De afgelopen jaren is BIM bij steeds meer corporaties hoog op de agenda komen te staan. Corporaties willen data over hun bezit en huurders gebruiken om beter te sturen, maar hoe doet men dit effectief? En wat zijn de vereisten om te kunnen ‘BIMmen’? CorporatieGids.nl ging in gesprek met Jeroen Semeijn van WoonConnect.
“BIM draait om informatie en data, en de bedrijfsvoering van corporaties wordt mede door deze gegevens bepaald,” begint Jeroen het gesprek. “Hier valt primair gezien de data van het bezit onder, en secundair de data van huurders. Met deze informatie van bijvoorbeeld een gebouw – in de vorm van plattegronden, gevels en doorsneden – kunnen corporaties correcte berekeningen maken voor onderhoud, renovatie, uittrekstaten en het rendement van investeringen.”
Ondersteuning
De essentie van BIM is dat de informatie van het bezit en huurders gebruikt kan worden in verschillende processen. “Maar daar is wel de ondersteuning van software bij nodig. Corporaties moeten de tools krijgen om de kracht van een dynamisch informatiemodel te kunnen benutten. Dat is ons doel met WoonConnect.”
Vereisten
“Eén van de belangrijkste vereisten van BIM is dat men goed nadenkt over welke soort informatie nodig is, de plek die de informatie heeft in verschillende processen en hoe deze het beste ingezet kan worden,” gaat Jeroen verder. “Met het Aedes protocol is de sector ook bezig te bepalen wat belangrijke informatie is binnen het woningmodel en hoe dit ingericht moet worden binnen het uitwisselformat IFC. Het is daarbij essentieel om realistische doelen te stellen. Bijvoorbeeld het maken van modellen op schroefniveau ten behoeve van beheer is nog niet realistisch of essentieel voor directe proceswinst.”
Correcte data
Een andere vereiste voor BIM is correcte data. Op de vraag hoe je dit als organisatie borgt, zegt Jeroen: “De verantwoording van de data ligt in de eerste plaats bij degene die de informatie aanlevert. In de informatie is ook terug te vinden van wie het komt en wanneer het geleverd is. Uiteraard ligt het bij de corporatie zelf om voor goede inrichting en beschikbaarheid te zorgen. Een valkuil is bijvoorbeeld het opslaan van informatie op meerdere plekken. Het gebruiken van één datamodel verkleint de kans op incorrecte data.”
WoonConnect levert een gelijknamig product waarmee corporaties ‘op een eenvoudige manier’ gebruik kunnen maken van BIM. “WoonConnect bouwt een digitale kopie van de bestaande situatie. Hier kan een corporatie ‘mee gaan spelen’, zij kunnen het woningmodel (BIM-model) zelf aanpassen. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld bij een energie-indexopname direct het model kan worden aangepast door de gecertificeerde opnemer. Bijvoorbeeld het type glas in de kozijnen, waardoor de verantwoordelijke de mogelijkheid krijgt zijn of haar bevindingen eenduidig op één plek vast te leggen.”
Standaarden
Jeroen noemt het zetten van standaarden een vereiste voor de uitwisselbaarheid en goede implementatie van BIM. “Wij ondersteunen uitwisseling in IFC-formaat en kunnen informatie op verschillende manieren ordenen in het exportmodel. Het gaat daarbij vooral om uitwisselbaarheid van statische informatie. Het dynamische karakter van WoonConnect kunnen wij echter niet kwijt in export, maar de uitwisselbaarheid en openheid van data is daarmee wel gegarandeerd. Samen met de protocollen zijn wij ook steeds in ontwikkeling om deze uitwisseling verder te optimaliseren.”
Renovatie en verduurzamen
Volgens Jeroen liggen er vooral bij renovatie en verduurzaming grote kansen voor BIM. “De beslissingen die genomen moeten worden in deze processen zijn sterk afhankelijk van data. De beschikbaarheid en juistheid van deze data is essentieel om de goede richting te bepalen. Het gebruik van een goede tool helpt de corporatie om beter te sturen.”
“Een voorbeeld hiervan is het beslistraject bij renovatieprojecten. Via de software kan de corporatie verschillende toekomstscenario´s maken door de woningen virtueel te renoveren middels optiekeuzen. Het informatiemodel van de woning in dat scenario wordt vervolgens aangepast waarmee consequenties op verschillende gebieden direct in beeld worden gebracht. Denk daarbij aan investeringskosten, subsidiemogelijkheden, energie-index, MJOP-invloeden, CO2-uitstoot en energieverbruik. Door verschillende scenario’s naast elkaar te zetten, worden de maatregelen eenduidig vergeleken en kan het beslistraject teruggebracht worden tot één of enkele scenariosessies. Hier is de aanwezigheid van correcte en eenduidige data van essentieel belang.”
Webinar
Op 31 mei geeft WoonConnect een webinar over de kracht van haar software-oplossing bij renovaties. “Tijdens de webinar gaan wij onder andere scenario´s maken en ook de huurdersomgeving bekijken. Wij willen op deze manier het dynamische karakter van het model laten zien. Uiteindelijk is het onmogelijk om alle facetten in een webinar te belichten, maar de aanwezigen krijgen zeker een goed beeld van de kracht van WoonConnect.”
Draagvlak
Volgens Jeroen kan BIM ook helpen bij het creëren van draagvlak onder huurders. “In de wereld van BIM denkt men vaak aan de ‘harde’ data van woningen, maar de ‘zachte’ kant is voor corporaties minstens zo belangrijk. Met WoonConnect willen wij ook de belevingsdata vastleggen. Zo kunnen corporaties digitaal visuele enquêtes houden onder bewoners. Dit is een belangrijk contactmoment, en geeft inzicht in de opinie van de huurder over de woning of buurt. De resultaten kunnen vervolgens als input worden gebruikt in het scenarioproces. Later kan de huurder bepaalde opties als de badkamer, keuken of toilet zelf kiezen in haar eigen BIM-omgeving, waarbij direct de gevolgen in energielasten worden getoond. Zo ontstaat onderaan de streep meer betrokkenheid van de huurders en een maximaal draagvlak.”
Gemeengoed voor raadplegen informatie
Kijkend naar de toekomst ziet Jeroen de corporatiesector steeds meer datagedreven worden. “De noodzaak en bereidheid om te investeren in de datamodellen wordt daardoor steeds groter. Daarnaast zien wij BIM verder groeien dan alleen een communicatiemiddel tussen professionele bouwkundige gebruikers en modelleurs. Het zal een gemeengoed worden voor het raadplegen van gebouwen, van expert tot bewoner en van telefoniste tot boekhouder. Vooral de toegankelijkheid van de informatie zal sterk verbeteren. Raadplegen via internet van zeer gedetailleerde informatie zal uiteindelijk de normaalste zaak van de wereld zijn.”
Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia – 28 mei 2018
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.