ViaData vereenvoudigt werk 'in het veld' met smartwatch app Connect-It Wear

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Applicaties op tablets en smartphones zijn inmiddels niet meer zo nieuw als een paar jaar geleden, maar software op zogenaamde wearables is dat nog wel. Softwareleverancier ViaData uit Heerenveen kwam afgelopen maand met Connect-It Wear, de fieldservice applicatie voor de smartwatch. CorporatieGids.nl ging hierover in gesprek met Gerrit Bosma, Business Unit Manager bij ViaData, over de nieuwe software: "Wist je dat mensen per dag ongeveer tweehonderd keer op hun smartphone kijken?"

Volgens Gerrit was het ontwikkelen van een applicatie voor de smartwatch een logische stap voor het Friese bedrijf. "Als marktleider en specialist in software voor ondersteuning van dagelijks onderhoud van vastgoed zij wij voortdurend op zoek naar het optimaliseren van processen. Hoe kunnen we het proces van plannen verbeteren? Hoe kunnen wij vaklieden beter ondersteunen? Welke tools hebben wij tot onze beschikking? Onder het thema 'vakman van de toekomst' hebben wij vervolgens op een creatieve wijze een vrije denktank gecreëerd. We hebben hier gekeken naar drones en wearables, en al snel bleek voor dat laatste veel interesse te zijn."

Verlengstuk
De Connect-It Wear app van ViaData wordt niet als standalone-oplossing gebruikt, maar meer als verlengstuk van de planning op de smartphone. "Een wearable is hier een handige oplossing voor. Wist je dat mensen per dag ongeveer tweehonderd keer op hun smartphone kijken? Al die keren zoeken ze hun apparaat of halen ze deze uit hun zak. Bij elkaar opgeteld neemt dit veel tijd in beslag op een dag."

"Een smartwatch draag je en heb je dus altijd bij je. Je handen zijn hierdoor vrij; Je draait met je pols en filtert de relevante informatie die in de nieuwsfeed op je afkomt. Alle informatie blijft dus gewoon op je smartphone of tablet beschikbaar, maar noodzakelijke updates komen op deze manier snel 'via je pols' binnen."

Letterlijk bij de hand
Gerrit geeft met twee voorbeelden weer hoe de applicatie gebruikt kan worden: "Een vakman rijdt bijvoorbeeld van klus één naar klus twee. Er komt een telefoontje binnen van een bewoner die zichzelf heeft buitengesloten. De planner wil deze vakman hier naartoe sturen, en wijzigt zijn planning. Al rijdende hoort de vakman een signaal van een bericht, draait zijn pols om en ziet dat zijn schema gewijzigd is. Bij een stoplicht kan hij over zijn smartwatch 'swipen' zodat hij meteen de verandering ziet. Daarmee is hij in staat veilig en snel op eventuele gebeurtenissen te reageren."

"Of denk aan een vakman die bezig is met een klus. Hij wil weten hoeveel tijd hij nog heeft tot aan de volgende afspraak. Normaal moet hij zoeken waar zijn tablet ook alweer ligt, maar met een smartwatch heeft hij al zijn afspraken letterlijk bij de hand."

Controle en rust
De Connect-It Wear app is volgens de Business Unit Manager van ViaData dan ook bedoeld voor vakmannen bij een corporatie. "Ze kunnen makkelijk de toptaken van de planning zien. Hoe lang heb ik nog? Hoe laat is de volgende afspraak? Waar is deze gepland? Wat is er gewijzigd aan de planning? Het bespaart tijd, zoeken is niet meer nodig en geeft hierdoor een gevoel van controle en rust. Zelfs de huurder zal hier uiteindelijk voordelen van ondervinden."

Smartwatch is in opkomst
Volgens Gerrit is de hoeveelheid mensen die op dit moment een smartwatch hebben niet te klein om de app te rechtvaardigen. "De smartwatch is juist enorm in opkomst. Niet alleen voor persoonlijk gebruik, maar ook zakelijk. Als marktleider en specialist op het gebied van fieldservice applicaties blijven we voortdurend onze nek uitsteken en innoveren."

"De verwachting is dat de technologische wereld de komende tien jaar meer zal veranderen dan in de voorgaande honderd jaar. Er zullen meer zaken gaan spelen dan enkel het kiezen van het juiste platform, het type toestel of de wijze van beheer. Denk hierbij aan 'the internet of things' of Augmented of Virtual Reality. Wij lopen voorop om bij te blijven."

Android
Op het moment is de Connect-It Wear app alleen beschikbaar voor Android devices. "Wij hebben hiervoor gekozen omdat Android de eerste was met een 'wear'-variant," legt Gerrit uit. "Daarnaast geeft Android meer mogelijkheden qua research and development. We sluiten andere platformen in de toekomst zeker niet uit, maar zullen ons eerst concentreren op Android."

Nieuwe features
Volgens Gerrit heeft ViaData inmiddels veel nieuwe features in de pijpleiding zitten voor de Connect-It Wear app: "Denk aan verdere integratie met smartwatch OS, het registreren van reis- en werktijd, bellen vanuit de app en navigatie. Wij denken ook aan andere toestellen, waarbij een vaardige backoffice eenvoudig kan meekijken met de vaklieden bij uitdagingen in het veld. Eerst willen wij echter de app zoveel mogelijk optimaliseren. Hiermee willen wij de controle, focus en rust voor een vakman garanderen. Ook hebben wij binnenkort de eerste demo's van de app, zodat corporaties alvast van de Connect-It Wear app kunnen proeven."

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia - 27 oktober 2015

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van ViaData in de CorporatieGids 2015 te bekijken.