Waarderen van bezit op marktwaarde creëert openheid en transparantie

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Voor woningcorporaties wordt Zaakgericht Werken steeds belangrijker. Zeker nu Zaakgericht Werken een belangrijk onderdeel is van CORA 3.0 (COrporatie Referentie Architectuur). Maar wat is nu precies Zaakgericht Werken? En hoe kunnen woningcorporaties hiervan profiteren?

Kom daarom op donderdag 28 november 2013 naar de Rondetafelsessie “Zaakgericht Werken binnen Woningcorporaties”. Wij laten u gedurende deze dag zien hoe Zaakgericht Werken toegepast kan worden voor woningcorporaties. Door middel van live praktijkcases krijgt u te zien hoe Zaakgericht Werken ingericht kan worden in Microsoft SharePoint. Daarnaast komt u meer te weten over de lessons learned bij andere woningcorporaties en hoe informatie eenvoudig beheerd kan worden.


Tijdens deze rondetafelsessie krijgt u antwoord op vragen zoals:
- Wat is de impact van Zaakgericht Werken voor woningcorporaties?
- Hoe kan Zaakgericht Werken mijn bedrijfsvoering verbeteren?
- Wat zijn de mogelijkheden van Zaakgericht Werken met SharePoint?
- Wat zijn de voordelen van Documentmanagement en Recordmanagement in SharePoint?
- Hoe kan ik eenvoudig het postproces automatiseren?
- Hoe krijg ik inzicht in de huidige leveranciers en contracten?
- Hoe kan deze informatie eenvoudig en systematisch beheerd worden?

Het programma
TijdProgramma
14.00 uurOntvangst en welkom door ETTU en Stadgenoot

14.15 uurWat zijn de huidige uitdagingen, oplossingen en ‘lessons learned’ voor Zaakgericht Werken, en hoe kunnen woningcorporaties hiervan profiteren?
Door Ronald Groeneweg van Digital
15.00 uurHet vastleggen van processen binnen woningcorporaties en beheersing recordmanagement
Door: Gertjan van Heijst, VHIC
15.45 uurPraktijkcases Zaakgericht Werken in SharePoint
Praktijkdemonstratie van Documentmanagement, Recordmanagement en Leveranciers- en Contractmanagement in SharePoint
16.30 uurRondvraag en discussie
17.00 uurKennis- en netwerkborrel

Bron: ETTU

Bij de verkoop van de 5.500 woningen van Vestia aan Patrizia ging een nauwgezet taxatieproces vooraf. Hoe gaat een taxatieproces in zijn werk? Hoe bepaal je de waarde van corporatiebezit? Wat is het voordeel van waarderen op marktwaarde? We vroegen het aan Roger Felix, directeur van MVGM Vastgoedtaxaties, die het taxatieproces voor Vestia heeft uitgevoerd. ‘’Waarderen van bezit op marktwaarde creëert openheid en transparantie’’.

Download hier het originele artikel uit CorporatieGids Magazine editie november 2014

‘’Er zijn verschillende redenen voor woningcorporaties om haar bezit te laten waarderen’’, legt Roger desgevraagd uit. ‘’Hierbij kun je denken aan waarderen in het kader van de IPD/aeDex Corporatie Vastgoedindex, ten behoeve van de jaarrekening (RJ-645) en bijvoorbeeld bij verkoop zoals bij Vestia het geval was’’.

Is taxatie van bezit ook een goed idee zonder concrete verkoopplannen?
‘’Jazeker! Een groot aantal woningcorporaties deelt de visie van Blok dat woningcorporaties er goed aan doen om te sturen op marktwaarde en rendement en anticipeert hierop. Het grote voordeel van het waarderen van bezit op marktwaarde is dat woningcorporaties openheid en transparantie creëren. Dit biedt vervolgens perspectief voor woningcorporaties om op basis hiervan een helder beleid te gaan voeren dat resulteert in optimalisering van het financieel maar bovenal het maatschappelijk rendement’’.

Hoe hebben jullie de waarde van de 5500 woningen van Vestia vastgesteld?
Roger: ‘’We hebben per complex de marktwaarde vastgesteld waarin zowel de leegwaarde als de waarde in verhuurde staat is beoordeeld. Dit alles volgens de eisen uit de circulaire MG 2013-02 en de internationale richtlijnen IFRS en IVS die eveneens aansluiten op, of aangevuld worden door, de RICS. Dit zorgt ervoor dat iedere actor, die al dan niet deelneemt aan het taxatieproces, dezelfde taal spreekt. Daarnaast hebben we maatwerk geleverd op delen van het portfolio (zorg) en hebben we de validatie gemanaged en uitgevoerd’’.

Welke invloed heeft de circulaire MG 2013-02 op de waardering van vastgoed?
‘’In het waarderingsproces van onder andere corporatiebezit speelt de circulaire veelal een belangrijke rol’’, zegt Roger. ‘’De circulaire zorgt er onder andere voor dat de complexiteit van een waardering is toegenomen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de extra risico’s (30 jaar winstdeling en minimaal zeven jaar doorexploitatie) die in de marktwaarde verdisconteerd dienen te worden. De winstdeling wordt door beleggers als extra risico gezien omdat corporatiebezit vaak (ver)ouder(d) is en beleggers met de aankoop van dergelijke complexen de beleggingshorizon moeten verlengen’’.

Welke tips heeft u voor corporaties die hun bezit willen laten taxeren?
Roger: ‘’Ik wil natuurlijk niet op de stoel van de corporatiebestuurder gaan zitten en vertellen wat zij moeten gaan doen. Waar ik voor pleit is dat corporaties ten aanzien van hun vastgoed meer als een bedrijf moeten opereren. Onderdeel daarvan is openheid over het bezit en de wijze waarop woningcorporaties dit bezit financieel en maatschappelijk willen laten renderen. Marktwaarde is hierin de sleutel’’.

Bron: CorporatieGids Magazine