Vier categorieën voor passend toewijzen

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Tijdens Corporatieplein op 24 september aanstaande organiseert Enserve een kennissessie over het passend toewijzen van woningen. Daarbij demonstreren wij ook ons management informatiesysteem DOMIS waarin u zelf kunt monitoren in hoeverre u woningen passend toewijst. Interesse in deze kennissessie? Bezoek stand 2 op Corporatieplein.

De discussie rondom passend toewijzen vindt zijn oorsprong in de behoefte van de overheid om de uitgaven aan huurtoeslag te beperken. Daarbij gaat het concreet om dat deel van de huurtoeslag dat uitgekeerd wordt aan huishoudens die een woning huren boven de voor hen geldende aftoppingsgrens. Doel van de maatregel is dus om het aantal verhuringen boven de aftoppingsgrens te minimaliseren voor huishoudens met een te laag inkomen.

Als het erom gaat zo min mogelijk woningen te verhuren aan inkomens die een beroep doen op de huurtoeslag boven de aftoppingsgrens dan moeten we eerst vaststellen om welke groepen dat gaat. Huishoudens die geen recht op huurtoeslag hebben, zijn per definitie passend gehuisvest. Voor andere huishoudens hangt de passendheid af van hun grootte, inkomen, leeftijd en de huurprijs van de woning.

Met als uitgangspunt maximaal 5% verhuringen boven de aftoppingsgrens, kan dit op basis van het overzicht met de aftoppingsgrens per categorie woningzoekenden leiden tot de volgende indeling:

1. Woningen met een huurprijs tot € 576,87: deze zijn passend voor 1 en 2 persoonshuishoudens. Voor huishoudens tot de AOW leeftijd geldt dat zij een inkomen mogen hebben tot € 29.800. Voor huishoudens vanaf de AOW leeftijd geldt een inkomen tot € 29.825. Opvallend hierbij is dat jongeren wel passend zijn ook al huren zij boven de kwaliteitskortingsgrens en zij geen recht op huurtoeslag hebben.

2. Woningen met een huurprijs van € 576,97 tot en met € 618,24: hiervoor gelden dezelfde inkomensgrenzen als bij de eerste categorie én een eis aan de huishoudgrootte: deze moet tenminste uit drie personen bestaan.

3.Woningen van € 618,24 tot en met € 710,68: deze woningen zijn alleen passend voor huishoudens die geen recht hebben op huurtoeslag. De inkomensgrens staatssteunregeling woningcorporaties is hier uiteraard wel van kracht.

4.Woningen met een prijs boven de € 710,68: deze woningen worden altijd passend verhuurd.

Binnen deze systematiek is het de vraag of er in categorie 2 geen leegstand dreigt te ontstaan, bijvoorbeeld als er te weinig kandidaten voor een woning zijn die horen bij de passende huishoudgrootte en inkomenscategorieën. Corporaties kunnen in dat geval overwegen om bij mutatie woningen die qua huurprijs dichtbij de € 576,97 liggen net onder die prijs te verhuren en woningen met een huurprijs in de buurt van de € 710,68 boven die prijs te brengen (indien het WWS dit mogelijk maakt). Bovendien zal elke corporatie moeten bepalen in hoeverre de gevolgen voor de inkomsten uit verhuur acceptabel zijn.

Enserve speelt uiteraard in op deze gevolgen van de Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting door het presenteren van gegevens over passende en niet passende verhuringen in de nieuwste versie van DOMIS. Dit door Enserve ontwikkelde managementinformatiesysteem presenteren wij tijdens Corporatieplein.

Bron: Enserve

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Enserve in de CorporatieGids 2015 te bekijken.