Woningverbetering op Maat: huurders kiezen zelf voor woningverbetering

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Huurders van Ymere die bijvoorbeeld hun woning willen isoleren, hoeven niet meer te wachten tot hun woning aan de beurt is voor collectieve woningverbetering. Via een webwinkel kunnen ze zelf isolatiemateriaal bestellen. Of andere producten om het wooncomfort te verbeteren. Ymere heeft hiervoor de webwinkel Woningverbetering op Maat gelanceerd.

Vraaggestuurde woningverbetering
Steeds meer huurders willen individueel bepalen of, hoe en wanneer zij het comfort van hun woning willen verbeteren. Ymere speelt op deze trend in met de webwinkel Woningverbetering op Maat. Via de website kunnen huurders producten kiezen zoals dubbel glas, woningisolatie, een nieuwe HR-ketel, anti-inbraakstrips of energiebesparende producten. Na het intoetsen van het adres zien huurders wat er mogelijk is in hun woning en wat de gekozen woningverbetering betekent voor de maandelijkse huur.

Van collectief naar individueel
Jaarlijks verbetert Ymere ongeveer duizend woningen. Tot nu toe gaat dat op een projectmatige basis waarbij altijd 70 procent van de bewoners moet instemmen met het verbeterplan. De andere 30 procent doet gedwongen mee. Deze aanpak is niet alleen tijdrovend en kostbaar, maar leidt toch vaak tot ontevredenheid bij een klein deel van de huurders. Bij Woningverbetering op Maat bepaalt de vraag van de huurder wat er gebeurt aan zijn woning. Dat is onafhankelijk van of je buurman dat ook wil. Met deze nieuwe aanpak gaan de kosten voor woningverbetering omlaag en de klanttevredenheid omhoog.

Ook de co-makers doen mee
Om van Woningverbetering op Maat een succes te maken heeft Ymere afspraken gemaakt met de co-makers waar ze mee werkt zoals aannemers en installatiebedrijven. De co-makers zorgen ervoor dat de aflevering en installatie van de bestelde producten bij de klant goed verloopt. 

Gefaseerde invoering
Het streven is dat in de toekomst het merendeel van de ruim 70.000 huurders van Ymere gebruik kan maken van de webwinkel Woningverbetering op Maat. Ook kunnen huurders in de toekomst zelf suggesties aandragen voor nieuwe producten of diensten. Binnenkort worden zonnepanelen aan het aanbod toegevoegd. Op dit moment bepaalt Ymere het aanbod van de producten en kan een beperkt aantal huurders gebruik maken van de webwinkel. De eerste ervaringen en resultaten bij woningverbetering in de Van der Pekbuurt en het project Veilig Verwarmen zijn positief. Huurders van woningen in de wijk de Wierden in Almere kunnen binnenkort terecht in de webwinkel.

Bron: Ymere