Zig Websoftware over het kiezen voor het juiste CMS

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Achter iedere website zit een CMS (content management systeem) waarin je jouw website kunt onderhouden. Iedere websitebouwer heeft zijn eigen voorkeur voor een CMS. Zo werkt het ene internetbureau met een commercieel of eigen CMS en anderen bouwen op Open Source. De keuze voor welk CMS jij wilt gaan is in principe aan jou. Maar hoe maak je die keuze? En waar moet je op letten? Ik leg het je uit.

Zo kies je het juiste CMS
Een goed CMS is de basis voor een goedwerkende én makkelijk bij te houden website. Welk CMS het beste past bij jouw website hangt af van je doelen en beoogde functionaliteiten. Dit is dus per website verschillend en moet je eerst op een rijtje hebben. Een paar elementen waar je op moet letten:

Open source of closed source
Open Source kent minder risico’s, omdat de ontwikkelaar over een groot netwerk beschikt met andere ontwikkelaars die kennis hebben van het systeem. En nog een voordeel van open source: als de websitebouwer je niet bevalt, heb je altijd genoeg mogelijkheden om over te stappen naar een ander internetbureau dat ook met dat CMS werkt. Bij closed source heb je die mogelijkheden niet. 

Veiligheid van je CMS
Daarnaast is het ene CMS veiliger dan het andere. Iets waar je over na moet gaan denken zodra er belangrijke persoonsgegevens in het spel komen. 

Cases uit de branche
Als je je in een specifieke branche bevindt (zoals woningcorporaties), dan is het slim om te kijken of het bureau – en daarbij het soort CMS - waar je voor kiest ruime ervaring heeft in jouw branche. De kennis en ervaring die de leverancier van jouw keuze heeft, helpt om de technieken achter je systeem en om jou als klant te begrijpen. Vaak is het zo dat die softwarebedrijven inmiddels al technische oplossingen hebben ontwikkeld die mogelijk hergebruikt kunnen worden. Standaard software oplossingen dus. En dat scheelt jou weer een hoop tijd én geld.

Gebruiksgemak
Dan hebben we nog gebruiksvriendelijkheid van het systeem. Vaak gaat gebruiksvriendelijkheid samen met minder functionaliteiten. Maak dus de afweging: Moet het CMS makkelijk zijn in gebruik en neem je genoegen met minder, of is het niet erg als een aantal medewerkers zich erin moeten verdiepen voordat ze er feilloos mee aan de slag kunnen? 

Over TYPO3 Zig | CMS
Zig Websoftware werkt met Open Source CMS TYPO3. Een doordachte keuze. De websites die op TYPO3 worden gebouwd zijn namelijk uitermate geschikt voor de woningcorporatiebranche, waarin er veel complexe koppelingen en functionaliteiten mogelijk moeten zijn. TYPO3 is bijzonder flexibel als het aankomt op koppelingen, paginaweergaves, indelingen, opbouw en content mogelijkheden. 

Daarnaast heeft TYPO3 focus op grote veiligheid, wat voor onze klanten (woningcorporaties) erg belangrijk is. En hoewel je niet alles kan hebben, maar prioriteiten moet stellen in je keuze voor een CMS, werkt TYPO3 hard aan optimaal gebruiksgemak. Met de nieuwste update naar TYPO3 7 LTSheeft TYPO3 op dit vlak mooie resultaten neergezet (Lees hier meer over in de vorige blog van Ronald Klomp over TYPO3 7 LTS).

Typo 3 keer wist je dat?

  1. TYPO3 een hele sterke eigen ontwikkelingscommunity heeft die onwijs (pro)actief is? De community achter TYPO3 open source CMS telt ruim 100.000 leden. Dagelijks wordt er gewerkt aan de doorontwikkeling van dit systeem achter vele websites.
     
  2. TYPO3 sinds een paar maanden een commerciële website live heeft staan waar Zig Websoftware ook aan heeft bijgedragen? Je kunt ‘m bekijken op: typo3.com
     
  3. TYPO3 wereldwijd wordt gebruikt en al meer dan 500.000 installaties telt? Met deze aantallen is TYPO3 het meest gebruikte Enterprise Content Management System. 

Interessant?
Meer weten over de keuze voor het juiste CMS of over TYPO3 specifiek? Neem contact met Zig Websoftware op of laat een reactie achter in de comments. Reageren als gast zonder aanmelden of e-mail? Dat kan: Klik eerst op het veld met ‘Naam’ en daarna op het hokje dat onderaan verschijnt met ‘Ik reageer liever als gast’. 

Bron: Zig Websoftware

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Zig Websoftware in de CorporatieGids 2016 te bekijken.