Visie ERP-leveranciers op bewegende corporatie

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De corporatiesector telt - nog steeds - tien aanbieders van ERP-systemen. Negen leveranciers verdelen op dit moment de totale ERP-taart. Het ene stuk wat groter dan de ander. Ondanks een fusie, overnames en een management buy-in blijft de lang verwachte shake-out onder ERP-leveranciers nog steeds uit.

Download hier het originele artikel uit CorporatieGids Magazine editie november 2015

Wie zijn die tien partijen die de corporatiesector met hun oplossingen (willen) bedienen? We sommen de spelers gemakshalve even in alfabetische volgorde voor u op: Aareon, AEPEX, Axxioma, Centric, Ctac, cegeka-dsa, Incit, Itris, myBrand en NCCW. Net als vijf jaar geleden geven wij de ERP-leveranciers van nu de gelegenheid om hun visie te schetsen. Hoe spelen zij in op de beweging in de corporatiesector?

Visie cegeka-dsa
De ‘connected organisation’ als nieuwe corporatiestandaard

Verbinden op een zo eenvoudig mogelijk en efficiënte wijze is waar het onze klanten omgaat. Geen muurtjes meer, maar open en transparant zowel binnen de corporatie organisatie en daarbuiten. Moderne software oplossingen dragen aan deze ambitie bij, sterker nog zijn randvoorwaardelijk geworden om de verandering van corporaties in haar business model mogelijk te maken en de kosten van de klantservice en beheerorganisatie aanzienlijk te verlagen.

Hein Brockhoff, commercieel directeur: “Wij willen corporatiebestuurders enthousiast maken voor informatietechnologie: een ERP-implementatie kan de kosten namelijk enorm reduceren en inzicht vergroten. Een succesvolle ICT-implementatie draait om het organiseren van optimale connecties tussen alle betrokken partijen in de primaire processen: klanten, corporatiemedewerkers, leveranciers, toezichthouders en andere stakeholders. Met ons ERP-systeem kunnen corporaties zich profileren als ‘connected organisation’. Dat gaat veel verder dan alleen digitaal koppelen: de totaaloplossing Dynamics Empire staat garant voor optimale communicatie tussen alle belanghebbenden. Huurders krijgen een hogere mate van zelfredzaamheid, leveranciers kunnen digitale facturen sturen en vaklieden inplannen, medewerkers werken in één basis met brongegevens waardoor de interne connection toeneemt. Een betrouwbaar, door derden gecertificeerd systeem dat tevreden klanten, medewerkers en leveranciers oplevert. Een connected organisation levert alle partijen voordeel op.”

Visie Aareon: Iedereen, altijd, overal

Efficiënt werken en klanttevredenheid zijn grote uitdagingen voor corporaties. Hoe bereiken we het beste resultaat? Onze visie: iedereen, altijd, overal.

Iedereen I Procesactiviteiten worden in de procesketen steeds meer elders belegd. Niet alleen de medewerkers maar ook uw huurders en ketenpartners verrichten hun deel van de werkzaamheden. Bewaking van en ‘in control’ blijven over de gehele keten blijft daarin van groot belang.

Altijd I Zaken doen van negen tot vijf is al lang verleden tijd. Informatie verkrijgen, verstrekken en het kunnen wijzigen daarvan moet op ieder moment mogelijk zijn.

Overal I Het bovenstaande moet kunnen ongeacht de locatie waar iemand zich bevindt. Thuis, bij de klant, op kantoor of waar dan ook onderweg.

De wereld om ons heen verandert snel en alles wordt digitaal. Uw klanten – en wellicht ook uw medewerkers en partners – verwachten dat u hen daarin faciliteert. Het ERP-systeem Tobias AX: het centrum van uw informatiearchitectuur, de motor van uw bedrijfsprocessen, de bron van uw informatie en de basis voor rapportage en sturing. Toegankelijk gemaakt met portalen, apps en andere toepassingen die wij nu al beschikbaar hebben. Uitbesteed en toch integraal. Wij informeren u graag.

Visie Ctac: Ontzorgen is de toekomst

De corporaties zijn in beweging en moeten terug naar de kerntaak. Men moet effectiever en effiiënter werken en dat behoeft een betere bedrijfsvoering. Hier ligt de kracht van Ctac. Zowel door een heldere strategische visie die door een goede bedrijfsvoering in processen gegoten wordt te ondersteunen, als de juiste ‘tooling’ te leveren die aansluit bij architecturen in de markt. Corporaties moeten daarnaast informatiemanagement als strategisch gereedschap gebruiken, niet slechts als een ‘system of record’. Uit Big Data worden ‘smart answers’ gehaald met een voorspellend vermogen. Trends in huurachterstanden of reparatieverzoeken, fraude of logistieke bottlenecks voorspellen is met moderne in-memory technologie zoals SAP HANA al jaren mogelijk. De Business Intelligence-afdeling van Ctac loopt daarin voorop. Door de noodzaak om effiiënter te werken is daarnaast het outsourcen van IT-functies en systemen nodig. Het toepassen van private-cloud en public-cloud oplossingen neemt dan ook toe. Ctac biedt als ‘total solution provider’ het kundig beheren van deze hybride cloud-oplossingen dan ook op maat aan. IT-budgetten verschuiven naar de business. De business gaat steeds meer bepalen welke behoeften door innovatieve IT-oplossingen geleverd worden. Dit draagt bij aan een versnelling van cloud- en SaaS-oplossingen die Ctac als geen ander aanbiedt.

Visie Itris: Laat Itris voor u werken

Nederlandse woningcorporaties veranderen hun manier van bedrijfsvoeren. Itris, als expert altijd innovatief en vooroplopend breidde haar suite ViewPoint hierom uit. Daardoor wordt goede en onfeilbare externe verantwoording gecombineerd met diepgaande ondersteuning van de primaire corporatieprocessen en uitgebreide dashboards voor sturing. Bovenop deze basisarchitectuur heeft Itris haar revolutionaire Digitale Corporatie Platform gerealiseerd dat de corporatieprocessen en diensten volledig ontsluit voor het digitale tijdperk dat corporaties ingaan. Dit Digitale Corporatie Platform ondersteunt op unieke wijze Operational Excellence. De open integratiemogelijkheden, unieke persoonlijke internet portalen (PIP) gecombineerd met de AppBuilder (voor op maat gemaakte Apps) zorgen voor Customer Intimacy voor alle huurders en partners. Dit alles is ingevuld met focus op de Nederlandse Wet- en Regelgeving en een Nederlands model van intensieve samenwerking met klanten en hun partners. Lokaal intensief noemt Itris dat, als enige leverancier met honderd procent focus op de woningcorporaties en honderd procent focus op Nederlandse Wet- en Regelgeving en ontwikkelingen. Innovatie, kwaliteit, samenwerking en voorspelbaarheid: daar staat Itris voor.

Visie NCCW: Meer dan ERP alleen

Vijf jaar geleden hebben we in het eerste nummer van CorporatieGids Magazine aangegeven dat cloudcomputing en BPM de sleutelwoorden voor de ICT van de corporatie worden. Een voorspelling die nogal is uitgekomen. Proces- en zaakgericht werken in de cloud is een vereiste voor veel bedrijven geworden. Ook bij corporaties.

De vraag van de klant verandert in rap tempo, gedreven door nieuwe technologische ontwikkelingen. Andere businessmodellen en social media zorgen ervoor dat u en ik andere vragen stellen en eisen hebben. De klant verwacht meer service, 24 uur per dag. Een corporatie wil effectief en effiiënt, dus tegen zo laag mogelijke kosten, samenwerken met tevreden huurders en medewerkers. Dat stelt eisen aan je informatiesysteem! Als basis heb je daar natuurlijk een krachtige financiële, onderhouds- en verhuurmodule voor nodig met stuur- en verantwoordingsinformatie die snel en eenvoudig beschikbaar is. En natuurlijk moet het systeem overal, op elk moment veilig beschikbaar zijn. Any place, at any device. Maar daarnaast wil je dat dit systeem écht samenwerkt met andere systemen in de keten. Je hebt dus meer dan alleen een ERP-systeem nodig. Je hebt ERP+ nodig dat volledig klaar is voor de marktstandaarden CORA en VERA. Vraag het maar aan de meer dan vijftig klanten die we de afgelopen vijf jaar hebben geholpen om met BPM in de cloud te werken.

Visie Centric: Van organiseren naar regisseren

Centric biedt corporaties geen gedwongen pakketselecties of dure migraties. In plaats daarvan helpen we u te focussen op dat waar het écht om gaat, namelijk het verhuren van kwalitatief hoogwaardige woningen, tegen een zo scherp mogelijke prijs. Omdat veel niet -kernactiviteiten in toenemende mate worden afgestoten of uitbesteed, speelt ICT hierbij een steeds belangrijkere rol. ‘Niet alles zelf organiseren, maar regisseren’ is het devies.

De toekomst voor corporaties 
Om de keten goed te overzien en effectief te ‘besturen’ is het essentieel dat u over de juiste middelen beschikt. De oplossingen van Centric zijn speciaal ontwikkeld voor corporaties die willen transformeren naar een meer regisserende organisatie. Een organisatie die huurders proactief bij de dienstverlening betrekt, lean en zaakgericht opereert, processen samenhangend inricht en waarborgt dat de financiële en maatschappelijke output inzichtelijk én voorspelbaar is.

Stabiele partner met kennis van corporatiezaken 
Centric ondersteunt u graag bij deze complexe vraagstukken. We combineren onze ruime branchekennis en -ervaring met de allerlaatste technische inzichten, zodat u beter op de behoeften van uw klanten kunt inspelen. Bovendien bent u met Centric verzekerd van een stabiele sparringpartner met een hoge klanttevredenheidsscore.

Visie Aepex: Prestaties het beste te realiseren vanuit de ERP-gedachte

Het is duidelijk dat woningcorporaties flink onder druk staan en daarmee is er, door verschillende oorzaken, enorme aandacht voor de prestaties van de branche. Herkenbaar zijn de acties die genomen zijn om de prestaties te verbeteren, zoals de organisatie doelmatiger inrichten, het takenpakket van de corporatie reduceren, in het onderhoud strakker sturen op een basiskwaliteit en commerciële partijen inschakelen bij het uitvoeren van activiteiten. Wij zijn ervan overtuigd dat dit het beste gerealiseerd kan worden vanuit de ERP-gedachte. Dit houdt onder meer data-integratie in, het eenmalig vastleggen van en rapporteren over gegevens. Integratie van processen valt ook hieronder, zoveel mogelijk processen binnen één systeem. Hierdoor kan de corporatie maximaal gebruik maken van de ervaring van zowel binnen als buiten bij de sector. Indien er met andere (expert) systemen geïntegreerd moet worden dan biedt de interne standaard ESB een open standaard, waardoor de integratie met andere systemen geen probleem is. De kennis van en ervaring met zo’n ERP-systeem moet breed toegankelijk of verkrijgbaar zijn zodat corporaties onafhankelijk van hun partner kunnen fungeren. AeTRIUM, de SAP-oplossing van AEPEX, heeft al deze onderdelen in zich.

Visie Incit: Best of Breed-systemen maken het verschil

Corporaties moeten de komende jaren alle zeilen bijzetten om relevant te blijven voor klanten én stakeholders. De rol van ICT zal in die context alleen maar belangrijker worden. Net als binnen andere sectoren zien we dat de (vrijwel volledig) geautomatiseerde afhandeling van processen door (near)real time proces- en informatie integratie op basis van gestandaardiseerde ‘best of breed’ systemen en oplossingen het verschil gaat maken. Het stelt je in staat om ‘operational excellence’ te combineren met ‘customers/stakeholders first’; je doet minimaal wat van je wordt verwacht tegen zo laag mogelijke kosten en méér waar dat kan en strategisch en bedrijfseconomisch verantwoord is. 
Incit Xpand past uitstekend in deze visie: het is zeer open, biedt veel standaard functionaliteit en stelt je in staat om processen maximaal geautomatiseerd af te handelen.

Dat we dit kunnen waarmaken hebben we in de praktijk inmiddels ruimschoots bewezen. Onze ambitie is om deze visie en oplossing repeteerbaar te maken, zodat deze voor iedere woningcorporatie haalbaar en bereikbaar wordt en het de regel wordt en niet - zoals nu - de uitzondering. Het zou geweldig zijn als over vijf jaar minimaal tien procent van de woningcorporaties van onze oplossing gebruikmaakt.

Visie myBrand: Regiecorporaties en samenwerking in shared service centers

De woningcorporatiesector is sterk in beweging. Individualisering, eisen aan governance en onrust op fianciële markten raken de corporatiewereld direct. Tel daarbij een politieke setting met snel wisselende prioriteiten, maatschappelijke verontwaardiging vanuit een aantal incidenten en toenemende verwachtingen en eisen van stakeholders op, en het wordt duidelijk dat er een uitdaging van formaat ligt.

Bij veel woningcorporaties leidt dit tot een herijking van het beleid waarbij de focus komt te liggen bij zaken zoals transparantie, verantwoording en toezicht, veranderende eisen, de klant centraal, veranderende rol als ketenpartner; ketenintegratie met welzijn, zorg, gemeente & leveranciers, terug naar de kerntaak (de regiecorporatie), betere dienstverlening tegen lagere kosten, aandacht voor risicomanagement, bedrijfsvoering, kennisdeling, samenwerken in processen en optimalisatie van bedrijfsprocessen door slimme ICT toepassingen en sturing op KPI’s.

Bovenstaande ontwikkelingen leiden ertoe dat corporaties zich ontwikkelen tot regiecorporatie en/of hun onderlinge samenwerking formeel bundelen in shared service centers. En myBrand biedt hier met haar myWoCo een oplossing voor.

Visie Axxioma: Van inhoud naar regie

Corporaties staan de komende jaren voor een enorme omslag. Klanten willen oplossingsgerichte diensten en u biedt complexe oplossingen terwijl instanties steeds meer bemoeienis hebben en directe verslaglegging eisen. U vraagt hierdoor om geïntegreerde diensten van uw leverancier. En om de kosten te drukken, moet dit allemaal gebeuren met minder personeel, terwijl de organisatie digitaliseert, ketensamenwerking introduceert, outsourcet en probeert haar processen ´lean´ te maken.

Dit heeft een enorme impact op uw organisatie; van inhoudelijke kennis gericht op uitvoeren moeten corporaties regisseren, meedenken in oplossingen en resultaatgericht sturen. In de facilitaire dienstverlening is de fase van kostenreductie achter de rug, wordt gedacht in performanceverbetering en wordt er samengewerkt in de keten. Dit alles wordt ondersteund door informatiesystemen waarbij de kern wordt gevormd door een workflow. Hierin vindt informatie-uitwisseling digitaal plaats, is ketenintegratie gewoongoed en is de Cloud geen ambitie meer.

Dit is de basis voor een innovatief Property Management Systeem voor commerciële en sociale vastgoedbeheerders. Axxioma heeft als ambitie om volgend jaar bij twee tot vier vastgoedbedrijven Axxioma te implementeren.

Bron: CorporatieGids Magazine