Zig Websoftware over internetgebruik in Nederland

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Tablets are taking over! Vorig jaar waren er voor het eerst meer huishoudens met een tablet dan met een desktop in huis. Waar er in 2013 nog maar 39% een tablet had, was dit in 2015 gestegen naar 58%. Hieronder heb ik wat interessante cijfers (CBS) met betrekking tot internetgebruik en devices voor je op een rijtje gezet.

De opmars van smartphones en laptops 
De tablet wint dus aan terrein in Nederland. Maar hoe zit het met smartphones en laptops? De smartphone is te vinden in 73% procent van de Nederlandse huishoudens, inmiddels ook net iets vaker dan een laptop (72%). Waar de desktop de afgelopen jaren het veld moest ruimen, rukken tablets en smartphones juist op. Opvallend detail; als je kijkt naar internetfaciliteiten van verschillende typen huishoudens steken echtparen met kinderen met kop en schouders boven andere typen huishoudens uit op het gebied van tablet en smartphone. Of stiekem toch niet heel verrassend? Want welke ouder zet de tablet of smartphone nou niet af en toe in om de kleine te vermaken? ;-)

Buitenshuis online? Smartphone is the way to go…
De smartphone is verreweg het populairste device voor internet op andere plekken dan thuis. Gebruikte in 2012 nog maar 40% van de Nederlanders hun smartphone voor mobiel internet, in 2015 is dit percentage gestegen tot 67%. Voor internet onderweg gaan laptop en tablet gelijk op, 25% van de mensen gebruikt deze devices voor mobiel internet. Als je naar onderstaande grafiek kijkt, is de verwachting wel dat de tablet het volgend jaar van de laptop gaat winnen op het gebied van mobiel internetgebruik. 

Gigantische inhaalslag van ''ouderen'' in mobiel internetgebruik
Dacht je dat ouderen achterbleven op het gebied van mobiel internet, dan heb je het mis! 25- tot 45-jarigen, maar vooral ook 45- tot 65-jarigen en 65-plussers hebben een gigantische inhaalslag gemaakt op het vlak van mobiel internetgebruik. In 2012 was nog slechts 41% van de 45- tot 65-jarigen mobiel online, vorig jaar was dat gestegen tot maar liefst 71%. Bij 65-plussers verdrievoudigde (!) het mobiele internetgebruik van 11% in 2012 naar 31% in 2015. In de onderstaande grafiek van het CBS kun je zien hoeveel elk device per leeftijdsgroep wordt gebruikt voor mobiel internet.

Meer de diepte in? 
Bekijk dan eens de volgende grafieken en artikelen op de website van het CBS:

Internet; toegang, gebruik en faciliteiten

Mobiel internet; toegang, gebruik en faciliteiten

Internet faciliteiten; particuliere huishoudens

Vaker tablet dan desktop in huis, CBS, 23 juni 2016

En bij jouw corporatie?
Merkt jouw corporatie ook dat ouderen meer online zijn, bijvoorbeeld doordat mensen minder terughoudend zijn bij zelfservice? We zijn benieuwd wat jij als corporatiemedewerker ervaart van de stijging in internetgebruik en de verandering in devices. Laat jouw reactie hieronder achter!

Bron: Zig Websoftware

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Zig Websoftware in de CorporatieGids 2016 te bekijken.