Zeeuwse corporaties kiezen voor een standaard

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Afgelopen maand is concreet gemaakt, waartoe in 2014 vanuit de NEH visie een eerste aanzet werd gedaan. “Een landelijk ICT platform voor corporaties in 2020” om vanuit samenwerking en standaardisatie kosten te besparen. In de praktijk betekent dit dat o.a. Tobias AX van Aareon vanuit een shared platform binnen de NEH Cloud aan vier Zeeuwse woningcorporaties R&B Wonen, RWS, Stadlander en Woongoed Middelburg wordt aangeboden. 

“In alle bescheidenheid, en wetend dat we maar een klein onderdeel van het geheel zijn, kunnen we toch zeggen dat NEH de enige is op ICT-vlak die dit in de woningcorporatiesector doet”, vertelt Jan Pieter Cleveringa, algemeen directeur bij NEH, aan de aanwezige directeur-bestuurders van R&B Wonen, RWS en Stadlander.

“In ons 20-jarig bestaan hebben wij altijd de samenwerking opgezocht, omdat wij ervan overtuigd zijn dat je samen meer kunt bereiken. Daarvoor is het nodig dat je over je eigen schaduw heen kunt stappen. Samenwerken gaat met vallen en opstaan. Als je elkaar helpt om op te staan, ben je ook bereid om samen meer te bereiken.”

Afhankelijkheid van ICT 
De aanwezige directeur-bestuurders, respectievelijk Peter Bevers, Maarten Sas en Ton Ringersma, stemmen zichtbaar in met Jan Pieter Cleveringa en delen hun visie op deze samenwerking: “Onze afhankelijkheid van ICT gaat heel ver en dat kunnen we niet meer terugdraaien. Daarom is deze samenwerking met haar goede onderlinge communicatie van enorm belang. Naar onze verwachting zal deze samenwerking rust, gemak, uniformiteit, zekerheid en - niet geheel onbelangrijk - een besparing opleveren.”

Met deze samenwerking kiezen de Zeeuwse corporaties heel bewust voor een standaard: “We zijn van het ‘uniek zijn’ af gaan zien omdat we ons beseften wat de rekening was voor uniek zijn is, met alle nadelige gevolgen van dien. Zeker op het gebied van software komen corporaties terug op unieke (lees: maatwerk-) oplossingen. Maken is de kunst niet, maar bijblijven met de releases wel degelijk. Deze samenwerking is daarom misschien nog wel veel mooier dan we nu durven denken.”

De warme woorden over de samenwerking wilden de aanwezigen dan ook graag omzetten in ‘een warme handtekening’: “De concrete waarde van deze samenwerking kun je nu nog niet aantonen, dit gaan we op de langere termijn ondervinden. Belangrijk is dat we hier wel enorm veel vertrouwen in hebben.”

Bron: NEH | Foto: NEH