Adviesbureau VVA-informatisering introduceerde eind vorig jaar VVA-innovatisering, een denktank waarin studenten worden ingezet om naar relevante vraagstukken bij woningcorporaties te kijken. Hoe staat het met dit initiatief? CorporatieGids ging in gesprek met Piet Verdult, partner bij het adviesbureau, en Laura Gruson, onderdeel van VVA-innovatisering.
Vorig jaar vertelde Piet over het initiatief en de eerste case: Innovatief Presenteren. "Daarin zijn onder andere de mogelijkheden van PowerPoint 2016 onderzocht en getest. Daar kwam vooral naar voren dat organisaties tijdens presentaties meer uit de software kunnen halen dan ze zich beseffen. Hierbij is overigens verder gekeken dan de tool an sich, bijvoorbeeld naar interactieve tools die integreren met PowerPoint 2016. Denk aan tools waarmee je het publiek vragen kunt stellen die zij met hun smartphone kunnen beantwoorden. Of een presentatie geven waarin de slides geen vaste volgorde hebben zodat je kunt inspelen op de wensen van het publiek."
Workshop
De integratie van de interactieve tools komt uit de creatieve koker van de studenten, gaat Piet verder. "Zij hebben veel kennis van de hedendaagse technologieën, en hebben tegelijkertijd onderzoek kunnen doen naar het gebruiksgemak van deze tools. Hun ervaring met de Do's en Don'ts van presenteren was daarbij ook van meerwaarde."
"De volgende stap is het bieden van een workshop 'innovatief presenteren'," legt Laura uit. "Een aantal corporaties heeft al aangegeven hierin interesse te hebben, en ook zijn de organisaties die aanwezig waren bij de eindpresentatie erg te spreken over de integratie van de tools."
Awareness Informatiebeveiliging
Na innovatief presenteren buigt VVA-innovatisering zich nu over de case: Awareness Informatiebeveiliging. "Door de toenemende digitalisering is de hoeveelheid gegevens en de uitwisseling daarvan met ketenpartners enorm toegenomen," vertelt Piet. "Het personeel van een corporatie moet daar wel zorgvuldig mee omgaan. Zeventig procent van de incidenten rondom informatiebeveiliging wordt veroorzaakt door fouten van eigen medewerkers. Deze ontstaan door onwetendheid of slordigheid. Hoewel bepaalde organisaties er al op inzetten om hun personeel hierop te trainen, blijft dit een grote uitdaging omdat mensen informatiebeveiliging blijven zien als een 'ver van mijn bed'-show."
Laura gaat verder: "Informatiebeveiliging is iets dat - onder andere door de Europese wetswijziging op het gebied van privacy en bescherming van persoonsgegevens die in 2018 ingevoerd wordt - bij steeds meer corporaties op de agenda staat. Een innovatieve aanpak kan erbij helpen dit onderwerp op een leuke en leerzame manier onder de aandacht te brengen. Met deze case ontwikkelt VVA-innovatisering een toolbox aan middelen die ingezet kunnen worden om het bewustzijn van een organisatie te beproeven. Door medewerkers op hun eigen gedrag en misstappen te wijzen, tonen wij aan dat informatiebeveiliging relevant is voor iedereen en niet alleen voor grote organisaties uit het nieuws."
Bewust maken van risico's
Hoewel VVA-innovatisering momenteel in de afrondende fase van de case zit, licht Laura alvast wel een tipje van de sluier op. Het bewust maken van de risico's is volgens haar de sleutel. "Zonder risicoherkenning kun je niet verantwoord handelen. Daar leggen wij de nadruk op met praktische tools, waarin de medewerker wordt getest in eigen omgeving. Ook worden de medewerkers praktijksituaties voorgelegd waarmee ze kunnen oefenen en op hun eigen gedrag kunnen reflecteren. Door deze ervaring leert men, en wordt men uiteindelijk meer bewust."
Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia - 23 mei 2017
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.