Volkshuisvesting Arnhem waardeert volgens het nieuwe waarderingshandboek

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Medio december is de laatste versie van het waarderingshandboek over verslagjaar 2015 uitgekomen. Daarmee is concreet gemaakt waaraan de verslaglegging voor woningcorporaties moet voldoen. Volkshuisvesting Arnhem heeft er voor gekozen om met het taxatiemanagementsysteem van Reasult een basiswaardering op te leveren. Deze waardering wordt 1 juli ingediend bij Corpodata ten behoeve van de verantwoording over 2015 (dVi). Tot nu toe werd er gewaardeerd op basis van de bedrijfswaarde. De stap naar marktwaarde is daarmee een nieuwe ervaring voor Volkshuisvesting Arnhem.

Stap naar integrale vastgoedsturing
Met de software van Reasult heeft Volkshuisvesting Arnhem het gereedschap in handen om een vervolgstap naar integrale vastgoedsturing te maken. Het is de verwachting dat woningcorporaties en dus ook Volkshuisvesting Arnhem door gaan groeien naar een full waardering. Hiermee ontstaat dan een nauwkeuriger weergave van de marktwaarde van het bezit. Tevens ontstaat er inzicht op complexniveau. Met inzicht in wat een complex marktconform zou opleveren, wordt ook het verschil inzichtelijk ten aanzien van het gekozen beleid. Er ontstaat een duidelijk beeld van het financieel en maatschappelijk rendement. Hierdoor kan bewust worden afgewogen wanneer een marktconform dan wel maatschappelijk beleid wordt gevoerd. Daarmee wordt het waarderingshandboek niet alleen een verplichting maar ook een kans om te leren en verdere stappen richting vastgoedsturing te maken.

Laatste wijzigingen waarderingshandboek doorgevoerd in Reaturn TM (taxatiemanagement)
Volkshuisvesting Arnhem heeft Reasult gevraagd om haar te begeleiden met het waarderen op marktwaarde volgens het nieuwe handboek. Reasult zit bovenop de laatste ontwikkelingen van het handboek. De laatste wijzingen van het handboek zijn doorgevoerd in het taxatiemanagementsysteem. Volkshuisvesting Arnhem heeft in volle omvang kunnen zien wat de gevolgen van de wijzingen zijn. De omschrijvingen van de parameters in het taxatiemanagementsysteem zijn nagenoeg identiek aan het handboek. Volkshuisvesting Arnhem maakt de stap naar waarderen op marktwaarde en is qua verantwoording volledig ontzorgd. Ook bij de accountscontrole is Reasult betrokken.

"De ervaring van Volkshuisvesting Arnhem is zeer positief. Zowel voor ons als voor Reasult was het een leerzaam en nuttig proces. Wij hebben inzicht gekregen in de marktwaarde van ons vastgoed. Deze waarde is voor onze Daeb portefeuille tot stand gekomen door de modelmatige berekening in Reasult met behulp van het handboek, zonder een externe taxateur. Reasult heeft de laatste aanpassingen met onze data getest en de puntjes op de i gezet. Daarmee hebben we een waardering op Marktwaarde die we gebruiken voor beginstand van de Jaarrekening 2016. Ultimo 2016 rapporteren we in de Jaarrekening voor het eerst op Marktwaarde," aldus Hans Bruins, Controller Volkshuisvesting Arnhem

Bron: Reasult

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Reasult in de CorporatieGids 2015 te bekijken.