Woonwaard kiest voor de Clouddiensten van NEH Shared Services

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Onlangs heeft Woonwaard ervoor gekozen om haar Kantoorautomatisering, alsook haar primaire pakket, in de Cloud van NEH Shared Services onder te brengen. Tijdens een feestelijk samenzijn werd uitgebreid gesproken over de meerwaarde van samenwerken, de toekomst van Woonwaard en van de corporatiebranche en de manier waarop ICT hierin ondersteuning kan bieden. “ICT moet ten dienste zijn van twee zaken; de kwaliteit van de organisatie verhogen en de bedrijfslasten van de organisatie verlagen, aldus Pierre Sponselee Directeur-Bestuurder van Woonwaard.”

Waar Woonwaard uit Alkmaar eind 2014 besloot een uitgebreid selectietraject te starten in haar zoektocht naar een nieuwe ICT-partner, zat de uitdaging voor de meeste aangeschreven aanbieders in de tweetrapsraket zoals Woonwaard deze had uitgedacht: In eerste instantie een migratie van het nieuwe ERP-systeem, Dynamics Empire van cegeka-dsa, naar de Cloud, om vervolgens na een jaar later de complete Kantoorautomatisering naar de Cloud te verplaatsen. In overleg met NEH is er echter gekozen voor een gelijktijdige livegang van zowel het nieuwe ERP-systeem als de Kantoorautomatisering in de Cloud. Deze livegang staat gepland voor medio mei.

“De ICT is het kloppende hart van onze organisatie”
Met bovenstaande benadering adviseerde NEH een andere oplossing dan de tweetrapsraket die Woonwaard had bedacht. Een enigszins eigenwijze keuze, welke de woningcorporatie een hoop tijd en geld bespaart vanwege de eenmalige migratie naar het nieuwe systeem. 

Waarom in 2015 de keuze werd gemaakt voor NEH weet Steven van de Wijdeven, Projectleider I&A bij Woonwaard, tijdens de contractondertekening kort en krachtig te vertellen: "Het kostencomponent, jullie procesinrichting, de professionaliteit die jullie direct toonden en de positie van NEH binnen de corporatiebranche waren enkele redenen om voor NEH te kiezen.” Ook de keuze voor de Cloud weet de Projectleider duidelijk te verwoorden: “We waren als corporatie op zoek naar functionaliteit, betrouwbaarheid en hoge klanttevredenheid, omdat de ICT het kloppende hart is van onze organisatie. Met de keuze voor de Cloud van NEH hebben we dat alles gevonden en hebben we veel vertrouwen in de toekomst en in de ICT.”

Woningcorporatie met een duidelijke visie
In een uitgebreid gesprek tussen Pierre Sponselee, Directeur-Bestuurder van Woonwaard, en Jan Pieter Cleveringa, Algemeen Directeur van NEH, werd tijdens de contractondertekening uitvoerig gesproken over de visie en ambities van beide organisaties en over de corporatiebranche. 

“In principe zijn wij gewoon een vastgoedorganisatie, maar de maatschappelijke insteek maakt ons bijzonder”, vertelt Pierre Sponselee. Hij vervolgt “hoe je een vastgoedorganisatie organiseert is al helemaal uitgevonden en dit hebben wij kunnen kopiëren in onze bedrijfsvoering, met als gevolg een enorme toename aan focus binnen onze organisatie. We zijn gekrompen, minder personeel en minder vestigingen, waardoor we nu zelfs binnen de landelijke benchmark van Aedes bij de goedkoopste corporaties van Nederland behoren. De basis hiervoor is het werken volgens de vastgoedkolom, welke een goede basis biedt voor onze bedrijfsvoering. Hierdoor kunnen we ons dagelijks focussen op ons maatschappelijke gezicht.”

Op de vraag hoe de ICT bijdraagt in dit geheel is het antwoord: “ICT moet ten dienste staan van twee zaken; de kwaliteit van de organisatie verhogen en de bedrijfslasten van de organisatie verlagen. Dit geldt voor zowel het primaire pakket, als de ICT in het algemeen.” 

Samenwerkingsverbanden tussen woningcorporaties
Kijkend naar de corporatiebranche ziet Pierre Sponselee dat veel corporaties alles zelf willen doen: “Het zou mooi zijn als we binnen de sector meer samenwerken. Bijvoorbeeld met een landelijke funda-achtige verhuursite. Elke woningcorporatie wil namelijk hetzelfde en dat is een plekje om te kunnen zeggen “deze woning is vrij”. Het gaat erom dat we gemakkelijk ontsluiten welke woning vrij staat, maar woningcorporaties vinden zichzelf te verschillend en daardoor is er te weinig beweging.” 

Dat er steeds meer regionale samenwerkingsverbanden ontstaan ziet Sponselee dan ook als groot voordeel: “Het moet van corporaties zelf komen om de samenwerking met elkaar aan te gaan.” 

Vanuit haar visie en ambitie werkt NEH proactief mee in de totstandkoming en uitbouw van verschillende regionale samenwerkingen. Een voorbeeld van zo’n samenwerking is Zuidwest ICT, waarin Stadlander en enkele andere Zeeuwse corporaties vergaande afspraken hebben in het samen doorlopen van trajecten voor de selectie van Kantoorautomatisering in de Cloud, software en telefonie.  

Samenwerken geeft energie
Vanuit de samenwerking die Woonwaard aan is gegaan met NEH ontstond de vraag wat een goede samenwerking behelst, hierover vertelt Sponselee: “Het product dat een bedrijf levert is interessant, maar het is minstens zo interessant welke mensen achter het bedrijf staan. Je kunt op die manier goed zien of je tijd aan elkaar wilt besteden.” 

Hij vervolgt: “Het geeft energie in een organisatie als je weet waarom je belangrijk voor elkaar bent. Als leuke organisaties samenwerken kun je echt stappen vooruitzetten. Natuurlijk zijn sommige samenwerkingen noodzakelijk, maar vanuit de samenwerkingen die je opzoekt haal je de toekomst en juist dat is in deze tijd enorm van belang. Hoe slagen we erin de tijdgeest in onze activiteiten te vertalen? Het gaat erom dat je bezig bent met waarom je morgen van belang bent en niet waarom je dit 100 jaar lang bent geweest.”

Aangevuld door Steven van de Wijdeven: “In onze samenwerking met NEH staan we nog aan het begin, maar het loopt al erg goed. In het eerste jaar van onze samenwerking zijn we voornamelijk bezig geweest met de techniek. Dit vind ik niet echt samenwerken, omdat we ervan uit mogen gaan dat de techniek gewoon werkt. Samenwerken komt nu om de hoek met de keuze voor Kantoorautomatisering in de Cloud. Hiervoor loopt de communicatie goed, de constructieve opzet is goed en we hebben er dan ook erg veel vertrouwen in dat dit goed gaat komen. Het is nu van belang dat we elkaar op elk niveau in de organisatie blijven opzoeken, zodat je elkaar niet alleen spreekt als je elkaar de oren wilt wassen, maar juist ook om samen naar de toekomst te blijven kijken.” 

Over Woonwaard
Woonwaard is een vernieuwende corporatie met de focus op haar klanten. “We verhuren zo’n 14.500 woningen in de regio Alkmaar/Heerhugowaard. Woonwaard staat voor betaalbaar wonen, in een huis dat bij je past, in een buurt die je bevalt, nu en in de toekomst. We hebben onze visie vertaald in een moderne, procesgerichte organisatie, en werken samen met onze huurders en (keten)partners aan onze maatschappelijke doelen.”

Over NEH Shared Services B.V.
NEH Shared Services B.V. ontzorgt al 12 jaar woningcorporaties op het vlak van de ICT. Met ruim 55 medewerkers ondersteunt NEH meer dan 50 corporaties met onder andere Kantoorautomatisering in de Cloud, gebruikersondersteuning, back-up, replicatie en uitwijk, informatiebeveiliging en informatiemanagement. Door ervaring met zeven van de negen primaire pakketten en meer dan 400 verschillende applicaties gehost in haar datacenter is NEH de meest ervaren partner voor elke woningcorporatie.

Bron: NEH

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van NEH in de CorporatieGids 2016 te bekijken.