Zig Websoftware over de ICT-vaardigheden van Nederlanders

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Woningcorporaties zijn druk bezig op het vlak van maximaal digitaal, zelfservice en 24/7. Maar hoe is het eigenlijk met de ICT-vaardigheden van Nederlanders gesteld? Is het overgrote deel van huurders en woningzoekenden wel in staat om portalen te gebruiken? Het CBS publiceerde onlangs een rapport met cijfers over vaardigheden van Nederlanders op het vlak van ICT. En wat blijkt? Nederland steekt, samen met Luxemburg, Finland en Denemarken, met kop en schouder boven de rest van de EU uit!

Nederlanders beschikken dus over relatief veel ICT-vaardigheden: maar liefst 70% beschikt over ten minste basisvaardigheden en de meesten daarvan zelfs over meer. In 2015 bleek dat 43% van de 16- tot 75-jarige Nederlanders over meer dan de basisvaardigheden beschikte.  Even ter vergelijking: in de EU ligt het gemiddelde op 28%. In de Oost-Europese landen ligt dit aandeel ruim onder het gemiddelde.  En ook Frankrijk en Italië scoren op dit punt lager dan de EU als geheel.

 

ICT-vaardigheden en persoonskenmerken
ICT-vaardigheden verschillen fors naar leeftijd en opleiding. Het percentage met meer dan basisvaardigheden onder jongeren van 12 tot 25 jaar is 63% en daarmee ruim 6 keer zo groot als bij ouderen (9%). Ook het verschil tussen hoog- en laagopgeleiden is groot; het percentage hoogopgeleiden met meer dan basisvaardigheden is met 60% bijna 3 keer zo groot als het percentage onder laagopgeleiden (23%). Tussen mannen en vrouwen zijn de verschillen veel kleiner; 43% van de mannen heeft meer dan basisvaardigheden, tegenover 36% onder vrouwen.

Informatie, communicatie, online diensten en software
Het CBS heeft in haar onderzoek de ICT-vaardigheden in 4 deelindicatoren opgesplitst: informatie, communicatie, computers/online diensten en software. De meeste vaardigheden hebben Nederlanders in het zoeken van informatie op internet (80%). Op het gebied van communicatie is e-mailen het populairst (85%) en een meerderheid (56%) maakt ook nog eens gebruik van sociale media (56%). Binnen het deelgebied online diensten komt internetbankieren het meeste voor (80%). Op het gebied van software zijn tekstverwerkingsprogramma’s zoals Word het populairst: 2/3 van de Nederlanders gebruikt deze.

Niet allemaal wizzkids…
Hoewel het overgrote deel van Nederlanders dus over prima ICT-vaardigheden beschikt, zijn we niet allemaal wizzkids in Nederland. Software blijkt bijvoorbeeld toch een lastig deelgebied; amper de helft van de Nederlanders beschikt hier over meer dan de basisvaardigheden. 1 op de 5 Nederlanders heeft hier zelfs helemaal geen vaardigheden. Het gaat dan om skills op het gebied van programma’s zoals Word, het maken van presentaties en het bewerken van foto’s.

1,2 miljoen Nederlanders gebruikt nooit internet
In het kader van online diensten is het ook goed om niet te vergeten dat er een grote groep Nederlanders is die nooit internet gebruikt; in 2015 had 8% van de Nederlanders nog nooit internet gebruikt. Hoewel dit weinig lijkt, gaat het om 1,2 miljoen mensen! Vooral onder de 75-plussers zijn er nog veel niet-internetgebruikers, maar ook deze groep wordt geleidelijk kleiner. Waar in 2012 nog 66% van de 75-plussers nog nooit internet had gebruikt, is dit percentage in 2015 gedaald naar 50%.

Maximaal digitaal, maar nooit voor allemaal
Maximaal digitaal is gezien de ICT-vaardigheden van de gemiddelde Nederlander absoluut haalbaar, maar er zal altijd een groep blijven die persoonlijke hulp nodig heeft. Deze groep wordt hoogstwaarschijnlijk wel steeds kleiner. Ten eerste omdat we in het onderzoek van het CBS zien dat het internetgebruik onder ouderen, de grootste leeftijdsgroep onder niet-internetgebruikers, toeneemt. Maar ook omdat zelfservice steeds meer rekening houdt met hulpbehoevenden, denk bijvoorbeeld aan spraakgestuurde applicaties die zaken voorlezen.

Bron: Zig Websoftware

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Zig Websoftware in de CorporatieGids 2016 te bekijken.