde manier om Big Data te analyseren en visualiseren. Process Mining helpt ons te zien hoe lang een proces duurt én hoe dat proces verloopt. Zo kan jouw corporatie  de doorlooptijd vanaf het plaatsen van een woning tot aan het tekenen van het huurcontract bepalen.  Met deze informatie optimaliseer je vervolgens jouw processen door bottlenecks te identificeren en weg te werken! WoonFriesland paste dit concept succesvol toe en wist de totale doorlooptijd binnen een half jaar te verkorten met 4.000 dagen. 

Al aan de slag met Big Data? 
Wil jouw corporatie ook aan de slag met Process Mining? Of wil je meer leren over Big Data aan de hand van een seminar? Neem dan contact met ons op!

Bron: Zig Websoftware

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Zig Websoftware in de CorporatieGids 2016 te bekijken.