WOONopMAATis een lokaal gerichte woningcorporatie uit Noord-Holland met 8.800 woningen in Heemskerk, Beverwijk en Wijk aan Zee. 77 Medewerkers werken aan een prettigeen veilige woning en woonomgeving. Tweederde van hen woont zelf in de noordelijke IJmond. Haar doelgroep is huishoudens met een smalle beurs.
Een gesprek met Lot Riemers en Nico van Zutphen over vastgoedsturing bij WOONopMAAT.
Wat zijn jullie functies binnen WOONopMAAT ?
Lot Riemers is bestuurssecretaris. Zij is verantwoordelijk voor de borging van het strategisch voorraadbeleid en beheer bij WOONopMAAT. Nico van Zutphen is adjunct directeur Interne Bedrijfsvoering. Nico is verantwoordelijk voor zowel de financiële als de informatiestromen binnen WOONopMAAT.
Hoe ziet de portefeuille er nu uit en hoe zal deze zich ontwikkelen?
Momenteel is zo’n 40 procent van ons bezit grondgebonden en 60 procent gestapeld. Ons beleid is gericht op het vooral realiseren van grondgebonden woningen; hier is al decennialang de meeste vraag naar, wat uitmondt in lange wachtlijsten. Gestapelde bouw realiseren we alleen nog indien deze dicht bij voorzieningen zijn gesitueerd.
Een verandering in ons beleid is, dat onze identiteit van het vooral realiseren van nieuwbouw nu meer gericht wordt op het beheer van het bestaand bezit, wat indien nodig, vaak zal leiden tot renovatie. Bij onze twee ‘renovatiepilots’, een complex van grondgebonden woningen en een complex van galerijflats, richten we ons op een nieuwe exploitatie van minimaal 50 jaar.
Wat is jullie visie op de uitvoering van integraal portefeuille- en assetmanagement? – Wat is nu assetmanagement?
Wij spreken bij WOONopMAAT over vastgoedsturing. Daarbij gebruiken we zoveel mogelijk de beleidsachtbaan van Rigo. Jaarlijks hebben we binnen het management een discussie omtrent het strategisch voorraadbeleid. Tevens werken we één keer per jaar het strategisch voorraadbeheer bij. Dit resulteert in complexplannen. In het MT bespreken we dan de strategie voor de komende drie jaar.
Om een goed inzicht te krijgen op ons complexbeheer, assetmanagement, hebben we een bijsturingscommissie in het leven geroepen. De commissie maakt voor de complexen met een restant levensduur van minder dan tien jaar een grondige analyse. Daarbij worden scenarioanalyses voor de nabije toekomst gemaakt. De bijsturingscommissie wordt bemensd vanuit de gehele organisatie. Dat zorgt ervoor dat er een olievlekwerking binnen de organisatie plaatsvindt in termen van betrokkenheid.
Doordat de denkkracht van de bijsturingscommissie tot aanvullende een informatievraag leidt, is er vanuit de commissie een eigen rapportageformat, de complexbeheerplannen, gekomen. We zijn aan het bedenken hoe de informatie vanuit de bijsturingscommissie past op het strategisch voorraadbeheer van WOONopMAAT.
In 2015 hebben we ervoor gekozen om met Tobias AX van Aareon te gaan werken. We hadden geconstateerd dat ons vorig primair informatiesysteem verouderd was en willen als organisatie een sprong vooruit maken. Hetzelfde geldt voor het borgen van het strategisch voorraadbeheer. Tot op heden hebben we middels een redelijk ‘houtje touwtje’ opzet het een en ander kunnen borgen en tonen. Doordat Aareon een Beleidsportaal heeft ontwikkeld waarin op een eenvoudige wijze de informatie over ons bezit kan worden getoond, hebben we de keuze gemaakt om deze te gaan gebruiken. We zitten momenteel in de inrichtingsfase.
We zien in de nabije toekomst Beleidsportaal niet alleen als informatiebron voor ons bezit, maar ook voor het monitoren van de bedrijfsindicatoren. We verwachten onze WOONopMAAT-meter, met veelal tactische informatie, ook te kunnen implementeren in het Beleidsportaal, zodat we op één plek WOONopMAAT kunnen etaleren. Over deze laatste uitdaging zijn we met Aareon in gesprek. Misschien leidt het tot een andere ‘laag’ in het portaal, maar dat zullen we in de toekomst zien.
WOONopMAAT maakt gebruik van Aareon Scenarioanalyse voor de bedrijfswaarde, marktwaarde berekening en de meerjarenbegroting.
Hoe zou dit product zich moeten door ontwikkelen tot een assetmanagement-systeem?
WOONopMAAT stuurt op kasstromen en kan zich met haar identiteit vinden in het waarderen op bedrijfswaarde. Qua gevoel ligt onze marktwaarde in verhuurde staat dicht tegen deze bedrijfswaarde aan, maar daar zullen we niet mee ‘wegkomen’.
Voor het maken van de begroting 2016 hebben we gebruik gemaakt van de Marktwaardemodule. In de toekomst lijkt het ons handig als de waardering op marktwaarde in verhuurde staat en op bedrijfswaarde eenduidig zijn op te stellen en naast elkaar zijn te presenteren. We kunnen dan bij toekomstige beslissingen ons laten leiden door de verschillende waarderingen.
Bron: Aareon
Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Aareon in de CorporatieGids 2015 te bekijken.
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.