Wonen Zuid: "Meer controle in het begrotingsproces met Scenarioanalyse van Aareon"

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Wonen Zuid is een corporatie actief in Limburg. Al ruim een eeuw helpt Wonen Zuid mensen aan goede en betaalbare woonruimte. Dat wil ze ook in de toekomst blijven doen. Maatschappelijk ondernemerschap staat voorop bij Wonen Zuid. Ze werkt aan goed wonen, zowel voor haar huidige als toekomstige klanten. Dat heeft ze vertaald in haar missie: 'wij helpen mensen te wonen zoals zij wensen, binnen de mogelijkheden die zij hebben'. We werken dicht bij de klant en vinden het belangrijk te weten wat hun beweegt.

Joost Heltzel, medewerker financiële strategie en analyse, vertelt over het begrotingsproces bij Wonen Zuid. Wonen Zuid stelde de meerjarenbegroting eerder op aan de hand van een complex Excel-model, maar sinds kort met behulp van Aareon Scenarioanalyse. Hij staat stil bij de voordelen als het gaat om veilig databeheer, meer controle op de cijfers en een efficiëntere manier van werken.

Algemeen

  • Hoe zou je de organisatie Wonen Zuid het beste kunnen beschrijven?

“Wonen Zuid beheert ongeveer 14.000 huurwoningen in Zuid-Limburg en Midden-Limburg. Daarnaast hebben we ook betaalbare koopwoningen. De wensen van onze klant vinden wij belangrijk. Daarom heeft deze bij ons een ruime keuze uit woningtypes en locaties in verschillende prijsklassen.”

  • Wat zijn de ontwikkelingen in het werkgebied van Wonen Zuid?

“Net als onze collega corporaties zijn wij momenteel volop bezig om de nieuwe Woningwet een plaats te geven in ons handelen. Regionaal hebben we onze eigen uitdagingen, met twee verschillende woningmarkten. In werkgebied Zuid-Limburg wordt krimp verwacht. In werkgebied Midden-Limburg lijkt dit voorlopig niet aan de orde.”

  • Wat zijn als gevolg hiervan belangrijke beleidsthema’s bij Wonen Zuid?

“We werken aan een duurzame transformatie van ons woningbezit om klaar te zijn voor de toekomst. Thema’s als passend toewijzen en splitsing of scheiding van activiteiten vragen daarbij om keuzes. De recente ontwikkelingen zijn daarom aanleiding voor ons om ons ondernemingsplan in 2016 te herijken. We doen dat uiteraard in samenwerking met onze klanten en stakeholders.”

  • Wat maakt Wonen Zuid hierin onderscheidend?

“We treden onze toekomst ondernemend tegemoet, waarbij we de huidige en toekomstige woonwensen van onze klanten centraal stellen. Naast demografische en economische ontwikkelingen zijn partnership en samenwerking daarbij mede bepalend voor de manier waarop wij vorm kunnen geven aan onze transformatieopgave.”

Afdeling, functie en achtergrond

  • Waar is het team financiële strategie en analyse verantwoordelijk voor?

“Binnen de afdeling financiën & ICT van Wonen Zuid is het team financiële strategie en analyse verantwoordelijk voor het maken van analyses aan de hand van in- en externe ontwikkelingen op financieel-economisch gebied en de ontwikkeling van en advisering over financieel beleid. Hiermee ondersteunen we bestuurder en directie bij strategische keuzes die bijdragen aan de realisatie van het ondernemingsplan.”

  • Kun je iets vertellen over jouw achtergrond en functie binnen Wonen Zuid?

“Ik heb een bedrijfseconomische achtergrond en werk nu tien jaar bij Wonen Zuid, waarvan de laatste drie jaar in de rol van senior medewerker financiële strategie en analyse. Wij vormen een relatief klein team van vier personen, waarbij we vooral de verbinding zoeken met andere teams en afdelingen. Mijn rol varieert daarbij afhankelijk van het thema van projectleider tot adviseur of vraagbaak.”

  • Jij bent projectleider voor de implementatie van de beleidswaarde en meerjarenbegroting. Kun jij iets over deze projecten vertellen?

“De teams begroting & verslaglegging en financiële strategie & analyse hebben in 2015 in samenwerking met Aareon-consultant Hans Bosma succesvol twee van onze financiële (Excel)producten in de module Aareon Scenarioanalyse geïmplementeerd. Enerzijds gaat het dan om de beleidswaarde, een soort bedrijfswaardeberekening met zoveel mogelijk clusterspecifieke normen die we gebruiken voor onze interne vastgoedbeslissingen. Anderzijds gaat het om de financiële meerjarenbegroting, inclusief de liquiditeitsplanning, balansprognose en ontwikkeling van de kengetallen.”

Security

  • In hoeverre is “security” in het kader van databeheer een belangrijk thema voor Wonen Zuid?

“Als professionele organisatie wil Wonen Zuid voor bedrijfskritische toepassingen gebruik maken van professionele tools. Dit doen we om de kwaliteit, veiligheid en volgbaarheid van onze data te garanderen.”

  • In hoeverre beïnvloedt dit het proces van de meerjarenbegroting en het bepalen van de beleidswaarde?

“De overstap van Excel naar Aareon betekent onder andere dat de vorm, waarop de input en output wordt aangeleverd en geanalyseerd, afgestemd moet worden op het nieuwe systeem. Omdat intern meerdere afdelingen bij deze financiële producten betrokken zijn, is een tijdige start en duidelijke communicatie essentieel.”

  • Hoe is dit proces als gevolg hiervan doorontwikkeld?

“In het afgelopen jaar zijn we begonnen met het draaien van schaduwversies van onze bestaande Excel beleidswaarde- en begroting in de software van Aareon. De verschillen hebben we als projectgroep geanalyseerd en vergezeld laten gaan van een aantal verbetervoorstellen aan het management op inhoud en proces. Op basis hiervan willen we dit jaar beide producten voor het eerst rechtstreeks in Aareon-software berekenen.”

Databeheer en het begrotingsproces bij Wonen Zuid
Wonen Zuid maakt sinds kort gebruik van Aareon Scenarioanalyse voor de bepaling van de bedrijfswaarde, beleidswaarde en de samenstelling van de meerjarenbegroting.

  • In hoeverre is er al resultaat bereikt op het gebied van data control en veiligheid?

“Met de overstap van een Excel-module naar een specifieke toepassing is een grote stap gezet in relatie tot de kwaliteit van data-entry, aangezien het systeem in hogere mate dan Excel controle uitvoert op deze input. Daarnaast is hiermee ook geborgd dat niet zomaar een formule of bewerking kan omvallen, waardoor de continuïteit als beter geclassificeerd kan worden en is risico op ongewenste verspreiding, middels bijvoorbeeld e-mail, geminimaliseerd.”

  • Welke voordelen worden tot nu toe ervaren?

“De mogelijkheden die de module biedt op het gebied van import- en exportfuncties, audittracking, doorklikken op data van hoofd- naar onderliggend detailniveau en de verhoogde samenhang en causale verbanden tussen verschillende begrotingscomponenten zorgen bij de juiste toepassing voor een flinke kwaliteitsslag. Ook het na beide implementatietrajecten door Aareon aangeleverde procesdocument met stappenplan en screenshots uit onze eigen database blijkt een zeer handig naslagwerk.”

  • Waar kan Aareon nog verbeteringen in doorvoeren?

“Er liggen nog kansen op het gebied van gebruikersinterface en verdere aanhaking bij aanlevering van data in het kader van CorpoData, marktwaardeberekening en Woningwet. Het is goed te zien dat Aareon ook een gezonde ambitie heeft op deze vlakken en zelf al proactief stappen zet, onder meer door de recente aankondiging in de roadmap om het onderliggend platform te moderniseren.”

  • Welke ontwikkelingen liggen er nog meer in het verschiet op het gebied van data en proces control?

“Historisch gezien werden data in hogere mate toegepast om de realisatie, als het ware vanuit een achteruitkijkspiegel, te beschouwen. Meer en meer is de trend om op basis van data- en procesmining –mede door inzet van scenariotooling – een blik vooruit te verschaffen. We zien dus een nadrukkelijke verschuiving van verantwoording naar sturing, oftewel van reactief naar proactief.”

  • Hoe kan Aareon daar in de toekomst nog een rol in vervullen?

“Naast het gegeven dat Wonen Zuid van Aareon een innovatieve houding verwacht in relatie tot ontwikkeling van toepassingen, is het evident goed in gesprek te blijven met de corporaties. Het is zaak om wederzijds inzicht te blijven verkrijgen in elkaars ‘agenda’ om te komen tot optimale afstemming.”

Bron: Aareon

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Aareon in de CorporatieGids 2016 te bekijken.