Wonion sorteert voor op de toekomst

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Wonion is in 2008 ontstaan uit een fusie van Stichting Parès in Ulft en Wisch Wonen in Terborg. Al meerdere jaren laten de bedrijfslasten van de Achterhoekse woningcorporatie een dalende trend zien. Hoe doen ze dat? We vroegen het directeur-bestuurder Harrie Kuypers en manager strategie Gerrolt Ooijman. ,,Je moet het oude durven loslaten’’.

Download hier het originele artikel uit CorporatieGids Magazine editie maart 2014

Harrie Kuyper was ten tijde van de fusie met Wisch Woonbeheer directeur-bestuurder van Parès. Over de fusie zegt hij: ,,We waren in kwalitatieve en kwantitatieve zin niet toegerust op de toekomst. In die periode hebben we met vier kleine corporaties uit dit verzorgingsgebied de zoektocht naar fusie ingezet. De twee andere clubs hebben uiteindelijk andere keuzes gemaakt’’. Eén van de beoogde fusiepartners van toen gaat nu fuseren met een grote corporatie uit Enschede. ,,Ik ben blij dat we destijds zelf de regie hebben gepakt. De fusie stelde ons in staat om mensen vrij te spelen, bijvoorbeeld Gerrolt voor strategie en business control’’

Efficiency
Dat een fusie aantoonbaar kan bijdragen aan efficiency, blijkt keihard uit de cijfers. Gerrolt: ,,Wat je terugziet uit de cijfers is dat we steeds efficiënter zijn gaan werken. Vanaf 2010 laten onze bedrijfslasten een neergaande trend zien. En nog steeds hebben we een sterke focus op beter presteren. Het afdekken van kwetsbaarheden speelt anno 2014 nog altijd. We sturen daarom voortdurend op daling van de bedrijfslasten en het verhogen van de efficiency. We zijn van 2010 tot nu al 20% in fte achteruitgegaan. De organisatie zal naar verwachting verder krimpen van 43 naar 39 medewerkers’’.

Samenwerking
Hij vervolgt: ,,Door zo efficiënt mogelijk te werken, bereiden we ons als Wonion voor op de toekomst. Daarbij kijken we ook naar verregaande vormen van samenwerking met onze collega’s uit de regio, Site Woondiensten en ProWonen. We denken na over een gezamenlijk KCC en zelfs over één gezamenlijk ERP-systeem. Harrie vult aan: ,,We willen toe naar één ERP-systeem, één database en 3 gescheiden administraties en jaarrekeningen. Dat is een proces van jaren, we zitten nog maar net in het keuzetraject van het ERP-systeem’’.

Inkoopkracht gebundeld
Ook op andere gebieden worden de (inkoop)krachten gebundeld. ,,We hadden een eigen showroom voor keukens en badkamers. We hebben nu samen met Site en ProWonen al het keuken- en sanitairwerk, inclusief begeleiding van het keuzeproces van onze klanten uitbesteed. Dat scheelt ons alleen al jaarlijks 200.000 euro’’, rekent Gerrolt voor.

LEAN
Als je voorsorteert op intensief samenwerken, dan moet je je eigen zaken goed op orde hebben. Gerrolt: ,,We zijn eind vorig jaar gestart met het lean maken van ons verhuurmutatieproces. We hebben niet echt een opgave gedefinieerd, bijvoorbeeld het verminderen van leegstand. Waarom dan toch aan de slag met lean management? Lean leren denken is ook goed om te leren loslaten. Mensen herkennen van elkaar beter waar ze zitten in het proces en wat ieders bijdrage is. Dat vergemakkelijkt het meedenken met elkaar en maakt de interne scheiding van functies minder scherp. Hiermee hebben we de eerste stap genomen om in de toekomst in samenwerking te komen tot nieuwe processen’’.

Enthousiast
In het LEAN traject heeft Wonion ondersteuning gehad van adviesbureau AvW2. ,,Jos Vervoort van Avw2 heeft ons enthousiast gemaakt over LEAN’’, zegt Harrie. ,,Uiteindelijk moet je er namelijk zelf een gevoel bij krijgen. Van MT tot de mensen in de processen, iedereen is er enthousiast mee aan de slag gegaan. Je moet allemaal de bereidheid hebben om afstand te nemen van je eigen proces. Als je die basishouding hebt kun je ver komen’’.

Toekomst
Over de toekomst zegt Harrie: ,,Voor de komende 15 jaar zijn we voldoende financieel sterk om door te kunnen. We zijn tijdig aan de slag gegaan met onze woningvoorraad. Het regionaal volkshuisvestingsplan voorziet in een sterke afname van nieuwbouw. Mensen blijven langer in hun woonomgeving waardoor je minder hoeft te slopen en nieuw te bouwen. Daar sturen wij al jaren op en dat zie je terug in onze woningvoorraad’’.

Zorg
Gerrolt vult aan: ,,Ook met het scheiden van wonen en zorg - nu heel actueel - zijn we al 15 jaar bezig. Ons eerste plan voor herstructurering dateert van 1998, waarin we voorzagen in het toevoegen van voor ouderen geschikte woningen. We zorgen voor aanwas van servicewoningen, zodat onze bewoners oud kunnen worden in hun vertrouwde omgeving’’.

Zorgen
Harrie knikt en zegt: ,,We maken ons wel zorgen over de ontwikkelingen in de zorg. Mensen moeten nu langer zonder professionele (geestelijke) gezondheidszorg in de woonomgeving blijven wonen. Waar professionele hulp eigenlijk nodig is, is deze minder beschikbaar. Het tempo waarmee dit wordt ingevoerd is erg hoog’’.

Gemeente Achterhoek
Naast intensieve samenwerking met corporaties uit de regio speelt er nog meer in de Achterhoek, vertelt Harrie. ,,Per regio worden de gemeenten onder de loep genomen of ze zelfstandig verder kunnen. Kan best zijn dat over vier jaar wordt gekozen voor één of twee gemeenten. Dat kan ook consequenties hebben voor de woningcorporaties. Er komen dus tal van ontwikkelingen die de toekomst van Wonion mede bepalen’’.

Solarpark
Over de ambities van Wonion – als solist of in samenwerking – zegt hij: ,,Wij willen onze duurzaamheidsambities blijven waarmaken om daarmee de woonlasten voor onze klanten te beperken. Ik ben blij dat we daar goed in slagen. In 2010 hadden wij al een energieneutrale wijk. We doen op dit moment onderzoek naar de haalbaarheid van een solarpark. We zien dat als een middel om in 2030 volledig energieneutraal te zijn. We zoeken een partij die daar een business case in ziet. Dat zijn ontwikkelingen waar ik letterlijk energie van krijg’’.

Bron: CorporatieGids Magazine