VERA uitgebreid met procesondersteuning voor woonruimteverdeling

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De brede basis van VERA is uitgebreid met procesondersteuning voor Woonruimteverdeling. Op basis van de CORA bedrijfsprocessen, is voor woonruimteverdeling het ketenproces tot in detail uitgewerkt. Hiermee is het eerste “plug-and-play” VERA ketenproces (zie modelplaat)  beschikbaar.

Vraag uit de markt
Na het uitbrengen van VERA 3.0 ontstond een sterke behoefte aan VERA toepassingen. Waarbij de toepassing zodanig was uitgewerkt dat ‘stekkeren’ mogelijk werd. De VERA community is hiermee aan de slag gegaan voor Woonruimteverdeling en Ketenintegratie onderhoud (Samenwerking met Sales in de Bouw en Kovra). Woonruimteverdeling is nu een grote stap vooruit  in de toepasbaarheid van VERA.

Plug and play
Het procesmodel is in detail uitgewerkt zodat het ‘stekkeren’ binnen handbereik is gekomen. Alle benodigde elementen zijn uitgewerkt en in detail beschreven zodat universele gegevensuitwisseling mogelijk wordt.

  • Bedrijfsvoering: De werkprocessen voor woonruimteverdeling zijn in duidelijke stappen beschreven in aansluiting op de corporatie praktijk.
  • Koppelingen: De koppelingen tussen systemen, voor ondersteuning van de werkprocessen zijn benoemd. Zodoende is voor elke processtap duidelijk welke gegevensuitwisseling via een koppeling nodig is.
  • Berichten inhoud: Via een koppeling wordt een bericht verstuurd en daarmee worden gegevens uitgewisseld. De inhoud is gedetailleerd beschreven aan de hand van de VERA definities.
  • Technische specificaties: Binnen de VERA standaard wordt de StUF (Standaard UitwisselingsFormaat) gevolgd. Op basis van StUF zijn de technische specificaties bepaald. Daarmee staat vast hoe een bericht eruit ziet en op welke wijze een bericht wordt verstuurd en ontvangen tussen twee systemen.
  • Toegestane waarden: De benodigde keuzelijsten (list-of-values), zijn uitgewerkt in de referentiedata. (Bijvoorbeeld ‘in exploitatiereden’, ‘woonvorm’)

VERA werkgroep Woonruimteverdeling
Vanuit de VERA is  een werkgroep samengesteld met: NCCW, WoningNet, Info-Support, Cegeka-dsa en Itris. Zij hebben het ketenproces uitgewerkt en de verschillende producten opgeleverd. Begin dit jaar is dat door een brede groep besproken en gereviewd. Hierbij waren zowel leveranciers  (Aareon, Centric, Motion 10, Q-vision, Kubion, Skarp, Ordina) als corporaties (Dudok, Mitros, de Key, Portaal, Vestia) bij betrokken.

VERA 3.1 release candidate
In deze VERA versie zit uiteraard de uitwerking voor Woonruimteverdeling. Daarnaast zijn ook verbeteringen en uitbreidingen doorgevoerd zoals de Energie index, DAEB-label en de mogelijkheid om bijvoorbeeld dVI informatie te versturen. De komende maanden kan de sector kennismaken met deze versie. Als er geen review opmerkingen worden gemaakt, wordt dit een definitieve versie.

Via de website van Stichting VERA is de laatste versie te downloaden: http://vera.netwit.nl/publicaties

Bron: VERA