Woningcorporaties moeten verduurzamen, met doelen als een gemiddeld B-label en CO2-neutraal als stip op de horizon. Om woningcorporatie Ymere hierbij te helpen, hebben de Amsterdammers zich aangesloten bij het CO2-pact. Wat houdt dit in en hoe helpt hen de verduurzamingsdoelen te bereiken? CorporatieGids Magazine sprak erover met Projectleiders CO2-pact Neal Joosten en Coen Janssen.
Het CO2-pact is een initiatief uit 2019, begint Neal het gesprek. “We zijn destijds begonnen met het eerste project onder deze noemer. Het CO2-pact vloeit voort uit ons ‘Duurzame Daken’-initiatief. Binnen Ymere hebben we namelijk verschillende stromen projecten – zoals planmatig onderhoud, het verbeteren van woningen en volledige sloop- en nieuwbouw – waarbij we hebben gekeken hoeveel woningen in 2025 label B zijn. Ons doel is namelijk dat 80 procent van ons bezit over vier jaar minimaal label B moet zijn. Bij de doorrekening kwamen we erachter dat we achter lagen op schema, en daarom hebben we gekeken naar een oplossing. Bij het CO2-pact wordt het isoleren van daken waar het kan gezamenlijk opgepakt met ‘no regret’-verduurzamingsopties: het isoleren van de gevel, glas vervangen en het installeren van een mechanische installatie. Op die manier willen we de doelen voor 2025 behalen én de eerste stap zetten naar een CO2-neutraal bezit.”
Beschermd stadsgezicht
Verduurzamen is niet altijd zo makkelijk als het klinkt, gaat Coen verder: “We hebben in Amsterdam te maken met stevige regels, zoals het beschermd stadsgezicht. Dat is van invloed wanneer we bijvoorbeeld mechanische ventilaties willen plaatsen. Naast dat we goedkeuring van de huurder nodig hebben – omdat zo’n ventilatie soms betekent dat een buis in de woning moet worden geplaatst – mogen we vanwege het beschermd stadsgezicht ook geen ventilatieroosters in de gevel plaatsen.”
“Een ander voorbeeld is rondom dakisolatie. In veel straten en complexen hebben we gespikkeld bezit – een mix van particuliere koop en sociale huur – wat een uitdaging is. Want bij dakisolatie gaat het dak zo’n 140 millimeter de lucht in, en moeten we de bewoners van de koopwoningen meekrijgen om ook te isoleren en het stadsgezicht te behouden. Zo niet, dan worden we gedwongen om te kijken naar andere alternatieven zoals van binnenuit isoleren. Zo zijn we continu op zoek naar wat kan en mag binnen de gestelde regels.”
Future proof
Op de vraag waarom Ymere zich juist richt op deze maatregelen binnen het CO2-pact, vertelt Coen: “We hebben berekend dat deze oplossingen het meeste invloed hebben op label B. Daarbij wil je aanpassingen uitvoeren die future proof zijn, en niet over een paar jaar opnieuw aangepast moeten worden. We doen alleen die dingen waar je achteraf geen spijt van krijgt. Dat begint allemaal met het verbeteren van de isolatie en ventilatie.”
“Een andere variabele zijn de nieuwe warmteleveringsplannen van de gemeente Amsterdam,” vervolgt Neal. “Deze worden eind dit jaar bekendgemaakt en dan pas weten we hoe de komende jaren warmte wordt geleverd in wijken. Omdat we nu nog niet weten wat hieruit komt, willen wij ons eerst richten op de schil en daar de eerste stappen zetten.”
Gelijkwaardig aan tafel
Binnen het pact werkt Ymere nauw samen met haar co-makers. Coen: “Binnen elk vakgebied – dak, gevel en installaties – werken we zo samen met experts die ons adviseren over hoe we verduurzaming het beste vorm kunnen geven. Ons doel is hierbij écht samen te werken. Dus niet als opdrachtgever boven de anderen te staan, maar gelijkwaardig aan tafel te kijken naar de beste oplossing. Maar het gaat ook verder dan dat. We presenteren als team onze plannen aan het management én samen met de co-makers gaan we op huisbezoek. We merken dat wanneer zij face-to-face uitleggen wat de opties zijn en wat gaat veranderen, dit zorgt voor extra draagvlak onder huurders.”
Isolatiefolie
Volgens Neal helpt deze innige samenwerking ook om te innoveren. “Neem bijvoorbeeld onze dakpartner Consolidated. Omdat zij naast het CO2-pact onze daken onderhouden, weten ze soms beter hoe ons bezit eruit ziet dan wijzelf. Daarbij weten ze als expert precies wat de laatste ontwikkelingen zijn, waardoor we daarop kunnen meeliften. Zo kijken we samen naar de mogelijkheden van biobased isoleren. Met isolatieplaten van myceliumcomposiet – ofwel de draden van een schimmel vermengd met natuurlijke vezels – willen we platte daken isoleren. We beginnen daarbij met een pand van onszelf. Maar ook kijken we samen naar steeds efficiënter verduurzamen, zoals het verduurzamen van een project met honderden woningen in Amsterdam-Noord. Hier brengen we een folie aan dat zijn oorsprong vindt in de ruimtevaart. Het bestaat uit glasvezeldraden met aluminium aan de boven- en onderzijde. Hierdoor kunnen we isoleren zonder dat daarbij het beschermd stadsgezicht wordt aangetast. Dat is in Amsterdam – met al haar monumentale panden – natuurlijk een enorm interessante en bruikbare techniek.”
Geen spijt
Desondanks blijft de verduurzamingsopgave groot voor Ymere, sluit Coen af: “De komende periode bestaat dus vooral uit het verder verduurzamen van ons bezit naar label B én aansluiten op de eerdergenoemde warmteplannen van de gemeente. Daarbij willen we gebruik blijven maken van bewezen innovaties, om onze woningen zo steeds energiezuiniger te maken. Zo gaan we mee met de tijd, zonder dingen te doen waar we achteraf spijt van kunnen krijgen en die onder de streep onze huurders in principe niets extra’s kosten, maar wel een comfortabelere, betaalbare sociale huurwoning opleveren.”
Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: Erik Verheggen
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.