Woningcorporaties kopen gezamenlijk 8.000 flexwoningen in

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Corporaties gaan de komende jaren een flink aantal flexwoningen bouwen om spoedzoekers en andere woningzoekenden op de woningmarkt te helpen. Om dat te ondersteunen is branchevereniging Aedes een openbaar inkooptraject gestart. Aedes selecteert een aantal producenten die snel minstens 8.000 flexwoningen kunnen leveren. Woningcorporaties kopen vervolgens de flexwoningen in en verzorgen de plaatsing en verhuur.

Snel flexibele woningen bouwen
Moderne flexwoningen (verplaatsbare huizen) zijn een goede manier om spoedzoekers snel een volwaardig energiezuinig huis te bieden. Het is steeds vaker een oplossing voor bijvoorbeeld gescheiden mensen, economisch daklozen, Oekraïense vluchtelingen of statushouders. Maar ook andere woningzoekenden kunnen er mee geholpen zijn. Om deze mensen aan een huis te helpen, gaan corporaties de komende jaren een flink aantal flexwoningen neerzetten. 

Aanbod woningcorporaties
Het traject komt vooruit uit het aanbod dat corporaties voor de zomer deden aan minister De Jonge (Volkshuisvesting) om snel 10.000 verplaatsbare huizen (flexwoningen) te bouwen voor spoedzoekers. Dat aanbod is inmiddels uitgewerkt in twee trajecten. 

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft 2.000 verplaatsbare woningen ingekocht die corporaties over gaan nemen. Voor het tweede traject van minstens 8.000 woningen is Aedes nu de inkoopprocedure gestart. De gebundelde uitvragen op basis van standaarden bieden bouwbedrijven duidelijkheid en daarmee zekerheden om hun productie op te kunnen schalen. Het Rijk ondersteunt beide trajecten met garanties om de financiële risico’s voor corporaties te beperken.

Verschillende varianten flexwoningen
Aedes zoekt via het inkooptraject bouwbedrijven die één of meer van vier verschillende varianten (percelen) van flexwoningen kunnen produceren. Het gaat om zowel om grondgebonden als gestapelde flexibele woningen. Ieder perceel kent vier verschillende Product-Markt-Combinaties: PMC 11 (éénpersoonshuishouden), PMC 12 (één- of tweepersoonshuishouden), PMC 13 (gezinnen, maximum huur tweede aftoppingsgrens) of PMC 14 (gezinnen). Meer informatie over de PMC’s is te vinden in de Woonstandaard 2.0. 

Raamovereenkomsten met leveranciers 
De uitvraag is gestart op 22 december 2022 en loopt tot dinsdag 14 februari 2023. Na de selectie sluit Aedes raamovereenkomsten met de bouwbedrijven. Woningcorporaties, die lid zijn van Aedes, kunnen vervolgens individueel of gezamenlijk offerteaanvragen organiseren. Zo is voor corporaties veel voorwerk gedaan. De grotendeels uniforme aanpak zorgt voor duidelijkheid, leveringszekerheid, korte doorlooptijden en lagere transactiekosten.

Bron: Aedes, Foto: Shutterstock