Vier private ondernemers kopen Itris

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Vier private ondernemers hebben Itris, leverancier van informatiesystemen voor woningcorporaties, via een management buy-in gekocht. Drie van de investeerders, Rob van der Salm, Ad van der Leeden en Pim Kamstra gaan per direct leiding geven aan Itris BV. Wie zijn deze kopers? Waarom hebben ze Itris gekocht en wat betekent het voor klanten en personeel? CorporatieGids Magazine schoof aan bij Kamstra, Van der Salm en voormalig commercieel directeur/aandeelhouder Richard van der Zee.

De nieuwe eigenaren van Itris, Rob van der Salm, Ad van der Leeden, Pim Kamstra en Bob Jansen kennen elkaar al ruim 25 jaar. ,,Lang geleden hebben we alle vier bij één bedrijf gewerkt. Sindsdien bleven onze carrièrepaden elkaar kruizen. Je weet wat je aan elkaar hebt’’. De managers hebben ruime ervaring met de ontwikkeling, verkoop en dienstverlening van standaard oplossingen voor niche markten. ‘’De ervaring die wij in andere sectoren hebben opgedaan – zoals de implementatie van zaakgericht werken in het onderwijs – brengen wij in bij Itris. Die kennis geeft ons voorsprong op andere leveranciers’’.

Bewuste keuze
Het nieuwe managementteam kiest bewust voor Itris (jaaromzet 10 miljoen euro) en het marktsegment woningcorporaties. ‘’We gaan de ViewPoint oplossing verder optimaliseren, doorontwikkelen en de klanttevredenheid (service) verbeteren. Hierdoor kunnen corporaties adequaat inspelen op de snel veranderende omgeving en ontwikkelingen in het segment’’, zegt commercieel directeur Pim Kamstra.

Goed management
‘’Met de management buy-in van Itris kiezen we ook nadrukkelijk voor het ondernemerschap’’, zegt Rob van der Salm, algemeen directeur. ‘’We hebben gekozen voor een management buy-in om zelf weer met de voeten in de klei te staan’’. Richard van der Zee ziet de management buy-in vooral als het inkopen van goed management. ‘’Het helpt Itris naar de volgende stap in marktvolwassenheid. De jonge hond Itris is nu een rustige, betrouwbare softwareleverancier, hard op weg naar de top 3 leveranciers voor woningcorporaties’’.

Betrokken
De voormalige aandeelhouders en oud-bestuurders Remco van Niekerk, Tony Faro en Richard van der Zee blijven nauw betrokken bij Itris. ‘’Zij krijgen een andere rol binnen de organisatie, delen hun kennis, waardoor continuïteit geborgd is voor zowel bestaande als nieuwe klanten’’, zegt Pim hierover. Richard van der Zee vult aan: “Dit geeft rust en biedt onze klanten zekerheid. De Itris strategie om dé leverancier te zijn voor de Nederlandse woningcorporaties blijft recht overeind’’.

100% focus
Pim knikt instemmend en vult aan: ‘’Itris is de enige leverancier met een 100% focus op het segment woningcorporaties. Daar kiezen we ook principieel voor. Onze ervaring in andere sectoren heeft ons geleerd dat als je goed wilt zijn, je focus moet hebben. Niet bijvoorbeeld én goed willen zijn in de zorg én in de corporatiesector. Je moet kiezen om gekozen te kunnen worden. Wij kiezen voor de 100% focus op woningcorporaties. Als je daar goed invulling aan geeft, weet iedereen exact waar je mee bezig bent’’.

Lokaal-intensief
Rob van der Salm vult aan: ,,We noemen dat lokaal-intensief; alle Nederlandse wet- en regelgeving zit in onze standaard ViewPoint. Wij bieden woningcorporaties rust, continuïteit en zekerheid. Met ViewPoint zitten corporaties bijvoorbeeld niet vast aan tweejaarlijkse updates van Microsoft zoals bij andere leveranciers. Dat soort updates hebben telkens enorm veel impact op de bedrijfsvoering’’.

Personeel
Op de vraag wat de management buy-in voor het personeel betekent, zegt Pim. ‘’We hebben geen reorganisatieplannen. Itris is gebouwd op groei, we willen niet alleen beheren maar ook implementeren. Daar heb je gemotiveerde medewerkers voor nodig. Naast klanten vormen zij immers je kapitaal’’.

ViewPoint
De plannen voor de komende jaren hebben de nieuwe eigenaren ook al helder op het netvlies. Rob zegt hierover: ‘ViewPoint heeft zich bewezen als oplossing voor zowel grote- als middelgrote corporaties. Viewpoint GO! biedt kleinere corporaties de mogelijkheid om snel en volledig ontzorgd gebruik te maken van het meest innovatieve informatiesysteem voor corporaties. Wij gaan het bestaande portfolio doorontwikkelen op gebieden zoals mobile computing, zaakgericht werken, SAAS, business intelligence en rapportage. Dit zijn precies de ontwikkelingen waarin wij in andere sectoren succesvol zijn geweest. Aangevuld met deze ontwikkelingen bieden wij met ViewPoint de meest complete totaaloplossing in de markt en voldoen wij aan de vraag van uiteenlopende type corporaties’’.

Kansen
Pim concludeert tot slot: “Wij zijn de enige leverancier met 100% focus op woningcorporaties. We hebben op dit moment 10-12% marktaandeel en willen als Nederlandse speler doorgroeien naar de top 3 in het segment. Er liggen absoluut kansen voor ons. Wij spelen in op de digitale dienstverlening aan de huurder en bieden hiervoor een uitgebreide lokaal intensieve (dus Nederlandse) totaaloplossing.”

Bron: CorporatieGids Magazine

Op de foto (v.l.n.r.) Richard van der Zee, Pim Kamstra, Ad van der Leeden, Rob van der Salm en Remco van Niekerk (niet op de foto: Bob Jansen)