Vestia tekent Prestatieafspraken met 16 verschillende gemeenten

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Investeren in duurzaamheid, onderhoud, beschikbaarheid, betaalbaarheid en de verkoop van woningen. Daarover maakt Vestia in 2017 prestatieafspraken met 16 gemeenten. Met de komst van de nieuwe woningwet maken corporaties jaarlijks dit soort afspraken met gemeenten en huurdersorganisaties.

Vestia maakt prestatieafspraken met alle gemeenten die hun woonvisie hebben gedeeld en hebben gevraagd om een bod. Het maken van deze afspraken beperkt zich niet tot haar kerngemeenten - Delft, Zoetermeer, Den Haag en Rotterdam. In de afspraken staan hoeveel woningen beschikbaar zijn voor de doelgroep, maar ook veel andere afspraken worden vastgelegd.

Betaalbare woningen
Corporaties hebben als taak voldoende betaalbare woningen beschikbaar te stellen voor hun primaire doelgroepen, huishoudens met een smalle beurs. Samen met de gemeenten maken corporaties afspraken over het toewijzen van deze woningen, wie de woningen moeten krijgen en hoe ze eerlijk verdeeld kunnen worden. Vestia geeft in al haar prestatieafspraken aan hoeveel woningen zij sociaal houdt in de gemeente, met een duidelijk focus op haar kerngemeenten.

Bijzondere huurders
De verschillende gemeenten en Vestia hebben speciale aandacht voor bijzondere doelgroepen. Dit zijn de huurders met een zorgindicatie. Vestia huisvest diverse bijzondere doelgroepen. “Wij zijn er juist voor de mensen die ons het hardst nodig hebben." zegt Robert Straver directeur Strategie en Beleid bij Vestia. "In Delft zetten we bijvoorbeeld met de gezamenlijke  corporaties doorstroom- of seniorenmakelaars in. Dit levert een bijdrage aan de beweging dat ouderen langer thuis blijven wonen.”

Duurzame woningen
Vestia draagt ook bij aan duurzame woningen, met als focus het verlagen van de lasten. Door duurzaamheidsmaatregelen minder woonlasten en meer wooncomfort, dat is het doel. In Rotterdam onderzoeken Vestia, de gemeente en de huurdersraad bijvoorbeeld gasloos wonen.

Leefbare buurten en wijken
"Iedereen wil in een prettige buurt wonen", zegt Robert Straver desgevraagd. “Dat is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de huurders, de gemeente en van Vestia. Daarom maken we hierover afspraken.” In de prestatieafspraken staan leefbaarheidsthema’s als veilig en gezond wonen en een schone omgeving.

Tekenen van prestatieafspraken
Om prestatieafspraken formeel te maken moeten er drie partijen tekenen, huurdersvertegenwoordiging, de gemeente en de corporatie. Vestia werkt aan financieel herstel en kan daardoor niet aan alle wensen van alle gemeenten en huurders voldoen. Vestia kwam daardoor niet op alle onderdelen tot getekende prestatieafspraken. "Het is goed dat we afspraken hebben waar wij het wel over eens zijn. Het zou natuurlijk nog beter zijn als we in de toekomst over alle onderdelen afspraken kunnen vastleggen”, zegt Cees van der Harst, voorzitter van de landelijke huurdersraad Vestia.

Bron: Vestia